...

Je kunt altijd vastlopen bij het neerzetten van (duurzame) topprestaties, tijdens het beklimmen van je berg. In dit artikel vind je 4 tips voor omgaan met tegenslagen zodat je jezelf weer kunt herpakken.

Omgaan met tegenslagen

Je ligt op koers, maar ineens gebeurt er iets waardoor je letterlijk in de verkramping schiet. Je kunt op twee manie-en vastlopen: je hebt een slechte dag of week waardoor je uit je flow raakt of je krijgt een tegenslag te verwerken. Je krijgt bijvoorbeeld een financiële tegenvaller, er gebeurt iets met een dierbare of je wordt ziek.

Als je mijn peakperformancemethode kent, dan weet je dat er na het realiseren van je doel een afdaling komt, een rustmoment om te reflecteren. Dat is heel fijn, maar soms word je ineens gedwongen om eerder de afdaling in te gaan dan je had verwacht. Als je op zo’n moment verkrampt, donder je waarschijnlijk van je fiets. Zo werkt het ook in het dagelijks leven. Het is dus van belang dat je herkent wanneer je in de verkramping schiet, zodat je op tijd kunt schakelen.

Dit doe je als je vastloopt

Het is heel normaal dat het niet altijd vanzelf gaat. Je kunt dan door blijven buffelen, maar dat kost je veel energie. Je kunt er beter voor zorgen dat je een goede mind-bodyconnectie hebt, zodat je snel je energie kunt shiften. Dat doe je zo:

1 Accepteer de situatie

Verzet je niet tegen je gevoel of tegen de situatie, want dat kost alleen maar energie. Besef dat je het gevecht tegen jezelf nooit zult winnen! Acceptatie is de oplossing. Let op: je hoeft het niet met de situatie eens te zijn! Acceptatie zorgt ervoor dat je stilstaat bij de gevoelens die je bij deze situatie ervaart en ze niet veroordeelt. Het is oké dat je je zo voelt.

2 Wees dankbaar

Dit is het moment waarop je de tijd krijgt om jezelf te ontwikkelen. Ook al ervaar je een tegenslag of verkramping, dit is een moment waar groeikansen liggen. Alleen zie je ze misschien nog niet. Besef dat dit moment tijdelijk is en achteraf kijk je terug om te zien wat je ervan geleerd hebt. Wees dankbaar voor die tijd en vier de mini-overwinningen van de dag!

omgaan met tegenslagen

3 Shift je focus

Blijf niet hangen in je gedachten, maar focus op je ademhaling. Observeer – zit je ademhaling hoog of laag? Probeer vervolgens diep in je buik te ademen.

Lees ook: Leer je focus shiften voor beter resultaat

4 Shift je energie

Een hoog energieniveau is de basis tot succes. Als je zo in de verkramping en frustratie zit en blijft zitten, weet je zeker dat je niet de resultaten behaalt die je neer wilt zetten. Stop met wat je aan het doen bent en stel jezelf de vraag: waar krijg ik wel energie van? Wat kan ik doen om het leuker te maken? Wil je gaan wandelen? Doe dat! Wil je gaat gamen? Ook prima! Loop even weg bij wat je aan het doen bent. Neem even afstand.

Acceptatie is de oplossing!

Lees meer: In mijn boek ‘het leven, dat is past topsport’ deel ik nog meer praktische tips hoe jij op jouw manier nog meer zakelijk kan winnen, zonder privé te verliezen. Download hier gratis het eerste hoofdstuk van het boek en luisterboek of bestel hier meteen het boek!

Ben jij niet van het lezen? Maar wil je meteen echt in actie komen? Laten we dan bellen en plan een gratis kennismakingscall.

Laten we bellen!

Wij kunnen je helpen door:

Latest posts by Sanne van Paassen (see all)

Download de preview van de bestseller
HET LEVEN, DAT IS PAS TOPSPORT

Voorkom dat je jezelf opgebrand door niet dezelfde fout te maken als 70% van de ambitieuze mensen……

HIGH PERFORMANCE IS ONZIN! GA VOOR PEAK PERFORMANCE

Nee, dank je! Ik mis liever focus.

× Hoe kan ik je helpen? Available from 08:00 to 18:00