...

Je leert elke dag iets nieuws. En dit zal je ook je hele leven blijven doen. Soms ben je je hier niet meer zo bewust van, maar jij als mens raakt nooit uitgeleerd. Dit noemen we persoonlijke ontwikkeling. Toch is persoonlijke ontwikkeling nog veel meer. Je kunt het bijvoorbeeld hebben over je persoonlijke ontwikkeling op professioneel vlak of op persoonlijk vlak. In deze blog ga ik uitgebreid in op wat is persoonlijke ontwikkeling. En hoe deze investering in jezelf je je leven lang zal helpen.

De definitie van Persoonlijke Ontwikkeling

Wat is persoonlijke ontwikkeling? De definitie van persoonlijke ontwikkeling is “de naam voor het proces waarin de mens zijn persoonlijke mogelijkheden tot ontplooiing brengt, bijvoorbeeld op gebieden als competenties, talenten, kennis en inzicht”.

Vaak wordt ook het woord ‘groei’ gebruikt wanneer er over persoonlijke ontwikkeling gepraat wordt. Jouw persoonlijke ontwikkeling heeft immers als doel om te groeien, op professioneel vlak of op persoonlijk vlak. Je wilt je beter bewust worden van je gedachtes en gevoelens, waardoor je hoopt te bereiken een gezonder mens te worden. En een betere balans te vinden in je drukke leventje.

Lees meer: pak de regie in je leven

Investeer in je persoonlijke ontwikkeling

Het bezig zijn met je persoonlijke ontwikkeling kun je zien als een investering in jezelf. Sterker nog, je móet het zien als een investering in jezelf. Je hebt er immers een leven lang profijt van. 

Een groot deel van deze investering heeft te maken met de bewustwording van je handelen. Op het moment dat je jezelf beter gaat begrijpen, je bewust wordt van je gedachtes, ga je ook weloverwogen keuzes maken. Deze keuzes zullen beter aansluiten op je ideeën, waardoor je doel steeds een beetje dichterbij komt. 

Bewustwording zorgt er ook voor dat je als persoon veerkrachtiger en daadkrachtiger wordt. Je kent jezelf immers beter waardoor je volledig achter je eigen handelen staat. Deze eigenschappen zullen je enorm helpen in moeilijkere tijden. 

Daarnaast verhoog je je productiviteit door te investeren in je persoonlijke ontwikkeling. Dit komt omdat je een beter focus hebt en efficiënter kunt werken. Je kunt onder andere beter omgaan met de tijd die je beschikbaar hebt. Deze tijd weet je voor de volle 100% te benutten, omdat je je focus hebt achterhaald.

Lees meer: verhoog je energieniveau

 

Voordelen persoonlijke ontwikkeling

Door aan de slag te gaan met je persoonlijke ontwikkeling, komt je doel weer bovendrijven. Het klopt dat persoonlijke ontwikkeling veel voordelen heeft! Dit zorgt ervoor dat je jouw doel altijd goed voor ogen houdt. Dit zorgt er namelijk voor dat je meer motivatie hebt waardoor je beter de focus kunt vasthouden. Je zult zien dat je weer die gedreven persoon wordt die je altijd was en dat ook de zin om te ondernemen terugkomt.

Naast dat je er zelf ontzettend veel voordeel van hebt om aan je persoonlijke ontwikkeling te werken, heeft je omgeving er ook baat bij op het moment dat jij stappen gaat zetten. Je zult als persoon beter in balans zijn en beter in staat zijn om verschillende situaties in te schatten. Dit zal je, misschien onbewust, ook reflecteren op je omgeving. De onderlinge relatie zal evenwichtiger worden, wat je kwaliteit van leven zal verbeteren.

“Wat je geeft, krijg je terug.”

Gedurende je hele leven blijf je jezelf ontwikkelen. Dit doe je misschien grotendeels onbewust. Dit heeft mede te maken met het feit dat jij als persoon gedurende het leven verandert. Wat je nu belangrijk vindt, was 15 jaar geleden nog totaal niet ter sprake. Elke levensfase, van baby tot oma, daagt je uit om je ‘nieuwe-ik’ te ontdekken.

wat is persoonlijke ontwikkeling

Maak een plan en begin vandaag

De eerste stap om aan je persoonlijke ontwikkeling te werken is door jezelf twee vragen te stellen:
1. Wie ben ik?
2. Wat wil ik? 

Denk niet te lang en te diep na over deze twee vragen. Schrijf de woorden op die het eerst in je opkomen, zodat je een soort van mindmap krijgt. Beetje bij beetje zal je zien dat, door met jezelf te brainstormen, er steeds betere termen op papier komen te staan. Hierdoor kom je steeds dichter bij je eigen kern. Een paar vragen welke je helpen om de juiste richting te kiezen zijn: ‘Wat staat er nog op mijn bucket list?’, ‘Waardoor krijg ik een big smile op mijn gezicht?’ en ‘Wie zie ik als ik in de spiegel kijk?’. 

Lees meer: vergroot je focus

Ben bereid om kritisch en rationeel naar jezelf te kijken. Misschien helpt het om naar jezelf te kijken door de ogen van iemand anders. Analyseer jezelf met een open mind en ontdek hoe jij zakelijk kunt winnen, zonder privé te verliezen.

Werk een plan uit aan de hand van je mindmap en de antwoorden op bovenstaande vragen. Stel in dit plan doelen op die gemakkelijk meetbaar zijn en verwoordt deze doelen in concrete acties. Dit helpt je om je voortgang te bepalen. 

Start vandaag met persoonlijke ontwikkeling. Download nu dit werkboek zodat je jouw doelen helder krijgt!

dit is persoonlijke ontwikkeling

Vind jij het lastig om alleen te brainstormen? Ik ben graag je sparring-partner! Zodat we samen tot een concreet en doelgericht plan kunnen komen.

Wil jij ook het onderste uit de kan halen? Investeer dan in je persoonlijke ontwikkeling. Creëer een plan waarmee je je eigen geluk gaat creëren. Begin daar vandaag nog mee. Laat geen dingen liggen voor morgen, die je vandaag kunt doen. Kom vandaag in actie en zet jezelf op nummer 1! Ik help je hier graag bij.

 

betekenen? Laten we dan even bellen om kennis te maken.

Laten we bellen!

 

Wij kunnen je helpen door:

Pin voor later

persoonlijke groei

Download de preview van de bestseller
HET LEVEN, DAT IS PAS TOPSPORT

Voorkom dat je jezelf opgebrand door niet dezelfde fout te maken als 70% van de ambitieuze mensen……

HIGH PERFORMANCE IS ONZIN! GA VOOR PEAK PERFORMANCE

Nee, dank je! Ik mis liever focus.

× Hoe kan ik je helpen? Available from 08:00 to 18:00