...

Spreken in het openbaar, voor een groep mensen, jouw verhaal vertellen, schiet jij ook al in de zenuwen? Als mental-coach & ex-topsporter sta ik met enige regelmaat voor kleine en grote groepen mensen. Als ik voor mezelf spreek weet ik dat ik een bepaalde natuurlijke aanleg om voor groepen te spreken en helpt natuurlijk ook dat ik het heel erg leuk vind om te doen! Toen een van mijn klanten aan mij vroeg ‘Sanne, hoe doe je dat, voor zulke groepen spreken?’ leek het me een goed plan om het hier met jullie over te hebben!

Geen zin om te lezen? Luister dan deze podcast:

Op een groot podium jouw verhaal vertellen, geloof het of niet, we zijn vaak tot meer in staat dan dat we zelf denken. Zie het als je voorbereiden op een sportprestatie, trainen, voorbereiden en doen!

Stel, jij mag spreken voor een groep mensen, hoe pak je dit aan?

Wil jij leren hoe jij nog beter met zenuwen om kan gaan? Check hier mijn tips! 

1) Leef je in je doelgroep in

De voorbereiding start thuis, vaak weet je al waar je over mag spreken. Ga goed na wat het onderwerp, het doel van het event en wie de doelgroep is. Die laatste is super belangrijk, leef je echt in je doelgroep in en stel jezelf concreet de vraag: welke taal spreekt mijn doelgroep? Met welke issues worstelen deze personen? Wat zou ik voor hen kunnen toevoegen aan deze dag? Tot slot vat je dit allemaal samen in het ultieme doel van de presentatie.

Praktische regel 1 = benut de voorbereidingstijd! Test de techniek, gebruik je een PowerPoint? Check of je PowerPoint er net zo mooi uitziet op het scherm als je in gedachte had. Ga je een microfoon gebruiken? Loop even een rondje door de ruimte om te checken waar hij gaat piepen of waar je niet meer te verstaan bent. Het zou toch sonde zijn dat jou speech of presentatie in het water valt om dat de techniek je in de steek laat!

Persoonlijk schrijf ik het doel van de presentatie op en daaronder bouw ik met blokjes de hele presentatie verder op. Van begin tot eind schrijf ik de kopjes alvast op en daar hang ik weer steekwoorden aan vast.

2) Hoe start je krachtig?

Denk goed na over hoe je wilt openen en hoe je wilt eindigen. De opening van een speech of presentatie is echt wel een hele belangrijke, hoe ga jij ervoor zorgen dat de zaal aan jou lippen hangt binnen de eerste 30 seconde? Als afsluiter wil je natuurlijk een bepaalde boodschap achterlaten, waar stuur je de gasten mee naar huis?

stralen op het podium

3) Visualiseer je performance

(Adem)Rust is belangrijk! Dit zorgt voor een zelfverzekerd en prettig beeld. Een handige tool hiervoor kan zijn om de situatie te visualiseren, hoe ziet de zaal er uit? Wat wil je uitstralen op het podium? Welke bewegingen wil je maken tijdens je speech? Beeld jezelf dit in, dit zorgt voor rust als je daadwerkelijk aan het spreken bent! Vindt je het interessant om meer te leren over visualiseren? Check de podcast, De kracht van visualiseren. Het kan ook zeker helpen om voor jezelf eens op te schrijven welke mind-fucks je verwacht tegen te komen, ‘zie je wel, nu ben ik de tekst kwijt’ of ‘ohnee zie je wel, ze vinden het niks’. Kijk deze mind-fucks aan en zorg ervoor dat je deze ombuigt in een positieve gedachte!

4) Ben jezelf!

Wees authentiek: Jij bent jij, jij bent uniek en laat los hoe andere het zouden doen. Maak er jouw verhaal van! Ligt het onderwerp dicht bij jezelf, laat dit dan zien!

5) Wat is het ergste dat er kan gebeuren?

En wat als ik het verhaal kwijt ben? No panic, de reactie die ik vaak ervaar wanneer ik het verhaal even kwijt ben (ja dit gebeurt mij ook) is dat de zaal ziet dat ik ook gewoon een mens ben, ik probeer me weer te herpakken en ga gewoon lekker verder, gebruik het moment om even adem te halen!

6) Vloeiende zinnen maken

EUUU, ENNN, UHMMM.. Ben je bang dat je te vaak een van deze termen gebruikt? Ga iets rustiger spreken, dit zorgt ervoor dat je meer tijd na hebt om te bedenken wat je gaat zeggen.

7) Jij gaat het doen!

Ben er bewust van dat als je aan het oefenen bent, je niet helemaal in de zelfde sfeer kunt komen als op het moment zelf. Live ben je vaak een beter versie van jezelf omdat je dan full-focussed bent! Geloof er in dat je dit op het moment zelf gewoon gaat doen.

Dit zijn mijn zeven tips om jezelf klaar te stomen voor een presentatie of speech. Wil je alle bovenstaande tips om te spreken op een podium nog eens terug luisteren? Check mijn podcast!

tips stralen op het podium

Wat als je onverwachts het woord krijgt?

Maar…. Je kent het wel, iemand krijgt het geweldige idee om een voorstel rondje te doen tijdens een vergadering, evenement of meeting. Jij bent als nummer 8 aan de beurt om je voor te stellen, maar je schiet volledig in de stress en daardoor hoor je de 7 personen voor je als een soort waas aan je voorbij gaan en schiet je volledig in de stress.. Hoe ga je om met dit soort onvoorbereide presentaties?

Het is altijd goed om jezelf eens de vragen: Wie ben ik, hoe wil ik mezelf voorstellen & wat kom ik brengen? te stellen. Dit werkt als een soort mini voorbereiding op dit soort ‘voorstel rondjes’ Hierdoor creëer je een mini pitch die je in veel situaties kunt gebruiken. Vergeet niet om ook jezelf als persoon voor te stellen, neem hobby’s, dromen en doelen mee in je pitch. En op het moment zelf is het belangrijk dat je er vertrouwen in hebt dat de woorden die je wilt vertellen vanzelf naar voren komen! Wat is nu het ergste wat er kan gebeuren? (MIND-F*CKS)

Gouden tip: Mensen willen mensen zien, stel jezelf kwetsbaar op!

Met meer energie op het podium

Weet jij wat het allerbelangrijkste is op het podium? Dat jij vol energie zit. Jij krijgt echt letterlijk met jouw energie het publiek in beweging. Het is daarom heel belangrijk dat jij weet hoe jij je energieniveau kan verhogen, zodat jij vol energie je verhaal kan vertellen.

Wil jij weten hoe jij je energieniveau verhoogd? Dan is de Mindset Bootcamp Masterclass echt iets voor jou! Dit is de masterclass voor direct meer energie.

>>> JA, ik wil meer energie op het podium! <<<

Ik gun jou dat jij nog sneller en moeitelozer je dromen gaat realiseren. Daar help ik je graag bij. Kom in beweging en download deze masterclass.

Fijne dag,

Met sportieve groet, Sanne van Paassen

 

PS. Als Peak Performance Coach help ik jou nog meer topprestaties te leveren op het podium. Wil jij graag samen met mij nog meer topprestaties neerzetten? Laten we dan bellen. 

Pin voor laterSanne van Paassen Spreken op het podium

Download de preview van de bestseller
HET LEVEN, DAT IS PAS TOPSPORT

Voorkom dat je jezelf opgebrand door niet dezelfde fout te maken als 70% van de ambitieuze mensen……

HIGH PERFORMANCE IS ONZIN! GA VOOR PEAK PERFORMANCE

Nee, dank je! Ik mis liever focus.

× Hoe kan ik je helpen? Available from 08:00 to 18:00