‘Sanne, jij hebt het steeds over doelen bereiken. Maar wat als het niet lukt? Hoe ga je om met tegenslagen en hoe weet je of het nog wel zin heeft om door te zetten?’ Ik begin dan om je afstand te laten nemen van de situatie. Wat is de reden dat het niet lukt?

Wat als het niet lukt

Het zit tegen. Je realiseert niet wat je wilt realiseren. Je verbreekt je persoonlijke records niet. Je krijgt alleen maar tegenslagen. Balen zeg! Of toch niet? Misschien vind je het niet leuk om te horen, maar waarschijnlijk heeft het een reden. Het is niet voor niets dat het niet lukt. Neem even afstand van de situatie en van die verkramping en frustratie.

Waarom lukt het niet?

Stel jezelf de volgende vragen: wat kan ik van deze tegenslag leren? Wat wil deze situatie mij nu leren? Wat kan ik anders doen? Zit ik wel op het juiste pad? Werk ik met de juiste mensen samen? Heb ik de juiste strategie? Doe je datgene waar je gelukkig van wordt? Ben ik de basis vergeten, zoals goed voor mezelf zorgen in de vorm van voeding, rust nemen, bewegen, slapen? Ben ik te veel gefocust op het resultaat? Dit zijn allemaal redenen waarom het niet lukt.

Maar weet je (en als het goed is weet je dat ondertussen wel), echte winnaars verliezen nooit. Echte winnaars ontdekken hoe ze het beter kunnen doen. Dit is een mindset shift. Ik heb het zelf ook meegemaakt.

wat als het niet lukt

Echte winnaars verliezen nooit: zij ontdekken hoe ze het beter kunnen doen

Op mijn 18e tekende ik een tweejarig contract bij een groot wielerteam – de ploeg van Marianne Vos. Wat was ik trots! Destijds combineerde ik mijn studie met mijn sportcarrière en voor veel wedstrijden moest ik naar het buitenland. Dat was erg vet, maar ik merkte in het eerste jaar dat naarmate het seizoen vorderde, de communicatie voor deze wedstrijden steeds stroever verliep.

Net voor een grote etappekoers hoorde ik bijvoorbeeld op woensdag dat ik deze wedstrijd ‘moest’ gaan rijden en dat we op vrijdag moesten vertrekken. Ik had maar twee dagen om alles te regelen. Alleen had ik op dat moment ook tentamens. Toen ik dat aangaf bij mijn ploegleider, kreeg ik een fel antwoord terug: ‘Je regelt het maar, je bent wielrenster en je hoort daar te zijn!’ Hoewel ik haar reactie begreep, ging de manier waarop ze het zei tegen mijn kernwaardes in. Bovendien gebeurde er dat seizoen nog veel meer wat in strijd was met mijn toekomstvisie en de manier hoe ik in het leven stond.

Ondanks dat ik erg jong was, voelde ik meteen: dit is niet mijn weg. Ik vond het moeilijk, maar ik merkte aan mijn lichaam dat ik een keuze moest maken. Ik was op de fiets niet meer vooruit te branden, vond het ook niet meer leuk en had last van mijn buik. Mijn lichaam gaf letterlijk aan te willen stoppen.

‘Gooi je oude schoenen weg voordat je nieuwe hebt’

Ik besloot na een jaar om mijn contract te ontbinden, zodat ik letterlijk en figuurlijk mijn eigen koers kon gaan rijden. Ik had nog geen andere opties, maar ik wist dat als ik zelf lekker in de wedstrijd zou komen te zitten en goed voor mijn eigen energie zou zorgen, die kansen vanzelf wel zouden komen. En dat was ook zo! Binnen no-time had ik een nieuw team.

Daarom zeg ik altijd: gooi éérst je oude schoenen weg voordat je nieuwe hebt! Dat is natuurlijk lastig, want het kan grote consequenties hebben. Maar weet ook dat het vasthouden aan een bepaalde keuze energie kost en dat dit impact heeft op de keuzes die je maakt en met welke vibe jij in de wedstrijd zit. Je trekt aan wat je uitstraalt. Dus als je verkrampt in de wedstrijd zit, zullen je resultaten voortkomen uit die verkramping.

Visualiseer je succes en voel de dankbaarheid van het moment dat het je lukt de wedstrijd te winnen. Of je nu eerst je oude schoenen weggooit of niet, het is belangrijk dat je voor een energieshift zorgt. Kom in beweging vanuit vertrouwen en creëer de juiste vibe om in actie te komen.

Lees ook: Wat is visualiseren? (+ oefening) 

Je koers veranderen is geen falen

Het is trouwens niet erg als je koers verandert. Het kan voelen als falen, omdat je een droom had of doelen hebt geformuleerd. Je dacht dat het je droom was, maar doordat je in beweging bent gekomen, ben je erachter gekomen dat je hier niet meer gelukkig van wordt.

Dit is niet erg, want dat maken we allemaal wel een keer mee!

Lees meer: In mijn boek ‘het leven, dat is past topsport’ deel ik nog meer praktische tips hoe jij op jouw manier nog meer zakelijk kan winnen, zonder privé te verliezen. Download hier gratis het eerste hoofdstuk van het boek en luisterboek of bestel hier meteen het boek!

Ben jij niet van het lezen? Maar wil je meteen echt in actie komen? Laten we dan bellen en plan een gratis kennismakingscall.

Laten we bellen!

Wij kunnen je helpen door:

 

Latest posts by Sanne van Paassen (see all)

Download de preview van de bestseller
HET LEVEN, DAT IS PAS TOPSPORT

Voorkom dat je jezelf opgebrand door niet dezelfde fout te maken als 70% van de ambitieuze mensen……

HIGH PERFORMANCE IS ONZIN! GA VOOR PEAK PERFORMANCE

Nee, dank je! Ik mis liever focus.

× Hoe kan ik je helpen? Available from 08:00 to 18:00