Jij wilt graag fit zijn in combinatie met jouw drukke baan en het gezinsleven? Jij wil graag wielrennen combineren met werk. Misschien heb jij zelfs een onregelmatige baan. Wat een uitdaging! I know. Sinds dat ik gestopt ben als topsporter weet ik als geen ander hoe lastig het trainen in combi met een baan soms kan zijn. Dan heb ik niet eens kinderen….. Volgens mij is het dan helemaal een uitdaging! Vooral als je dan traint voor een tof evenement. Lees hieronder alles over wielrennen combineren met werk.
Jij hebt een trainingsschema. Jij wilt graag topfit zijn. Maar soms merk je aan jouw lichaam dat je moe bent. Je vindt het heel lastig om gas terug te nemen, want als jij die ene training mist. Dan ben jij minder snel, je hebt het gevoel dat je conditioneel inlevert. Dit gevoel had ik regelmatig. (Oke, ik beken heb ik regelmatig). Maar ik weet uit ervaring, dat het zo belangrijk is om juist naar dat gevoel te luisteren. Aangezien ik alleen ervaringsdeksundige ben, heb ik expert en mijn trainster, Wilma Franken voor mijn podcast uitgenodigd. Zij is al jarenlang trainster van toprenners, bewegingswetenschapper, fysiotherapeut en nog veel meer!
Download hier gratis de visualisatie voor sporters!
Zodat jij de makkelijkste sportieve winst gaat boeken!
Trainingstips hoe jij wielrennen combineert met werk
In deze podcast neemt Wilma Franken, van Robic, ons mee hoe jij kan trainen in combinatie met jouw (onregelmatige baan). De volgende topics komen aanbod:
- Hoe kan jij trainen in combinatie met een drukke baan. Rust is enorm belangrijk! Vaak zijn veel van onze trainingen te “hard”. 80% van onze trainingen zou rustig, in onze duurzone moeten zijn. En maar 20% mogen intensief zijn. Is dat bij jou ook het geval? Vaak zijn we geneigd om te intensief te trainen. Het voelt heel erg onnatuurlijk om rustig te trainen. (want we willen toch moe thuis komen na het sporten?) Maar juist door deze rustige trainingen wordt jij sterker! Zo verbeter jij jouw basisconditie, uithoudingsvermogen en is tevens goed voor de vetverbranding ;-).
- Hoe luister jij naar jouw gevoel? Door zowel jouw baan als intensief te sporten kan jij stress in jouw lichaam opbouwen. Belangrijk is om ook te doen beseffen dat stress op jouw werk ervoor zorgt dat jouw herstel langer duurt qua sporten. Het is dus verstandig om hier dus rekening mee te houden en op het moment dat jij in een stressvolle periode zit op jouw werk, meer herstel in te bouwen qua training.
- Wat is de invloed van jouw mindset in het behalen van jouw sportprestatie of sportbeleving. Misschien is dit wel de meest onderschatte factor. De mate waarin jijzelf plezier hebt op de fiets, ontspannen bent, dan haal jij het meeste uit jouw trainingen!
- Hoe ga je om met tegenslagen en blessures en hoe pas jij jouw training hierop aan? Iedereen maakt dit hoogstwaarschijnlijk mee. Dat je een blessure hebt of een tegenslag ervaart waardoor je even minder lekker kan sporten. Zo frusterend. Belangrijk om tijdens een blessure niet te gaan vechten tegen jezelf, maar juist accepteert dat het even zo is. Op het moment dat jou het lukt om dit te accepteren (want dat is een echte uitdaging. Ik spreek uit ervaring 😉 ) en gaat kijken naar datgene dat juist wel lukt zoals bijvoorbeeld andere sporten uitoefenen. Dan ga jij vervolgens mooie stappen maken om snel weer vanuit jouw FLOW en FUN te sporten!
Trainen en herstel?
Tijdens het interview sprak Wilma ook waarin herstel zo belangrijk is vooral wanneer jij wielrennen combineren met werk! Zoals hierboven benoemd zijn wij vaak geneigd om te vaak te intensief te trainen. Door een training zakt jouw prestatievermogen en heb je na een training herstel nodig om weer optimaal te presteren. Op het moment dat jij te snel gaat trainen en je nog niet volledig herstelt bent, heeft jouw training averechts effect op jouw prestatieniveau. Belangrijk om de juiste balans te vinden tussen herstel en training. Zie het plaatje hieronder.
Bron: Takken, T. (2006). Wielrennen en Wetenschap. p43.
Nieuwsgierig naar het complete interview? Luister hier de podcast via youtube, soundcloud of in de podcast app. Veel luisterplezier!
Lees meer over hoe jij je sportieve doelen realiseert.
Mocht je naar aanleiding van deze podcast vragen hebben hoe jij wielrennen combineren met werk, stel deze gerust hieronder in de comments! Dan zal ik deze beantwoorden! Mocht je nieuwsgierig wat ik als Mental Coach voor jou kan betekenen, laten we dan bellen!
Met sportieve groet, Sanne
- patronen doorbreken met familie opstellingen - 20 oktober 2021
- Intelligent bewegen – Interview met fabio d’agata - 2 maart 2021
- Investeren voor vrijheid – Interview met Susanna Thakoeri - 12 februari 2021