Een goede mind-bodyconnectie is wat mij betreft het geheim voor het structureel leveren van topprestaties. Daarom in deze blog 5 tips voor mind-bodyconnectie. Allereerste vertel ik je waarom dit zo belangrijk is, en dan geef ik je mijn tools om de mind-bodyconnectie te herstellen.

 

Tips voor mind-bodyconnectie

Je hebt een goede mind-bodyconnectie als je voelt wat er in je lichaam gebeurt, en durft te luisteren en te handelen naar de signalen die je lichaam afgeeft.
In de praktijk zie ik dat we te veel in ons hoofd zitten en we dus te weinig voelen wat er in ons lichaam gebeurt. Terwijl je lichaam juist zeer waardevolle informatie voor je heeft. Alle antwoorden zitten namelijk in je. Het is essentieel dat je deze antwoorden voelt en hierop durft te vertrouwen. Dan kun je namelijk sneller schakelen. Je voorkomt overbelasting en durft op tijd gas terug te nemen. Je lichaam geeft de boodschap door of je iets wel of niet wilt. Of je ergens energie van krijgt of dat het je juist energie kost. Daarom is het zo essentieel om voor een goede mind-bodyconnectie te zorgen.

Vergis je niet: het is een behoorlijke uitdaging om een goede mind-body- connectie te behouden. Dit komt mede door de snelheid van de huidige maatschappij, de vele ballen die we tegelijkertijd in de lucht moeten houden en hoe je door je opvoeding bent geprogrammeerd.

Hoe zorg je voor een goede mind-bodyconnectie?

Je denkt nu misschien: dat zal wel ingewikkeld zijn. Hoe kan ik dat in vredesnaam voelen? Dat gaat me nooit lukken! Ik wil je vragen deze overtuiging los te laten. En om even heel eerlijk te zijn: zo ingewikkeld is het niet. Mensen maken het vaak ingewikkelder dan het is. Misschien jij ook wel?

Je merkt dat je geprikkeld, humeurig, gestrest of geïrriteerd bent, of dat je te veel van jezelf moet en vooral in je hoofd zit – mogelijk ervaar je ook fysieke klachten. Je hebt al een propvolle agenda en dan gebeuren er ook nog onverwachte dingen waardoor je in een overlevingsmodus komt. Je wilt van alles, maar komt niet toe aan de dingen die je echt belangrijk vindt. Je vult je dag met randzaken, niet met hoofdzaken. Vooral de mensen die het dichtstbij je staan, die het allerbelangrijkst voor je zijn, doe je dan tekort. Als je dit voelt, wil ik je feliciteren. Je bent je zojuist bewust geworden van een slechte mind-bodyconnectie. En bewustwording is de eerste en meest essentiële stap om nog meer energie te tanken.

Herstellen van de mind-bodyconnectie

Hoe zorg je er nu voor dat je mind-bodyconnectie herstelt? Als je het gesignaleerd hebt en je je bewust bent van die slechte connectie, heb je de eerste en grootste stap gezet. Vanaf nu ga je over tot actie en maak je andere keuzes. Voel wat er in je lichaam gebeurt. Blijf niet doorrennen als een kip zonder kop, maar merk op wat je op dit moment het meeste energie kost en neem hier afscheid van.

Tools voor een betere Mind-Bodyconnectie

Hierbij mijn 5 tips voor mind-bodyconnectie:

1 Plan ’s morgens me-time in
2 Neem een massage of masseer jezelf
3 Let op je adem
4 Beweeg mindful (doe bijvoorbeeld aan yoga)
5 Neem een koude douche

1 Me-time

In plaats van dat je ‘s morgens op de snoozeknop drukt of net te laat uit je bed springt, daag ik je uit om eerst vijf minuten voor jezelf te nemen. Niet door meteen je social media en het nieuws te checken, maar door even rustig te gaan zitten. Bepaal de focus van je dag, merk op hoe je je voelt en sta stil bij hoe je vandaag het verschil gaat maken. Wanneer je start met aandacht voor jezelf, zul je gedurende dag merken dat de buitenwereld minder grip op jou heeft en je de regie in handen houdt.

2 Massage

Om letterlijk je lichaam weer te voelen kan een massage erg goed zijn. Focus tijdens de massage op wat de behandeling met je doet. Zo leer je je lichaam nog beter kennen.

3 Adem

Een andere krachtige tool is je ademhaling. Het helpt je een fijne focus te vinden, waardoor je nog meer in het hier en nu kunt zijn. Begin morgenvroeg eens met drie keer bewust ademhalen. Adem drie seconden diep in door je neus, houd twee seconden je adem vast, blaas vier seconden uit door je mond, houd je adem weer vast en herhaal dit proces drie keer. Hierdoor verleg je de focus van je hoofd naar je lichaam en je zult zien dat dit iets met je doet. Als je het prettig vindt, kun je dit vaker gedurende de dag toepassen.
Tevens kun je je ademhaling als fijne tool gebruiken om energie of spanning los te laten: adem diep in door je neus en adem vervolgens krachtig uit door je mond.

Ademhalingsoefening

Om je ademhaling nog wat extra kracht bij te zetten, kun je hem een intentie meegeven. Bij het inademen kan dat bijvoorbeeld zijn: ik adem nieuwe energie in. En bij de uitademing: ik adem alle zware energie uit. Geef deze oefening een extra boost door je spieren flink aan te spannen tijdens de inademing. Maak vuisten van je handen, span de spieren in je armen en romp aan en trek je schouders hoog op richting je oren. Bij de uitademing laat je alles weer los. Zo kun je letterlijk energie loslaten. Dit is iets wat ik vaak (en veel andere topsporters met mij) voor spannende wedstrijden deed en ook nu, voordat ik het podium opstap voor een lezing, pas ik het toe. Je hoeft het overigens niet alleen bij spannende dingen te doen, het helpt ook enorm goed als je merkt dat de spanning gedurende de dag te hoog is of als je lang in dezelfde houding achter je computer hebt gezeten.

Overvolle agenda’s kunnen ervoor zorgen dat je onbewust verkeerd ademt. Vooral als je merkt dat een bepaalde situatie een emotie oproept, zul je merken dat je hoger ademhaalt. Hierdoor voel je letterlijk meer stress in je lichaam, raken je schouders meer gespannen en ben je onrustig. Je hebt ondertussen al gelezen dat stress zowel mentale als fysieke klachten kan veroorzaken. Daarom daag ik je uit om je hier bewust van te worden, te voelen waar je ademhaling zit en indien nodig, de bovenstaande ademhalingsoefening te doen.

4 Beweeg mindful

De vogelkijktraining is een handige manier om een goede mind-bodyconnectie te creëren. Omdat je met je aandacht gericht bent op wat er in het moment gebeurt, beweeg je mindful. Daarbij is het essentieel dat je de focus verlegt naar je ademhaling en je gevoel. Stel jezelf de vraag: ‘Hoe voelt het sporten vandaag?’ Belangrijk is dat je niet oordeelt en dat je alles gewoon laat zijn, in plaats van dat je bezig bent met wat je nog allemaal moet doen. Spor- ten die kunnen helpen bij een goede mind-bodyconnectie zijn yoga, tai chi of wandelen. Eigenlijk helpt het altijd om de natuur in te gaan!

Oefening: mindful wandelen

Jeroen van Eck is een topsporter die onder andere op de mountainbike Europees kampioen crosscountry eliminator (XCE) is. Dit is een zeer intensieve race van maximaal 2,5 minuut. In ultrakorte tijd moet hij dus een topprestatie leveren. Je kunt je voorstellen dat focus essentieel is. Voor hem is het heel belangrijk om goede mind-bodyconnectie te hebben en steeds in het hier en nu aanwezig te zijn. Dit traint hij door dagelijks mindful te wandelen. Ja, je leest het goed. Hij gaat iedere dag 20 minuten wandelen. Bewust, gefocust op zijn ademhaling en hoe zijn lichaam voelt, zonder te oordelen. Op het moment dat hij tijdens het wandelen afgeleid wordt door een gedachte, laat hij deze gedachte gaan en brengt hij zijn aandacht weer terug naar zijn ademhaling. Hierdoor houdt hij de regie en door dit dagelijks bewust te trainen, herkent hij in het dagelijks leven wanneer zijn mind-bodyconnectie niet in balans is. Door dit op te merken, lukt het hem om nog meer topprestaties neer te zetten vanuit zijn flow. Want om een topprestatie te leveren is het belangrijk dat je niet teveel nadenkt, maar gewoon doet.

Lees ook: Doe de vogelkijktraining

5 Koud douchen

Dit is een enorm waardevolle tool om voor een goede mind-bodyconnectie te zorgen. Op het moment dat je onder een koude douche stapt, voel je letterlijk dat je leeft: je gaat uit je hoofd en komt direct in je lichaam. Koud douchen zorgt niet alleen voor een goede mind-bodyconnectie, het is ook een enorm waardevolle mentale training. Hoe dit precies werkt, lees je in de volgende blogs.

De mind-bodyconnectie is energiebron nummer 4 uit mijn boek. De eerste drie energiebronnen zijn energie uit voeding, rusten én bewegen. Lees mijn vorige blogs terug om met het verhogen van je energie aan de slag te gaan! 

Wil jij nú meteen al mijn praktische tips lezen?
In mijn boek ‘het leven, dat is past topsport’ deel ik nog meer praktische tips hoe jij op jouw manier nog meer zakelijk kan winnen, zonder privé te verliezen. Download hier gratis het eerste hoofdstuk van het boek en luisterboek of bestel hier meteen het boek!

Ben jij niet van het lezen? Maar wil je meteen echt in actie komen? Laten we dan bellen en plan een gratis kennismakingscall.

Laten we bellen!

Wij kunnen je helpen door:

Latest posts by Sanne van Paassen (see all)

Download de energieBOOST en focus checklist

Voorkom dat je jezelf opgebrand door niet dezelfde fout te maken als 70% van de ambitieuze mensen……


Nee, dank je! Ik mis liever focus.

Pin It on Pinterest

Share This
× Hoe kan ik je helpen? Available from 08:00 to 18:00