Een beetje uitgeput zit ik achter mijn computer. Ik heb namelijk een rustweek en daar was ik echt aan het toe. Het trainen begint steeds meer op trainen te lijken, maar ook merk ik dat mijn benen toch aan de inspanningen moeten wennen. Ze worden stijf en voelen pijnlijk aan. Daarom ben ik vanochtend naar een hot yoga sessie geweest. Je zult misschien wel denken: “Yoga, lekker ontspannen, rustige oefeningen doen en mediteren.” Klopt, dat is bij sommige vormen van yoga het geval. Maar met hot yoga is het hard werken. In een warme ruimte doe je 26 verschillende houdingen. Je brengt je spieren op lengte, je verbeterd je kracht en uithoudingsvermogen. Voor mij er belangrijk, om mijn stijve benen weer soepel te krijgen. Daarnaast werkt Hot Yoga ontgiftend door het vele zweten. Het enorme vele zweten. Tja, en dat vele zweten doen wij ook in de zomer op de fiets. Om prestatieverlies te voorkomen is belangrijk dat je vochtverlies tijdens het sporten aanvult. Heb je wel eens kramp gehad tijdens het fietsen, een enorm droge mond, of ben je aan het einde van een training helemaal leeg? Dat zijn allemaal tekenen dat je te weinig gedronken hebt.
Water of Sportdrank
Om prestatieverlies te voorkomen is het belangrijk dat je tijdens het sporten niet alleen het vocht aanvult, maar ook je mineralen en energie aanvult. Omdat water niet goed wordt opgenomen tijdens het sporten is het aan te raden om een sportdrank te drinken. Daarnaast vul je met een sportdrank ook je koolhydraten en mineralen aan. Door het aanvullen van mineralen voorkom je kramp en hierdoor worden de koolhydraten beter in het lichaam opgenomen. Alleen dan is het nog de vraag: “Welke sportdrank kun je het beste gebruiken tijdens het sporten?”.
Soorten Sportdrank
Er kunnen drie verschillende soorten sportdranken worden onderscheiden op basis van het aantal opgeloste deeltjes in de drank in vergelijking met het bloed. Een hypertone sportdrank heeft meer opgeloste deeltjes dan het bloed en bevatten dus veel energie. Voorbeelden hiervan zijn frisdranken, maar ook fruitsappen. Als je deze dranken tijdens het sporten neemt, is de kans groot dat je buikklachten krijgt, doordat er vocht aan je lichaam onttrokken moet worden om de drank op te kunnen nemen. Beter kan je tijdens het sporten isotone of hypotone sportdranken nemen. Deze hebben respectievelijk hetzelfde als minder opgeloste deeltjes dan het bloed. Hierdoor worden de dranken beter opgenomen in het lichaam. Afhankelijk van hoe hard je gaat trainen, kun je kiezen uit een isotone of hypotone sportdrank. Een isotone sportdrank bevat meer koolhydraten dan een hypotone sportdrank. Een hypotone sportdrank heeft als grootste doel je mineralen aan te vullen. Tijdens wedstrijden zorg ik ervoor dat ik een isotone drank en een hypotone sportdrank in mijn bidon mee neem. Ik start met het leegdrinken van de isotonesportdrank, zodat ik mijn energie al meteen begin aan te vullen.
Praktijk /tips
-
Drink voldoende
Het blijkt in de praktijk vaak lastig te zijn om voldoende vocht binnen te krijgen. Begin je net met wielrennen, dan zal je echt moeten wennen om regelmatig te drinken. Het is handig om een vast drinkschema aan te houden. Bijvoorbeeld dat je iedere 15 minuten een paar slokken uit je bidon neemt. Je moet proberen om 125ml-250ml vocht per kwartier binnen te krijgen. Als je pas gaat drinken als je dorst krijgt, dan ben je te laat. Schrik niet, tijdens koersen drink ik ieder uur twee bidons. Zo weet ik zeker dat mijn vochtvoorraad en energiebehoefte tijdig aangevuld worden!
-
Test sportdrank
Er zijn vele sportdranken te verkrijgen met allerlei smaakjes en met een andere hoeveelheid van koolhydraten. Het is aan te raden om je sportdrank eerst te testen tijdens een training voordat je er een wedstrijd of een grote tocht mee gaat rijden, om buikpijn te voorkomen. Tijdens toertochten wordt er ook vaak sportdrank aangeboden. Als je van jezelf weet dat je gevoelig bent voor maagklachten is het aan te raden om zelf een zakje van je geliefde sportdrank mee te nemen.
-
Check of je voldoende hebt gedronken
Om te checken of je tijdens een training voldoende hebt gedronken, kan je jezelf voor en na de training wegen. Als je voldoende hebt gedronken, dan is het gewicht gelijk gebleven. Weeg je na de training minder, dan heb je te veel vocht verloren en had je tijdens de training meer moeten drinken. Het is belangrijk dat je na het trainen dit vocht weer direct aangevuld wordt om het herstel te bevorderen. Als je 1kg lichaamsgewicht bent verloren dan moet 1,5 liter vocht drinken om het tekort weer aan te vullen.
Welke Sportdrank?
Als ik af en toe op de ingrediëntenlijst kijk van sportdranken, dan schrik ik echt. Waarom is het nodig om zoetstof aan mijn sportdrank toe te voegen? Of kleurstof? Mijn sportdrank hoeft toch niet super zoet te zijn of een kleurtje te hebben? Dit zijn allemaal stoffen waar je lichaam niet blij van wordt, al helemaal niet tijdens het sporten. Voor mij heeft een sportdrank als doel dat ik mijn energie binnen krijg en dat de drank lekker is!
Mijn sportdrank
Zelf let ik er altijd op dat mijn sportdrank vrij is van geraffineerde suikers en andere toegevoegde stoffen zoals zoetstoffen en kleurstoffen. Zelf gebruik ik een isotone sportdrank op basis van kokosbloesemsuiker van Amanprana of een hypotone sportdrank op basis van kokoswater. Kokoswater bevat veel goede mineralen, die essentieel zijn tijdens het sporten.
Zelf sportdrank maken
Zelf ben ik grote voorstander om zelf sportdrank te maken. Dit kan je doen door vruchtensap (koolhydraten) met de helft water te mengen en hieraan een beetje zout (mineralen) aan toe te voegen, zodat er een isotone sportdrank ontstaat. Het is belangrijk dat vruchtensap gemengd wordt met water, anders krijg je een hypertone drank en is de kans groter op buikklachten! Ook is kokoswater de ideale dorstlesser als hypotone sportdrank.
Feel Bioteaful! X Sanne
WIL JIJ JE OOK BIOTEAFUL VOELEN? MELD JE AAN VOOR DE WEKELIJKSE TIPS VAN BIOTEAFUL VOLG DEZE BLOG VIA BLOGLOVIN | TWITTER | INSTAGRAM | GOOGLE+| FACEBOOK
- patronen doorbreken met familie opstellingen - 20 oktober 2021
- Intelligent bewegen – Interview met fabio d’agata - 2 maart 2021
- Investeren voor vrijheid – Interview met Susanna Thakoeri - 12 februari 2021
Thx om dit te delen ! Zondag had ik zin in /nood aan een rustige rit en nam voor het eerst kokoswater mee in mijn bidon. Het is toch eventjes wennen aan de smaak maar ik probeer het zeker nog eens opnieuw 🙂
Graag gedaan! Je moet alleen niet vergeten dat je tijdens een lange duurrit ook koolhydraten aan moet vullen. Dat doe je met alleen kokoswater drinken niet 😉 Dus goed bij eten of een sportdrank nemen op basis van kokosbloesemsuiker.
Leuk stuk over sportdrank! Maar ik heb nog wel een vraag omdat ik iets niet goed snap.
Voor de isotone sportdrank: bedoel je als je bv 200 ml sinaasappelsap perst je daar de helft aan water, dus 100 ml, moet toevoegen. Of bedoel je de helft van je bidon met sinaasappelsap en de overige helft met water? (+ beetje zout)
En hoe maak je precies je hypotone drankje?
Vind het best ingewikkeld allemaal… Hoe zou je het beste kunnen drinken bij tochten van zo’n 100 tot 180 km?
Vast bedankt! Gr.saskia
Thanks Saskia! Tja, het is af en toe best wel ingewikkeld. Een hypotone sportdrank maak je door vruchtsap bijvoorbeeld te mengen met water en zout. Het gaat erom dat de sportdrank die je drinkt niet te geconcentreerd is, zodat je buikklachten voorkomt. Ik zou zelf kiezen bij tochten van 100 tot 180 km voor een hypotone sportdrank. Zelf ben ik fan van de sportdrank van Amanprana. Succes ermee! Sanne