Omdat ik een Local Hero ben voor GripGrap moest ik een vragenlijst voor hun website invullen. Hiervoor kreeg ik de vraag wat mijn vijf beste training tips voor wielrenners zijn. Daar hoefde ik helemaal niet lang over na te denken en vulde meteen deze antwoorden in. Dit zijn voor mezelf ook nog steeds de belangrijkste tips die ik gebruik om het optimale uit mijn training te halen. Daarom wilde ik deze ook met jullie delen! Lees hieronder meer over training tips voor wielrenners.
1. Vergeet rustige duurtraining niet!
Hier wordt je juist sneller van ;-). Het is zo verleidelijk om met een groepje hard te fietsen. Ik word zo enthousiast als ik met anderen fiets. Daarnaast heb ik de eigenschap dat ik altijd de snelste wil zijn. Ook niet handig….. Want juist de rustige duur trainigen zijn goed om jouw basisconditie op te bouwen.
Ik weet precies in welke zone ik moet rijden, omdat ik met hartslagmeter en powermeter rijd. Maar hoe weet jij dat als je geen hartslagmeter hebt? Heel simpel is dat eigenlijk. Duurtraining tempo is het tempo waarbij je uren verhalen kan vertellen tegen jouw buurman. Ja, inderdaad je moet gewoon heel jouw weekendverhaal kunnen vertellen, zonder dat je stiekem naar adem hoeft te snakken. En nee, het maakt niet uit als dit tempo niet harder is dan 26 km/u. Gebruik vooral juist de winter periode om deze duurzone te trainen, zodat je een flinke basis legt voor komende zomer.
Luister ook de podcast met mijn trainster Wilma Franken over hoe jij je baan combineert met het trainen!
2. Werk ook aan jouw core stability om rugklachten te voorkomen.
Ik hoor regelmatig dat wielrenners klachten van hun rug hebben. Best logisch, want je vraagt enorm veel van je bovenbenen die weer aan jouw billen/rug trekken. Dus ga je tot het uiterste (en is je basisconditie wellicht niet goed genoeg), dan heeft jouw rug veel te verduren. Heb je daarnaast een zittend beroep? Dan is het wachten tot je hier problemen van krijgt. Daarom zijn corestability oefeningen de manier om hier grip op te krijgen! Oké, ik zal hier nog een keer filmpje over maken! Om dit even kort uit te leggen. Dit zijn buik en biloefeningen die jouw core versterken, zodat jij nog harder kan gaan fietsen. En nee, dit hoeven niet persee brunches te zijn.
Check hier de video met core stability oefeningen.
3. Varieer in sporten, heb jij ook al eens gezwommen? Of Yoga?
Wat zijn wielrenners vaak stijve harken! Ze kunnen nog niet eens met hun handen bij de grond. Herken jij dat? Dat wordt het tijd dat je hier iets aan gaat doen. Ik merk als ik zorg voor soepelheid in mijn spieren, ik meer ontspannen op de fiets zit en minder snel verkramp. Yoga en zwemmen horen bij mijn wekelijkse trainingsroutine! Toch heerlijk om even iets anders te doen, dan altijd op de fiets te stappen? Tevens is het (voor mij) ook echt ontspannend!
4.Kom uit jouw comfortzone! Ga juist de dingen doen die jij lastig vind.
Wat heb ik een hekel aan 20 minuten lang rondom mijn omslagpunt te fietsen. Gewoon steeds hetzelfde, pijnlijke, tempo. Maar dat zijn juist de trainingen waar ik beter van wordt! Ik vind dat echt verschrikkelijk, maar hier ga ik wel harder door fietsen! Daag jezelf uit en doe ook de dingen die jij juist wel lastig vind.
5. Keep on smiling!
Dit is toch niet moelijk? Maar misschien nog wel het aller belangrijkste! Ontspan en geniet van wat je aan het doen brengt! Het sporten brengt ons zoveel mooie dingen. Daarnaast rijdt je soepeler als je ontspannen bent en zal je zien dat je technisch ook beter rijdt! Kom je een lastige hindernis tegen of vind je het stiekem wel spannend om in een groep te rijden? Tover een glimlach op jouw gezicht.
Ow ja, en een laatste tip! Less is more 😉 Soms is het slimmer om extra te rusten, zodat je vervolgens weer volle bak kan knallen!
Wat zijn jouw training tips om lekker te fietsen?
Met sportieve groet, Sanne
Wil jij nog meer jouw doelen realiseren? Download nu gratis mijn werkboek!
- patronen doorbreken met familie opstellingen - 20 oktober 2021
- Intelligent bewegen – Interview met fabio d’agata - 2 maart 2021
- Investeren voor vrijheid – Interview met Susanna Thakoeri - 12 februari 2021
Hoi Sanne, Fijne tips, en goed dat je ook denkt aan degenen die geen hartslagmeter hebben. Het hoeft inderdaad allemaal niet zo ingewikkeld te zijn. En je moet er plezier in hebben, dat is zo belangrijk. Ik vind het trouwens juist lastig om intervaltraining te doen: mezelf tot het uiterste pushen gedurende kortere tijd. Maar ik zal het toch weer moeten gaan doen lees ik :-). Bedankt voor jouw nuchtere en praktische trainingstips. Groetjes Janneke
Hoi Janneke! Thanks voor jouw reactie. Van intervaltrainingen wordt je inderdaad beter. Je kan het voor jezelf ook leuker maken, door bijvoorbeeld met een groep mee te fietsen en op kop echt pittig door te fietsen. Dit kan je dan opbouwen, begin met 3 minuten en dan dat bouw je uit naar 10 minuten. Succes ermee! En zal ook een verhaaltje gaan schrijven over “hoe te starten met interval training ;-)” Groetjes
hoi sanne
leuke tips ,ik wil ook beginnen met wielrennen misschien heb je tips over wat voor kleding
en hoe je die draagt met wielrennen en hoe je geen last van je billen krijgt of zadel pijn kunt verkomen
Hoi Sanne,
Bedankt voor de tips. Ik wist niet dat core stability goed was om rugklachten te voorkomen. Met mijn zittend beroep zeker de moeite om ermee te beginnen. Ik ga volgend jaar namelijk met mijn vriend 6 dagen in de Alpen fietsen (zo’n 700 km met 10000 hm), dus ik kan deze tips goed gebruiken voor mijn voorbereiding. Verder wissel ik zelf het wielrennen vaak af met mountainbiken (interval, kracht) en tourfietsen (duur).
Hoi Evi,
Dat kan inderdaad zeker helpen, vooral als je een zittend beroep hebt. In de bergen vraag je veel van jouw rug. Dus een echte aanrader! Goed dat je al veel varieert. Succes met jouw trainingen en geniet ervan!
Liefs