Ondertussen krijgen jullie door mijn blog een duidelijk beeld over hoe ik met voeding in combinatie met mijn sport om ga. Daarnaast ben ikzelf ook erg nieuwsgierig hoe andere sporters met hun voeding omgaan in combinatie met (top)sport. Vandaag zal Pieter van Beekveld, marathonloper, inzicht geven in zijn voedingspatroon.
Sinds eind 2010 focust Pieter zich op het hardlopen, nadat hij de militaire vijfkamp beoefende. Eén van de onderdelen van de vijfkamp was een crossloop van 8 km. Hij merkte dat dit zijn sterkste onderdeel was en wilde hierin graag beter worden. De keuze om volledig voor de loopsport te gaan was snel gemaakt. Sinds 2012 focust hij zich specifiek op de marathon. Zijn eerste marathon was Rotterdam in 2013, met een onverwacht goede tijd van 2.30.11. De juiste voorbereiding in combinatie met de juiste voeding heeft hem hierbij enorm geholpen. Zijn doel voor 2014 is om ongeveer een tijd van 2uur en 25 minuten te lopen tijdens het WK marathon in Eindhoven op 12 oktober 2014.
1. Maak je bewuste keuzes met betrekking tot je voeding?
“Ik maak zeker bewuste keuzes t.a.v. de voeding. Ik zorg dat ik voldoende koolhydraten en de juiste vetten binnen krijg, zoals kokosboter of roomboter. Daarnaast vind ik luisteren naar het lichaam heel belangrijk. Als het lichaam iets aangeeft waar die trek in heeft, negeer ik het niet en geef vervulling aan deze behoeftes. Uiteraard geef ik er een gezonde invulling aan. .
Verder eet ik nagenoeg geen gluten en beperkt zuivel en suiker, als het dan iets van suiker is dan altijd gezondere variaties en al helemaal niet de geraffineerdere soorten. Mijn grootste winst heb ik voor mijn gevoel bereikt door het weglaten van gluten en suikers. Het zijn toch minder gezonde keuzes en met name vaak bewerkt wat het lichaam eerst moet verwerken voordat het lichaam kan beginnen met het herstel!”
2. Waarom maak jij deze voedingkeuzes?
“Naar aanleiding van de opleiding “Trainer Hormoonfactor”, en door het studeren van veel onderzoeken naar gezonde voeding heb ik mijn voedingspatroon aangepast, waardoor ik al snel veranderingen merkte. Ik herstelde sneller van zware trainingen. Dit heeft weer tot gevolg dat ik eerder en zonder spierpijn kan beginnen met een nieuwe training, waardoor uiteindelijk mijn prestaties met sprongen vooruit gingen. Tevens begeleid ik anderen naar een gezonde leefstijl en ook daar zie ik blijvend resultaat. Dit is voor mij ook een bevestiging dat deze soort voeding op iedereen toepasbaar is, ongeacht sporter of niet sporter.”
3. Hoe ga je hiermee om als je op reis bent?
“Als ik op reis ga probeer ik zo veel mogelijk mijn eigen eten mee te nemen. Uiteraard is dit niet mogelijk met gekoelde producten. Maar wel kan ik mijn ontbijt goed mee nemen in de vorm van havermout. Tevens zorg ik ervoor dat ik een aantal teff pannenkoeken gemaakt heb, zodat ik de eerste dagen een voedzame lunch heb. Bewuste en gezonde keuzes maken bij het diner is soms lastig. Ik hoop dan dat er een supermarkt in de buurt is waar ik mijn fruit en groente kan halen.”
4. Vind je het een opgave om op deze manier te eten?
“Ik vind het zeker geen opgave aangezien ik er veel voordelen van heb, zoals meer energie, beter herstel en daardoor betere prestaties. Natuurlijk eet ik af en toe eet ik wel eens een koekje of een chipie maar dat is beperkt.Ik vind dat het maken van keuzes op een ontspannen manier moet gaan en het moet zeker geen drang worden. Een tip als je gezond wilt eten: maak na het avondeten je lunch en ontbijt klaar, zodat je in de ochtend niet de stress hebt van het maken van deze maaltijden.”
5. Heeft deze manier van eten invloed op je sportprestaties?
Mijn herstel is super en ik ondervind nauwelijks nog spierpijn of blessures. Dit komt omdat mijn voedingspatroon bestaat uit pure voeding waar mijn lichaam iets aan heeft en direct de voedingsstoffen tot zich kan nemen om te beginnen met herstel.”
6. Hoe ziet jou voedingspatroon eruit tijdens sportdagen?
“Voor lange duurtrainingen zoals een 40km duurloop, ontkom ik er niet aan om toch te grijpen naar suikers. Mijn glucose voorraad raakt langzaam uitgeput en dit moet weer aangevuld worden met brandstof in de vorm van gels, maar dit probeer ik zo veel mogelijk te beperken.”
7. Wat eet je het liefst na het sporten als herstel?
“Na de training drink ik direct een glas kokoswater om mijn lichaam te hydrateren. Vervolgens neem ik na het douchen een herstelsmoothie van banaan, spinazie, sinasappels, hennepzaad en een schepeiwitten om te herstellen. Vervolgens eet ik een banaan-teffpannenkoek om mijn koolhydraten aan te vullen.”
Hier vind je een compleet overzicht van Pieter zijn voedingsdagboek. Het is opvallend dat hij voor het slapen gaan biest neemt om beter te herstellen.
8. Wat is jou favoriete gerecht dat je met de lezers van Bioteaful wil delen?
“Ik kan iedereen de teff-banaan pannenkoek aanraden. Als je de pannenkoek belegd met advocade en wat (rauwe) honing, waarna je de pannenkoek vervolgens oprolt, smaakt deze heerlijk zacht en zoet.”
9. Wat zijn jou tips voor mensen die een optimaal voedingspatroon in relatie tot hun sport willen handhaven?
“Kies voor zo veel mogelijk pure voeding; voeding rechtstreeks uit de natuur en eet beperkt vlees. Kies daarbij voor vlees wat een gezond leven heeft gehad en buiten heeft geleeft. Door het eten van pure voeding zul je merken dat je lichaam geen energie nodig heeft om onnatuurlijke stoffen uit voeding zoals e- nummers te verwerken, maar dat de pure voeding je juist energie geeft!”
Pieter bedankt voor dit mooie interview en succes met je voorbereidingen op het WK Marathon in Eindhoven! Fijn dat je jou visie over voeding in combinatie met topsport hebt gegeven. Voor meer informatie over Pieter en hoe hij zich voorbereid op het WK marathon in Eindhoven, kijk gerust eens op zijn blog.
WIL JIJ JE OOK BIOTEAFUL VOELEN? MELD JE AAN VOOR DE WEKELIJKSE TIPS VAN BIOTEAFUL
VOLG DEZE BLOG VIA BLOGLOVIN | TWITTER | INSTAGRAM | GOOGLE+| FACEBOOK
- patronen doorbreken met familie opstellingen - 23 oktober 2023
- patronen doorbreken met familie opstellingen - 20 oktober 2021
- Intelligent bewegen – Interview met fabio d’agata - 2 maart 2021