...

In deze podcast spreek ik met Peter Joosten. Peter is fervent biohacker & toekomstdenker. Vandaag gaat we het hebben over biohacking en hoe dit jouw topprestaties kan opleveren. Lees deze blog of luister deze podcast en ontdek wat biohacking is. 


Je kunt de Peak Performance Podcast ook luisteren op Itunes, Soundcloud of Spotify.

Wat is biohacking?

Eerst zullen we beginnen met uit te leggen wat biohacking eigenlijk is. Biohacking heeft nog geen vlijmscherpe definitie. Hier volgen 3 definities van biohacking:
1. Klooien aan je lijf.
2. Je omgeving beïnvloeden om optimaal te presteren en functioneren.
3. Het optimaliseren van je leven en je lichaam door gebruik van biologie en technologie, systeemdenken en persoonlijke experimenten.
Deze laatste definitie is de definitie waar Peter zich het meeste op richt als het gaat om biohacking. 

De vraag is dan ook: Hoe kun jij de kennis die we van de wetenschap hebben, gebruiken om optimaal te presteren?
Peter geeft aan dat er in de wetenschappelijke vooruitgang ontzettend veel gebeurt, en dan voornamelijk in de gezondheidszorg. Hij vindt het heel interessant om al deze ontwikkelingen op de voet te volgen, maar er zal samen beslist moeten worden wat er wordt toegepast in de gezondheidszorg en op welk punt we hier klaar voor zijn.

Download de energieBOOST en focus checklist

drie tips van Biohacker Peter Joosten

Peter geeft 3 concrete tips hoe je door middel van biohacking je prestaties te verbeteren.

1. Afwisseling presteren en rusten

De eerste tip heeft alles te maken met het zoeken naar de perfecte afwisseling tussen volop presteren en volop rusten. Bewust kies ik hier voor volop rusten, omdat rusten echt een grote bijdragen kan hebben aan onze prestaties. En mocht je rusten zonde van je tijd vinden, noem het dan een moment je van supercompensatie. Dat klinkt veel beter toch? Dit is natuurlijk een mindfuck, maar het werkt wel voor heel veel mensen.

2. Wandelen zonder input.

De meeste mensen hebben een lekker muziekje opstaan als ze alleen naar buiten gaan om bijvoorbeeld te gaan wandelen. Heerlijke afleiding! Maar probeer eens te gaan wandelen zonder enige afleiding. Helemaal alleen met jezelf. Dan kun je optimaal genieten van alle vogeltjes en alle geluiden. Tegelijkertijd is dit een mentale training. Je kunt bij jezelf nagaan: wat zie ik? Of wat voel ik?

3. Nootropics

Nootropics worden ook wel ‘brain boosters’ of ‘hersenen supplementen’ genoemd. Nootropics zijn supplementen die zorgen voor een verbetering van je cognitieve vermogen, een beter geheugen en een hogere alertheid.

Naast deze drie tips zijn er nog veel meer vlakken van biohacking die uiterst interessant zijn. Peter heeft veel van de methoden zelf geprobeerd. Op deze manier is hij er voor zichzelf achter gekomen wat voor hem en zijn lichaam wel en niet werkt. Op dit moment is hij niet meer zozeer bezig met het uitproberen van verschillende biohack methodes, maar heeft hij sommige dingen onderdeel gemaakt van zijn dagelijkse leven. Ook hier geldt weer: Ieder persoon is anders en voor het ene lichaam werkt dit beter, terwijl het andere lichaam beter reageert op iets anders.

Lees meer: tips voor meer energie

wat is biohacking of wat is een biohacker

Hartritmevariabiliteit

Een hele interessante methode die wordt besproken is de variabiliteit van het hartritme. Je hartslag is nooit helemaal constant. Er zit een regelmatige onregelmatigheid in de frequentie van je hartslag. Deze afwijking in het aantal hartslagen per minuut op het ogenblik dat je inademt en het moment dat je uitademt, noemen we hartritmevariabiliteit.


Een hoge maar consequente alternatie van het aantal hartslagen per minuut duidt op rust en positieve gevoelens. Kleine en ongeregelde alternaties tussen de hartslagen verwijst naar stress. Het principe is dat wanneer de variatie tussen de hartslagen hoger is, je lichaam meer richting het parasympatisch zenuwstelsel gaat. Het parasympatisch zenuwstelsel zorgt ervoor dat je beter synchroniseert met je lichaam. Oftewel je lichaam komt dan tot rust, je hartslag daalt, zoals ook je bloeddruk dat doet en alle activiteiten van de inwendige organen worden beter ondersteund.


Om te bereiken dat je meer synchroon bent met je parasympatisch zenuwstelsel, kun je oefeningen van verschillende ademhalingstechnieken doen.
Je kunt dit allemaal zelf best een beetje aanvoelen, maar het kan ook zo zijn dat jij misschien denkt te voelen synchroon te zijn met je parasympatisch zenuwstelsel maar is dat dan ook echt zo? Hoe kunnen we dit meten om dit zeker te weten?


Peter legt uit dat hiervoor verschillende apps bestaan die je gewoon kunt downloaden op je telefoon. Dit is misschien niet de meest specifieke manier om het te tracken, maar het kan wel een begin zijn. Ook zijn er smartwatches en er is zelfs een ring waarin sensoren zijn verwerkt die de informatie weer doorstuurt naar een app. Deze ring zit dichter op de huid en meet naast de hartslagvariabiliteit ook de slaapkwaliteit. De combinatie van deze twee geeft je aan of je het beter is voor je lichaam om rustig een rondje te gaan wandelen of een intervaltraining zou moeten gaan doen.

Als we dit gaan vertalen naar het sporten zouden we hier nog veel voordeel uit kunnen halen. Sporters volgen bijvoorbeeld vaak een bepaald schema. Dit schema is dikwijls gebaseerd op een wedstrijd of evenement waar ze naartoe werken. Maar is het ook niet heel belangrijk om te weten of je lichaam op die dag dat jij volgens je schema volle bak zou moeten trainen eigenlijk wel klaar is voor een dergelijke training? Dit zou je kunnen meten aan de hand van je hartritmevariabiliteit en is dan ook een discussiepunt waar nog veel winst behaald kan worden.

Lees meer: werk vanuit je hart

DNA Analyses

Een ander vlak waar nog veel winst behaald kan worden is volgens Peter de technologische ontwikkelingen als het gaat om biohacking. Hier ligt Peter zijn passie en dan voornamelijk in de toekomst van de gezondheidszorg en de mens. Op dit moment is er veel aandacht voor kunstmatige intelligentie. Peter is echter meer geïnteresseerd in de genetische modificatie.

Genetische modificatie heeft alles te maken met ons DNA. DNA is de basis van het leven, het geeft aan hoe je eruit ziet. Ook je erfelijke informatie zit in je DNA. Door analyses op het DNA weten we steeds meer over het genotype en fenotype.

Genotype is alles wat erfelijk is en het fenotype is dat wat we werkelijk zien. Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar DNA analyses door biotechnologische bedrijven. Zij willen graag kijken hoe ze mensen met een genetische aandoening kunnen helpen door analyses op hun DNA uit te voeren.

Bij deze genetische aandoeningen gaat het dan vooral om ‘single gene disorders’ (ziekten met een mutatie op één gen). Doordat we dus steeds meer weten over het DNA en DNA steeds meer en beter wordt geanalyseerd, kunnen veel dingen ook op een andere manier worden bekeken. Zo zou het een mogelijkheid zijn om bijvoorbeeld een dieet te volgen wat is aangepast op je DNA of relatie advies op basis van de DNA analyse van twee personen.

DNA kan dus je performance wel degelijk vergroten, maar het raakt ook iets menselijks. Er kan namelijk uit jouw DNA wel blijken dat je ergens heel goed in bent, maar wat als je daar niet gelukkig van wordt? Wat heb je er dan aan?

Kou

Ook de kou is een aanpak van het biohacken waarmee we ons lichaam kunnen beïnvloeden. Als je buiten in het koude water gaat zwemmen, krijg je door het koude water een gasp reflex; een flinke schrikreactie. Op het moment dat dat gebeurt, stroomt het bloed uit reflex reactie naar al je vitale organen.

Tevens is het zwemmen in koud water een training van de bloedvaten, en worden bepaalde bacteriën gekookt doordat je temperatuur heel kort boven de 40 graden komt. Dit verbetert dus je immuunsysteem. Het is niet belangrijk hoe lang je in het koude water blijft, 1 á 2 minuten is al prima. Het gaat vooral om de schrikreactie en dat fijne gevoel wat daarop volgt. De bekendste methode van het zwemmen of dippen in koud water is de Wim Hof Methode.

Luister ook de podcast over koude training met Koen de Jong

Neurotechnologie

Het laatste interessante onderwerp als het gaat om biohacking is de neurotechnologie. Hiermee kun je aan de hand van sensoren aan de buitenkant van het schedel meten wanneer sporters in hun flow komen. Er kan worden gemeten wat er in hun brein gebeurt, maar ook het hormonale stelsel kan zo worden opgemeten. In welke hersenstaat zit je bijvoorbeeld als je goed presteert? En wat is de cocktail van je hormonen op dat moment? Dit is een domein wat in ontwikkeling is en wat Peter op de voet volgt. Want op het moment dat we antwoord kunnen geven op de vragen hierboven, zullen er ook bedrijven zijn die daarop willen inspringen. 

Conclusie: Hoe kun je met zo min mogelijk trainen toch een topprestatie neerzetten? Ga biohacken en kijk wat bij jou past, maar voornamelijk waar jouw lichaam het beste op reageert. Met de technologie van vandaag (en in de toekomst wordt dit waarschijnlijk alleen maar meer) kun jij die peakperformance beïnvloeden. 

Lees meer: waarom peak performance in plaats van high performance

Ben je nieuwsgierig naar nog meer informatie over biohacking of naar Peter Joosten check hier dan alle informatie.

 

Wil je nog meer zakelijk winnen, zonder prive te verliezen?
Wil je aan de slag met peak peformance coaching? Ben je nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen? Laten we dan even bellen om kennis te maken.

Laten we bellen!

 

Wij kunnen je helpen door:

wat is biohacking

Pin voor later

Download de preview van de bestseller
HET LEVEN, DAT IS PAS TOPSPORT

Voorkom dat je jezelf opgebrand door niet dezelfde fout te maken als 70% van de ambitieuze mensen……

HIGH PERFORMANCE IS ONZIN! GA VOOR PEAK PERFORMANCE

Nee, dank je! Ik mis liever focus.

× Hoe kan ik je helpen? Available from 08:00 to 18:00