Mijn klanten zeggen vaak: ‘Sanne, ik word echt gek van alle gedachten die bij me opkomen als ik even rust neem!’ Ja, dat snap ik helemaal en dit zie ik bij veel ambitieuze mensen gebeuren als ze langere tijd rust pakken. Of als ze beginnen met de oefeningen van mijn reset routine. Maar wanneer moet je rusten? Wanneer is het echt tijd om niets te doen?

Wanneer moet je rusten

Ondertussen weet je dat een goede mind-bodyconnectie essentieel is. Als je deze onrust ervaart wanneer je rust neemt, is dat eigenlijk een goed teken! Je voelt namelijk iets. Dus je hebt een mind-bodyconnectie. Echter, wat vaak automatisch gebeurt: je gaat oordelen. Je hangt een ‘goed’ of ‘fout’ aan het rust nemen. Maar laat alles even zo zijn. Laat deze gedachten gewoon opkomen en laat ze ook weer gaan. Oordeel niet over je oordeel. Wat zou er gebeuren als je ze opschrijft? Jij mag rusten op jouw manier. Daar is geen goed of fout aan.

Help, ik kan niet rusten!

Zelf heb ik dit ook moeten leren. Eerst als topsporter, later als ondernemer. Als boerendochter ben ik opgevoed met een ‘niet lullen, maar poetsen’-mentaliteit. Dat je ergens hard voor moet werken. Dat als je niets doet, je het gevoel krijgt dat je faalt en niet vooruitkomt. Je voelt die onrust, je weet dat er nog veel andere dingen te doen zijn. Je hebt namelijk meerdere doelen die je tegelijkertijd wilt realiseren. Je werkt het beste als je een volle agenda hebt, althans, daar ben je van overtuigd. Omdat je mijn eerdere blogs hebt gelezen, weet je dat dit allemaal mindfucks zijn. Rust is juist iets wat je nodig hebt om je batterij op te laden en de volgende keer weer volle bak te gaan. Of als je het vanuit de topsportmindset bekijkt: rusten is ook trainen!

wanneer moet je rusten

Laat de teugels vieren

Vol focus heb je naar het doel toegewerkt, op basis van jouw spelregels en op de manier die bij jou past. Nu mag je even loskomen van je spelregels. Neem na het realiseren van je doel de tijd om die leuke dingen te doen waar je eerder geen tijd voor had. Wat zou je nu graag weer willen doen? Wie heb je al lang niet meer gezien? Wat kan je nu doen om even de focus te verleggen?

Na het piekmoment plannen topsporters vaak tijd in om extra leuke dingen te doen, bijvoorbeeld uitgaan met vrienden, eindelijk op vakantie of naar een pretpark, of gewoon even door de stad slenteren. Want dat zijn allemaal dingen die voor hen tijdens het sport- seizoen niet zo handig zijn om te doen. Gun jezelf deze momenten.

Lees ook: Hoe ontspan je? Ontspannen voor dummies

Maak een afspraak met jezelf

Hoelang geef je jezelf de tijd om je batterij weer op te laden en weer naar het volgende doel toe te werken? Spreek dit met jezelf af. Is dat een dag, een week of een maand? Het is natuurlijk ook afhankelijk van het doel waar je naartoe hebt getraind. Voor het duurzaam leveren van topprestaties is het sowieso essentieel dat je structureel momenten inplant om de teugels te laten vieren, zodat je even kunt terugschakelen en bijtanken (‘Hallo weekend!’).

Doordat je plezier maken een belangrijk onderdeel maakt van de manier waarop je topprestaties levert, zul je merken dat je nog meer geniet. Je wordt hierdoor energieker, je straalt en alles voelt makkelijker en minder zwaar aan. Zo zorg je hiervoor dat je zakelijk wint, zonder dat je privé verliest. Tevens creëer je de perfecte basis voor het leveren van duurzame topprestaties en blijf je keer op keer winnen.

Over dat laatste gaan mijn volgende blogs, dus blijf me volgen als jij daar benieuwd naar bent!

Lees meer: In mijn boek ‘het leven, dat is past topsport’ deel ik nog meer praktische tips hoe jij op jouw manier nog meer zakelijk kan winnen, zonder privé te verliezen. Download hier gratis het eerste hoofdstuk van het boek en luisterboek of bestel hier meteen het boek!

Ben jij niet van het lezen? Maar wil je meteen echt in actie komen? Laten we dan bellen en plan een gratis kennismakingscall.

Laten we bellen!

Wij kunnen je helpen door:

Latest posts by Sanne van Paassen (see all)

Download de preview van de bestseller
HET LEVEN, DAT IS PAS TOPSPORT

Voorkom dat je jezelf opgebrand door niet dezelfde fout te maken als 70% van de ambitieuze mensen……

HIGH PERFORMANCE IS ONZIN! GA VOOR PEAK PERFORMANCE

Nee, dank je! Ik mis liever focus.

× Hoe kan ik je helpen? Available from 08:00 to 18:00