...

Jij snapt natuurlijk eigenlijk ook wel dat je voldoende rust nodig hebt. Toch merk ik dat dit voor veel mensen een uitdaging is. Niet alleen fysieke rust, maar ook mentale rust. Kun jij wel wat praktische tips om beter te slapen gebruiken? In deze blog deel ik de tips van Floris Wouterson, Sleep Performance Coach.

[toc]

 

Tips om beter te slapen

Voor de Peak Performance Podcast heb ik Sleep Performance Coach Floris Wouterson geïnterviewd. Hij is expert op het gebied van slapen en auteur van het boek Superslapen. Goed slapen is misschien wel de meest bepalende factor voor je energieniveau. Floris claimt zelfs dat slapen belangrijker is om je energiek te voelen dan voeding en bewegen. Bovendien zorgt het ervoor dat je lichaam afvalstoffen af kan voeren en dat je hormoonhuishouding in balans komt. Maar hoe belangrijk slapen ook is, toch vergeten we er vaak aandacht aan te besteden.

Je slaap verbeteren

Volgens Floris kun je op verschillende manieren je slaap verbeteren. Zijn tips om beter te slapen: ten eerste is het belangrijk dat je van het slapen geen issue maakt. Slaap is een natuurlijk proces. Op het moment dat je gefixeerd bent op niet voldoende slapen, op slaapproblemen of op slaaptekort, werkt dit alleen maar averechts. Tijdens mijn sportcarrière kon ik voor spannende wedstrijden vaak niet meteen in slaap komen. Daardoor raakte ik gefrustreerd en de volgende dag baalde ik, waardoor ik alleen nog maar slechter ging slapen. Totdat ik besefte dat ik mezelf onnodig gek aan het maken was. Wanneer ik niet goed kon slapen, zei ik het volgende tegen mezelf: ‘Al slaap je niet, je rust wel’. Hierdoor kalmeerde ik en accep- teerde ik dat ik wellicht niet goed zou slapen. Waardoor ik juist alleen maar beter ging slapen!

tips om beter te slapen

Ritme en avondroutine

Ten tweede is het belangrijk om te zorgen voor een ritme. Sta elke dag om dezelfde tijd op en ga om dezelfde tijd naar bed. Creëer een avondroutine die bij je past en zorg ervoor dat je je mediaconsumptie beperkt.

Hoe beter je voeding, hoe beter je slaapt

Als derde raadt Floris aan om voor een goede darmflora te zorgen. Je leest het goed: je voeding heeft een grote impact op hoe je slaapt. Kies voor gezond eten en minder met koolhydraten, suiker en alcohol. Hoe beter je voeding, hoe beter je slaapt. Een goede nachtrust begint op je bord!

Lees ook: Mijn 11 tips voor gezonde voeding

Overdag energie bijtanken

Ten slotte kun je overdag energie bijtanken door middel van een powernap. Door 12 minuten te slapen kun je energie op doen voor 2 uur! Het is dan wel belangrijk om ervoor te zorgen dat je tijdig wakker wordt, voordat je in je diepere slaap terecht komt. Anders blijf je moe.

Begin bij de basis! Ben jij al begonnen met het toepassen van deze eerste twee energiebronnen: meer energie door voeding, en meer energie door rust?

Lees meer: In mijn boek ‘het leven, dat is past topsport’ deel ik nog meer praktische tips hoe jij op jouw manier nog meer zakelijk kan winnen, zonder privé te verliezen. Download hier gratis het eerste hoofdstuk van het boek en luisterboek of bestel hier meteen het boek!

Ben jij niet van het lezen? Maar wil je meteen echt in actie komen? Laten we dan bellen en plan een gratis kennismakingscall.

Laten we bellen!

Wij kunnen je helpen door:

Latest posts by Sanne van Paassen (see all)

Download de preview van de bestseller
HET LEVEN, DAT IS PAS TOPSPORT

Voorkom dat je jezelf opgebrand door niet dezelfde fout te maken als 70% van de ambitieuze mensen……

HIGH PERFORMANCE IS ONZIN! GA VOOR PEAK PERFORMANCE

Nee, dank je! Ik mis liever focus.

× Hoe kan ik je helpen? Available from 08:00 to 18:00