Er zijn twee soorten doelen om te stellen: resultaatdoelen en procesdoelen. Resultaatdoelen spreekt aardig voor zich. Maar wat zijn procesdoelen? Klinkt vaag? Hint: jouw procesdoelen gaan je écht in beweging brengen. Ze zorgen voor het ‘hoe’.

[toc]

Wat zijn procesdoelen

Om je resultaatdoelen te realiseren, is het essentieel dat je procesdoelen stelt. Hiermee breng je het ‘hoe’ in beeld: hoe ga je je doelen realiseren? Welke stappen ga je maandelijks, wekelijks of dagelijks zetten? Door je op het proces te focussen, kom je echt in beweging. Dit is dé stap richting het realiseren van je dromen, in de flow komen en het genieten van de reis ernaartoe. Daarnaast helpen deze procesdoelen bij het maken van je plan. Het is belangrijk dat jij de regie neemt, anders word je onderdeel van andermans plan.

Voorbeeld van procesdoelen: het ‘hoe’ in beeld brengen

Een aantal voorbeeldsituaties:

Voorbeelden procesdoelen bij het zakelijke resultaatdoel: in 2021 haal ik een omzet van € 250.000,-.
• Iedere dag deel ik waardevolle content op social media die aansluit bij mijn ideale klant.
• Iedere week neem ik contact op met iemand in mijn netwerk die mij kan helpen met het realiseren van mijn doel.
• Iedere week geef ik een webinar, zodat ik potentiële klanten met mij kennis kan laten maken.

Voorbeelden procesdoelen bij het persoonlijke resultaatdoel: ik sluit twee nieuwe vriendschappen dit jaar.
• Ik bezoek iedere maand een event dat aansluit bij mijn interesses en leer daar nieuwe mensen kennen.
• Ik organiseer maandelijks een etentje voor de nieuwe mensen die ik heb leren kennen.

Lees ook: Zo stel je doelen op de juiste manier

Voorbeelden procesdoelen bij het sportieve resultaatdoel: ik wil 30 minuten kunnen hardlopen zonder pauze.
• Ik zoek een trainingsgroepje waar ik iedere week een keer mee kan gaan lopen.
• Iedere week ga ik drie keer hardlopen aan de hand van een schema.
• Ik doe één keer per week een core-stabilitytraining, zodat ik blessures voorkom.

Voorbeelden procesdoelen bij het financiële resultaatdoel: ik regel mijn pensioen zodat ik dan minimaal € 1.500,- per maand boven op mijn AOW ontvang.
• Ik investeer maandelijks € 500,- in bijvoorbeeld indexfondsen, zodat ik mijn vermogen laat groeien.
• Ik open een bankrekening voor langetermijnsparen.
• Ik ga naar een FIRE-bijeenkomst (Financial Independence Retire Early), zodat ik kan onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om een passieve inkomstenstroom te creëren.

Doelen stellen als een topsporter

Door op deze manier je doelen te stellen, help je jezelf te evalueren hoe het gaat en of je op koers zit. Als je zowel een resultaatdoel als procesdoel stelt, kun je namelijk op het proces terugkijken. Topsporters gebruiken deze manier van doelen stellen ook om zichzelf te verbeteren. Het kan zijn dat topsporters een resultaat neerzetten waar ze eigenlijk niet blij mee zijn, maar op het moment dat zij dit gaan evalueren en terugkijken op het proces, zien zij dat ze wel alle procesdoelen hebben gerealiseerd. Hierdoor zien ze in dat ze toch tevreden mogen zijn.

wat zijn procesdoelen

Ik heb zelf ook wedstrijden gereden waarbij het resultaat minder was dan ik had gehoopt, maar dat ik dan letterlijk tegen mezelf zei: ‘Ik heb er alles aan gedaan, mijn wedstrijd ging zoals gepland, maar helaas was ik gewoon niet sterk genoeg.’ Ik had mijn procesdoelen goed geformuleerd en opgevolgd, alleen was het resultaat anders uitgevallen.

Andersom kan het ook het geval zijn. Je kunt een goed resultaat neerzetten – bijvoorbeeld winnen – maar niet tevreden zijn met je proces. Dat is eigenlijk een heel bijzonder en ook vervelend gevoel. Als topsporter heb ik dit meegemaakt tijdens het winnen van de cyclocross in Asper Gavere in België. Technisch reed ik gewoon niet goed, maar ik was conditioneel fris waardoor ik deze wedstrijd toch kon winnen.

Door dus zowel proces- als resultaatdoelen te formuleren, zorg je voor focus en krijg je de mogelijkheid om jezelf goed te evalueren.

Begrijp je nu waarom procesdoelen zo belangrijk zijn om in beweging te komen?

Lees meer: In mijn boek ‘het leven, dat is past topsport’ deel ik nog meer praktische tips hoe jij op jouw manier nog meer zakelijk kan winnen, zonder privé te verliezen. Download hier gratis het eerste hoofdstuk van het boek en luisterboek of bestel hier meteen het boek!

Ben jij niet van het lezen? Maar wil je meteen echt in actie komen? Laten we dan bellen en plan een gratis kennismakingscall.

Laten we bellen!

Wij kunnen je helpen door:

Latest posts by Sanne van Paassen (see all)

Download de preview van de bestseller
HET LEVEN, DAT IS PAS TOPSPORT

Voorkom dat je jezelf opgebrand door niet dezelfde fout te maken als 70% van de ambitieuze mensen……

HIGH PERFORMANCE IS ONZIN! GA VOOR PEAK PERFORMANCE

Nee, dank je! Ik mis liever focus.

× Hoe kan ik je helpen? Available from 08:00 to 18:00