...

Als je het geld niet onder controle hebt, dan heeft het geld jou over controle, daarom is het belangrijk dat je vandaag nog start met het opbouwen van vermogen. Omdat ik zelf weet hoe belangrijk het is dat je geen geld zorgen hebt, schrijf ik deze blog. Zodat je vandaag nog kan starten met het opbouwen van vermogen. Ga het voor jezelf niet te ingewikkeld maken. Begin klein en ga het gewoon doen.

Een grote fout die ik veel mensen zie maken is dat ze denken dat ze veel geld nodig hebben om vermogen op te bouwen. Maar dat is juist niet zo. Het gaat erom dat je voor jezelf een systeem ontwikkeld waarmee je consequent en structureel een plan maakt om vermogen op te bouwen. Elke maand een klein beetje vermogen opbouwen, wint het van ineens heel veel. Dat is de reden waarom je vandaag nog moet starten!

[toc]

Heb je geen zin om te lezen? Luister dan deze podcast. 

Ontwikkel je money Management systeem

Om te starten met het opbouwen van vermogen is het belangrijk dat je voor jezelf een systeem gaat ontwikkelen: een money management systeem.

Een money management systeem = is een systeem waarbij je met een ijzeren discipline het geld over verschillende potjes verdeeld, op basis van percentage.

Dit is de basis om financiële vrijheid te creëren. Iedereen heeft voor financiële vrijheid een andere definitie. In mijn ogen is financiële vrijheid wanneer je niet beperkt wordt en beperkt voelt door jouw financiële status. Dit gevoel is uiteraard subjectief en hangt ook af van je uitgaven én behoeften. Dit is natuurlijk afhankelijk of je juist wel of geen behoefte hebt aan luxe.

Lees meer: Ontdek hoe je een passief inkomen opbouwt

passief inkomen

Stap 1: Hoe start je met een money management systeem?

Je opent verschillende rekeningen en dan ga je jouw inkomsten over verschillende potjes alles verdelen.
In plaats van dat je als een kip zonder kop je geld blijft uitgeven, ga nu je geld verdelen over de potjes. Je kan zelf bepalen hoe je de verschillende percentages gaat verdelen. Het kan zijn dat deze percentages verschuiven na loop van tijd omdat je jouw noodfonds hebt bijgevuld.

Stap 2: Vul je noodfonds

In de eerste stappen die je mag gaan zetten om financiële vrijheid op te bouwen is een noodfonds op te zetten. Dit is een fonds voor jezelf die je gaat gebruiken op het moment dat het ‘fout’ gaat. Als je een tijdje geen inkomsten hebt, kan je dit fonds gebruiken om van te leven. Dit fonds staat op een aparte rekening, waar je alleen in noodgevallen aankomt.

Het aantal maanden dat je wilt leven van je noodfonds is voor iedereen anders. Dit is afhankelijk waar je comfortabel mee bent. Wat zijn je maandelijkse kosten? Weet dit van je zelf. Hoeveel maanden wil je jezelf veilig voelen? Ken jezelf. Ben jij risico bereid of ben je minder risico bereid. Echter het is mijn suggestie om minimaal een noodfonds van zes maanden te hebben waarmee je jouw vaste lasten covert.

Dus zijn je vaste lasten €1000,- per maand, dan heb je een noodfonds van €6000,-. Zijn je vaste kosten €2500,- per maand, dan heb je een noodfonds van €15000,-.

De verschillende potjes:

Ga echt verschillende potjes maken! Je hebt een ijzeren discipline nodig om dit ook echt vol te houden.

 •  55% voor noodzakelijke dingen: huur/hypotheek, boodschappen, gas water en licht
 • 10% lange termijn sparen –> eerst je noodfonds vol stoppen
 • 10% voor opleidingen en trainingen
 • 10% voor je financiële vrijheid
 • 10% om leuke dingen te doen
 • 5% doneren

Je denkt heel vaak dat je door dit potjes systeem dat je vrijheid moet opgeven, maar dit systeem geeft je juist vrijheid! Ga hiermee nog vandaag starten!

Op het moment dat je nog geen noodfonds hebt, dan ga je het potje voor lange termijn sparen gebruiken om je noodfonds te vullen. Dit is echt een prioriteit! Zodra dat je noodfonds vol zit, kan je het lange termijn potje sparen ook gaan gebruiken om te investeren in je financiële vrijheid. Dat is afhankelijk wat je prettig vindt en hoe gemotiveerd je bent om je vermogen op te bouwen.

Vragen voor je money management systeem

 • Waar droom je van en hoeveel geld heb je hiervan nodig?
 • Hoeveel inkomsten heb je per maand nodig om te leven?
 • Met wat voor noodfonds voel je jezelf veilig?

Lees meer: creëer een passie(f) inkomen

Money management als ondernemer

Vermogen opbouwen als ondernemer is erg belangrijk. Dat hoef ik je waarschijnlijk niet uit te leggen. Dat weet je zelf waarschijnlijk al te goed. Als ondernemer moet je natuurlijk je eigen pensioen regelen en is het belangrijk dat je een plan hebt wanneer je arbeidsongeschikt wordt. Pak de regie en regel je shit.

Sta stil bij deze vragen:

 • Hoe regel je jouw pensioen?
 • Hoe zorg je voor inkomsten als je een tijdje niet kan werken?
 • Hoe zorg je ervoor dat je niet uurtje factuurtje hoeft te werken?
 • Wat zijn je vaste kosten per maand?

Regel je shit dus echt als ondernemer!

Lees meer over: Wat kan een ondernemer leren van een topsporter?

money management systeem ontwikkelen

Stap 3: Tijd om te investeren

Hier zijn verschillende strategien voor. Het aller belangrijkste is dat je jouw eigen strategie gaat ontwikkelen. Twee dingen zijn hier erg belangrijk voor. Ga spreiden en houd jezelf aan je plan. Laat jezelf dus niet leiden door emoties. Persoonlijk ben ik erg enthousiast over Indexfondsen via de Giro. Wat is een indexfonds: dit is een potje van al verschillende aandelen.

Hier ben ik heel blij mee en hier investeer ik iedere maand consequent in. Of de beurs nu hoog of laag staat, ik houd mezelf aan mijn plan. Ik geloof er namelijk niet in dat je de beurs kan timen. Doordat ik middels een indexfonds meteen in een groot aantal bedrijven investeer, zorg ik voor spreiding. Op dit moment ben ik de mogelijkheden aan het bekijken om te investeren in Forexx.

Waarom is investeren zo waardevol?

Heb je ooit gehoord van het achtste wereldwonder, oftewel compounded interest? Dit is samengestelde interest en volgens Albert Einstein het achtste wereldwonder. “Hij die het begrijpt, verdient het … hij die dat niet doet … betaalt het.” Om met succes gebruik te maken van compounding heb je doorzettingsvermogen nodig.

Oke, en nu zal ik het iets makkelijker uitleggen. Het is het rente op rente effect. Doordat je iedere keer rente ontvangt over het geld dat je investeert, zul je zien dat je op de lange termijn steeds meer rente gaat ontvangen, waardoor uiteindelijk je vermogen steeds meer groeit. Hier heb je alleen wel een doorzettingsvermogen voor nodig. Want op het begin gaat het voor je gevoel niet snel genoeg.

Stap 4: Tijd voor actie

Tof dat je dit hebt gelezen, dan ben je weer een stap verder! Echter het verschil maak je door het echt te gaan doen. Daarom heb ik even voor je op een rijtje gezet met welke stappen je nu in actie kan komen.

 • Open een rekening bij de KNAB bank waar je verschillende potjes kan maken.
 • Ga je noodfonds vullen.
 • Maak een account aan bij de Giro en start met maandelijks (een klein) bedrag te investeren.

 

Stap 5: En dan heb je voldoende geld?

Als je ziet dat je vermogen groeit en je hebt flink belegt in indexfondsen. Dan zijn er natuurlijk ook nog andere mogelijkheden. Je hebt ongeveer 30% eigen vermogen nodig om je eigen pand te kopen. Dit is dus een heel concreet plan om hiervoor te sparen.

Waarom is vastgoed zo interessant?

Omdat je dan een maandelijkse stroom van cashflow krijgt in de vorm van huur. Je betaalt ondertussen ook je hypotheek af, waardoor je schuld steeds minder wordt. Aan de andere kant wordt je huis ook meer waard. Dus daarom is vastgoed zo interessant.

Nieuwsgierig hierover? Lees alles hierover of luister deze podcast met vastgoedinvesteerder Martijn van de Berg over investeren en passie(f) inkomen.

money mindset

Alles is een mindset

Korte termijn pijn, lange termijn fijn. Om je shit te regelen, daarvoor heb je een plan, doorzettingsvermogen en daadkracht nodig. Zie dit ook bij topsporter zie hebben een doel voor ogen en blijven ervoor gaan. Zo is dat natuurlijk ook in het dagelijks leven en zeker ook met je money management systeem. Ik zie dat veel mensen geen plan hebben en zomaar wat doen. Ook met opbouwen van vermogen is dit de key.

Mensen die rijk zijn, voorkomen dat je dingen doen waarvan ze achteraf spijt krijgen. Je bent een emotioneel wezen en de kans is groot dat je reageert op een crisis. Dan ga je handelen vanuit paniek en angst. Daarom is een money management systeem essentieel. Maak een plan, anders word je onderdeel van andermans plan.

Lees meer over de veel voorkomende fouten van ondernemers

Dit is het stappenplan hoe jij vandaag nog kan starten met het opbouwen van vermogen! Het is erg waardevol als je hier niet te lang mee wacht, maar juist nu in actie komt. Je zult jezelf echt eeuwig dankbaar voor zijn, dat je hier ook je verantwoordelijkheid hebt genomen. Je bent een winnaar, dus kom in actie!

Wil je nog meer zakelijk winnen, zonder privé te verliezen?

Wil je aan de slag met peak peformance coaching? Ben je nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen? Laten we dan even bellen om kennis te maken.

Laten we bellen!

Wij kunnen je helpen door:

 

pin voor later

investeren kan je leren

 

 

Download de preview van de bestseller
HET LEVEN, DAT IS PAS TOPSPORT

Voorkom dat je jezelf opgebrand door niet dezelfde fout te maken als 70% van de ambitieuze mensen……

HIGH PERFORMANCE IS ONZIN! GA VOOR PEAK PERFORMANCE

Nee, dank je! Ik mis liever focus.

× Hoe kan ik je helpen? Available from 08:00 to 18:00