...

Hard werken is niet de oplossing

Als eerst een disclaimer. Niets komt je aanwaaien. Natuurlijk is het belangrijk dat je in beweging komt. Dat jij actie onderneemt om je doelen te realiseren. Dat is een randvoorwaarden om succesvol te zijn. Maar wil jij keer op keer succesvol zijn dan is het belangrijk dat jij jezelf niet opbrandt. Grote kans dat jij enorm gepassioneerd bent en een flinke drive hebt. Je wil jezelf graag ontwikkelen, verbeteren en je wil groeien als mens, maar jij hebt ook zakelijke ambities. Anders zou jij dit niet lezen 😉 Lees hieronder alles over werk vanuit je hart.

In deze blog wil ik je meenemen dat hard werken niet de oplossing is. Meer dan 50 uur hard werken omdat jij het druk hebt. Tja, wat zal ik zeggen. Dat is alles behalve handig. Als jij dit structureel doet dat zal dit op lange termijn voor vage klachten zorgen. Of misschien wel erger. Een burn-out, chronische vermoeidheid. Sowieso wordt jij er geen leuker mens van voor je omgeving! Want hoe wil jij later herinnerd worden als het moment daar is? Als harde werker of juist als fijne partner of ouder. Ik in ieder geval als laatste. Ik wil gewoon een leuk mens zijn.

Check hier mijn blog over hoe jij je relatie nog leuker maakt!

Waarom is hard werken niet verstandig?

Jij bent doelgericht. Een streber. Jij verlangt naar meer. Daarom ben jij hard aan het werk. Logisch. Waarom is dit niet de oplossing? Als jij veel uren maakt en die druk steeds voelt dat er nog een stapel werk verzet moet worden, dan ben jij geneigd om veel meters te maken. Zonder pauze. Maar door te buffelen. Hierdoor denken we dat we heel productief zijn. Maar we zijn juist alles behalve productief. Ja, ook jij! In je hoofd moet er zoveel gebeuren. Met de nadruk op MOET. Maar vooral in je hoofd gebeurd er veel, teveel. Dat is belangrijk dat jij weer rust in je hoofd creëert en slimmer gaat werken!

Werk vanuit je hart!

Als jij mij al langer volgt weet jij dat ik ondernemers en ambitieuze professionals begeleid om peak performance te leveren. Keer op keer, zonder op te branden. Ik geloof erin dat door op de juiste manier te bewegen jij nog meer resultaat neerzet. Slimmer en moeitelozer. Wat zal er gebeuren als ik op de fiets zit en hard MOET fietsen? Ga ik dan hard? Of harder dan normaal? Wat denk jij? JA?! Nou, voor mij is dat een dikke vette NEE! Als ik iets moet, in die verkramping zit ga ik veel minder hard. Juist wanneer ik geniet van de reis, van het proces dan ga ik harder. Als ik er echt tegenaan kijk dat het een spelletje is, dan zet ik pas echt topprestaties neer!

Wil jij ervaren waarom die verkramping niet zo handig is? Laten we dan gaan fietsen. Ik breng je letterlijk in beweging zodat jij in je werk minder hard hoeft te werken!

Neem de regie

Ook willen we voor alles en iedereen bereikbaar zijn. Jij ziet altijd je notificaties van je mail verschijnen op je computer. Je pakt je telefoon iedere keer op en je bent bang dat jij gemist wordt. Het is zelfs verslavend. Jij bent belangrijk en ze hebben jou echt nodig. Iedere keer die kick die jij krijgt. Zo ervaar je dat misschien niet, maar dat is wel wat er in ons brein gebeurd.
Eigenlijk best bijzonder. Jij neemt niet de regie, maar jij laat je werktijd lijden (nope, niet leiden), door een ander. Dat is toch zonde. Ik wil je echt uitdagen om zelf de regie te gaan pakken!

Werk vanuit je hart vs hard werken!

Wat is wel de oplossing? Die is heel simpel. Ga niet HARD werken, maar werk vanuit je HART. Ga terug naar de basis waarom ben jij met je bedrijf begonnen? Grote kans dat dit is omdat met jouw product of dienst anderen wilt helpen, jij wilt graag vrijheid en omdat jij het gewoon een leuk spelletje vindt. Wat zou het voor jou betekenen als jij weer terug mag gaan naar die plezier? Naar dat leuke spelletje?

Doe jij nog wel echt datgene wat jij leuk vindt? Doe jij echt datgene waar jij energie van krijgt? Dat is belangrijk dat jij die lach op je gezicht voelt met datgene wat jij aan het doen bent. Als dat zo is, dan werk jij vanuit je hart. Om steeds trouw aan jezelf te blijven, mag je soms keuzes maken. Misschien mag jij afscheid nemen van bepaalde werkzaamheden of van bepaalde projecten. Durf dat te doen. Nee zeggen tegen een ander, betekent ja zeggen tegen jezelf! Als jij meer trouw blijft aan jezelf, dan krijg jij meer energie van datgene wat jij aan het doen bent! Dan kost hard werken minder energie en houd jij meer energie over voor je privé leven. Wat ik je wil mee geven: heb het lef om vanuit je hart te werken!

Als jij dit doet, dan zul je zien dat jij met de juiste vibe (i.p.v. ik moet nog veel werk verzetten), heel anders aan het werk bent. Het voelt veel moeitelozer, met meer rust en focus in je hoofd. Je bent slimmer aan het ondernemen en het voelt moeitelozer! Wat zou dat voor jou betekenen?

Een hoog energieniveau is de basis tot succes! Kan jij wel een energieBOOST gebruiken? Download dan nu de Mindset Bootcamp Masterclass. De masterclass voor nog meer energie. 

Kom in beweging

Tijd voor actie 😉 Voordat jij verder gaat in de waan van de dag. Neem even tijd en ga eens kijken hoe jij nog relaxter kan gaan werken. Je bent niet voor niets deze blog gaan lezen. Dus neem ook actie! Stel onderstaande vraag “moet ik dit nu doen?” aan jezelf en lees onderstaande tips door en ga maak nu keuzes zodat jij nog slimmer en moeitelozer gaat ondernemen. Jij hebt zelf de keuze, zodat jij weer die regie kan pakken! Pak deze nu!

Moet jij nog van alles? Ben jij hard aan het werk? Stel jezelf eens deze vraag en doe dit dan vijf keer met steeds op een ander woord de klemtoon en ga met de antwoorden aan de slag.

Moet ik dit nu doen? Hiermee bepaal jij de noodzaak en belangrijkheid.
Moet ik dit nu doen? Hiermee bepaal je of jij dit moet doen of dat jij het mag uitbesteden.
Moet ik dit nu doen? Hiermee bepaal je de eerstvolgende actie. Heeft het prioriteit?
Moet ik dit nu doen? Hiermee bepaal je de urgentie, moet het nu of kan het wachten?
Moet ik dit nu doen? Hiermee bepaal je of je de actie ook echt mag gaan doen? Heeft het nut? Draagt dit bij aan het realiseren van je doel?

Tips om minder hard te werken.

Implementeer ook deze praktische tips, zodat jij meer vanuit je hart werkt en slimmer gaat werken! Plan je rust, dat is zo belangrijk dat jij ook echt rust in je hoofd gaat ervaren.

 1. Uitbesteden. Welke taken mag jij uitbesteden?
 2. Neem pauzes.
 3. Praat en toon interesse in je werknemers en collega’s.
 4. Ga staand werken.
 5. Zet alle notificaties uit van je telefoon en mail!
 6. Beweeg iedere dag. Ga wandelen tijdens je werk.
 7. Sport 3x in de week.
 8. Werk niet met een to do lijst, maar met een masterlist.
 9. Bepaal iedere dag je focus taak.
 10. Start je dag niet met mail maar juist met een focus taak.
 11. Besteed aandacht aan de mensen die echt belangrijk voor je zijn.
 12. Zie het ondernemerschap als een spelletje.
 13. Ben jij echt datgene aan het doen wat bijdraagt om je zakelijke doelen te realiseren?
 14. Laat los wat je medewerkers wel niet zullen denken! Zorg goed voor jezelf. Jij bent hun voorbeeld!
 15. Plan momenten dat jij aan je bedrijf werkt, i.p.v. in je bedrijf.
 16. Plan je rust momenten, zoals vrij en vakanties.

Daag jezelf uit. Bepaal drie van bovenstaande punten die jij vanaf nu gaat implementeren in je leven. 

Ondernemen is topsport!

Ik geloof er echt in dat jij nog meer moeitelozer en slimmer kan gaan ondernemen! Ga eens kijken hoe jij nog meer het verschil kan maken. Op jouw manier. Jij bent tot nog meer in staat dan dat jij zelf nu laat zien.

Net als in de topsport, gaat het in het ondernemerschap ook over details. Ga finetunen! En zorg ervoor dat jij ook die topsportmindset hebt. Topsporters trainen niet alleen hard. Zij trainen slim. Het inzicht dat ik je wil meegeven is dat topsporters supercompensatie gebruiken. Zij plannen na een intensieve trainingsperiode en net voor het moment dat ze gaan pieken een langere periode van rust. Rust waardoor zij nog beter worden!

Geloof me, met dit principe ga jij in het ondernemerschap het verschil maken!  Deze rust zorgt ervoor dat zowel je fysieke als je mentale batterij oplaad en dat jij op scherp staat om een topprestatie neer te zetten. Als topsporter ben ik hiermee de fout in gegaan. Ik moest hard werken. Veel trainen. Omdat ik bang was dat ik niet goed genoeg ging zijn. Ik was er echt van overtuigd dat door hard te werken, ik heel ver zou komen. Ik was ook mede door mijn opvoeding zo geprogrammeerd.

Dit heeft mij letterlijk opgebrand. Ik heb letterlijk in de kreukels gelegen. Zo heftig, maar deze periode heeft mij juist zoveel inzichten gegeven. Inzichten die ik nu ook toepas in het runnen van mijn bedrijf. Rusten is ook echt trainen! Ook in het ondernemerschap. Ik plan mijn rust momenten in. Dagelijks door er letterlijk uit te gaan (wandelen, sporten, naar buiten!), maar ik plan ook mijn vakanties en wekelijks plan ik een dag dat ik aan mijn bedrijf werk in plaats dat ik in mijn bedrijf werk. Echt geloof me. Vakanties vieren is ook heel hard werken! Juist door letterlijk afstand te nemen van je bedrijf kom jij tot rust. Krijg jij nieuwe inzichten, wordt jij creatiever, waardoor jij als je terug bent met nieuwe energie en helderheid veel meer werk voor elkaar krijgt in veel minder tijd! Wat zou het voor jou betekenen dat jij structureel het gevoel van je vakantie kan integreren in het dagelijks leven? Plan dus dagelijks je rustmomenten in. 

Sanne, jij hebt makkelijk praten

“Sanne jij hebt makkelijk praten, bij jou komt het aanwaaien!” Dat is een uitspraak die regelmatig tegen mij gezegd wordt. Uhm. Niets is minder waar! Ik heb heel hard gewerkt. Maar vooral vanuit mijn hart gewerkt, waardoor het moeiteloos voelt. Ik weet wat ik wil, waardoor ik makkelijk (grote) keuzes maak. Ik werk met focus en aandacht en ik gun mezelf de rust en tijd om naar buiten te gaan. Ik weet dat doordat ik juist sport of wandel ik rust in mijn hoofd krijg. Hierdoor ben ik helder en ontstaat er creativiteit waardoor ik tot geniale inzichten kom. Bovendien kom ik vaak terug van het sporten en dan start ik mijn project waar ik tegenop zag en dan is het in no-time afgerond! Gun jezelf die vrijheid. Ga hiermee experimenteren en ga het gewoon doen!

Hoe kan jij slimmer en moeitelozer gaan ondernemen? Dat doe jij niet alleen door werk vanuit je hart, maar ook door op de juiste manier doelen te stellen. Luister in deze podcast hoe jij slimmer doelen stelt en nog meer gaat genieten van de reis ernaar toe!

Check hier al mijn podcasts of luister mijn podcast op Itunes of Soundcloud.

Conclusie

 • Hard werken is niet de oplossing. Werk vanuit je hart.
 • Neem de regie over je dag en bepaal zelf wat belangrijk is.
 • Doe echt datgene waar jij energie van krijgt.
 • Zorg voor rust! Rust is ook heel hard werken 😉 Zorgt voor meer productiviteit, energie, helderheid en focus.
 • In het ondernemerschap draait het net als in topsport om details.
 • Zorg voor die topsportmindset.
 • Ga het gewoon doen. Kies en neem actie. Vandaag nog.

Zullen we bellen? Heb jij het gevoel dat ik je kan helpen zodat jij nog meer topprestaties kan leveren in je bedrijf of in je leven? Dan heb ik iets tofs voor je. Maandelijks geef ik één gratis coachcall weg. Mocht je hier kans op willen maken, vul dan deze vragenlijst in. Ik vind het enorm fijn om je te helpen en lijkt me leuk om met je kennis te maken!

Check deze reactie hieronder van een van mijn klanten die kennis met mij heeft gemaakt middels deze call.  

review gratis coachcall sanne van paassen

Wat is voor jou het geheim om vanuit je hart te werken? 

Met sportieve groet, Sanne

PS. Zijn we al gelinkt op Linkedin? Laten we dat even doen, dat vind ik leuk!


Sanne van Paassen (30) is ex-topsporter, peak performance coach en spreekster. Zij is gespecialiseerd om peak performance coach sanne van paassenondernemers, ambitieuze professionals en topsporters keer op keer te begeleiden in het leveren van topprestaties. Zowel in hun carriere als in het dagelijksleven. Tijdens haar sportcarrière dacht zij dat ze aan topsport deed. Het winnen van het wereldbekerklassement veldrijden in combinatie van het behalen van haar masterdiploma vond ze heel normaal. Maar juist toen zij stopte en het “normale” leven in stapte, merkte zij dat het leven, maar juist ook het ondernemerschap topsport is! In haar coaching combineert Sanne winnende principes uit de wetenschap gecombineerd met de mindset van topsporters. Ook is Sanne de host van de Peak Performance Podcast waarbij zij succesvolle mensen interviewt over hoe zij keer op keer topprestaties leveren. 

 

Pin voor later

werk vanuit je hart hard werken is overbodig

overtref jezelf!

Download de preview van de bestseller
HET LEVEN, DAT IS PAS TOPSPORT

Voorkom dat je jezelf opgebrand door niet dezelfde fout te maken als 70% van de ambitieuze mensen……

HIGH PERFORMANCE IS ONZIN! GA VOOR PEAK PERFORMANCE

Nee, dank je! Ik mis liever focus.

× Hoe kan ik je helpen? Available from 08:00 to 18:00