sanne van paassen cape epic

Regelmatig schrijf ik een blog voor Tym.nl. Hier deel ik mijn tips over voeding en sport voor kinderen. Dit is een blog die ik voor hen heb geschreven. 

Mam, wat had ik vandaag veel energie tijdens het trainen! Het was zo leuk en het ging zo goed! Dat wil jij toch horen als ouder? De vakanties zijn over en de scholen zijn begonnen. Dit betekend ook dat het verenigingsleven weer in volle gang is. Vaak gaan de kinderen na het avondeten nog sporten. Lees snel verder, want ik leg jou uit welke voeding je kind het beste kan eten voor het sporten, maar eerst de uitleg over onze energiebron koolhydraten en het verschil tussen geraffineerde en ongeraffineerde suikers.

Koolhydraten zijn naast de eiwitten en vetten de macronutriënten in onze voeding en het is een verzamelnaam voor suikers en zetmeel. We onderscheiden koolhydraten die snel in ons lichaam worden opgenomen en voor een enorme stijging in onze bloedsuikerspiegel zorgen: geraffineerde suikers. Geraffineerde suikers zitten in producten die bewerkt zijn, zoals wit brood, witte pasta, koekjes, frisdrank, snoep en kristalsuiker. Deze producten zijn vaak ontdaan van essentiële vitamines en mineralen tijdens het productieproces. Vitamines en mineralen heb je juist nodig om de voeding op te kunnen nemen in je lichaam. Als de voeding zelf deze voedingstoffen niet bevat, dan gaat je lichaam deze voedingstoffen aan het lichaam zelf onttrekken. Met uiteindelijk voedingstekorten en dus op lange termijn klachten als gevolg.

Er zijn ook koolhydraten die langdurige energie zorgen, de ongeraffineerde suikers. Dit zijn de onbewerkte producten die nog wel de vitamines en mineralen bevatten, zoals volkorenbrood, volkorenpasta, speltpasta, quinoa, zilvervliesrijst, roggebrood en havermout. Dit zijn de goede alternatieven voor koolhydraten.

recept risotto

Voeding voor het sporten

Als topsporter zorg ik er zelf voor dat ik voor wedstrijden en zware trainingen 2-3 uur vantevoren heb gegeten. Hierdoor is mijn lichaam niet meer met de vertering van mijn voeding bezig op  het moment dat ik ga sporten. Daarnaast voorkom ik zo buikklachten. Ik kan me voorstellen dat dit niet altijd haalbaar is met kinderen (vooral als zij meteen na het avondeten gaan sporten). Maar het is wel handig om met een aantal dingen rekening te houden:

  1. Zorg voor een maaltijd met voldoende ongeraffineerde koolhydraten. Dus op basis van volkorenpasta, zilvervliesrijst, boekweitpannenkoeken of havermout. Je kind zal het waarschijnlijk niet eens in de gaten hebben als je voor de volkorenvariant pasta hebt gekozen!
  2. Vermijd voeding die zwaar op je maag vallen, zoals bonen, vettige sauzen en zuurkool.
  3. Zorg ook voor eiwitten met het avondeten, zoals vlees, vis of bonen.
  4. Groentes. Super belangrijk voor jouw kinderen!
  5. Toetje na het eten? Bewaar deze voor na het trainen! Dan zit je voor het trainen niet te vol en na het trainen is yoghurt goed voor het herstel door de eiwitten die erin zitten.

Waar let jij zelf op met de voeding voor jouw kinderen? 

 

Eat and Feel Bioteaful!

Liefs Sanne

Sanne van Paassen

Sanne van Paassen

Mijn naam is Sanne van Paassen, motivator, inspirator, boerendochter, mental coach en oud-topsporter. Tijdens mijn sportcarrière ervaarde ik aan den lijve hoe het is om continu op de top van je kunnen te presteren. Nu dat ik gestopt ben met topsport, ervaar ik dat het "normale leven" pas topsport is. Ik neem jou mee hoe jij vanuit flow en fun zowel zakelijk succesvol bent, fysiek fit met een leuk sociaal leven.
Sanne van Paassen

No, thanks!

Contact