...

Ontgrendel de kracht van aandachtig luisteren en verbeter je communicatievaardigheden. Het vermogen om echt te luisteren is een van de meest waardevolle vaardigheden die we mogen trainen. Tijdens de Piek Performance podcast besprak Sanne het belang van aandachtig luisteren en het vermogen om de onderstroom binnen een team of gesprek te begrijpen. Door te luisteren met ons hele wezen, kunnen we subtiele signalen oppikken die niet alleen onszelf, maar ook anderen, helpen navigeren. Lees deze blog over de podcast of luister de podcast over goed leren luisteren en kom meteen in actie.

Tips goed leren luisteren

Luisteren met je hele lichaam

Sanne benadrukte het idee van luisteren met ons hele lichaam, niet alleen met onze oren. Ze legt uit dat wanneer we met iemand praten, ons lichaam kan reageren op de onderliggende signalen. Deze fysieke reacties kunnen variëren, van veranderingen in ademhaling tot onverklaarbare emoties of impulsen. Het is essentieel om deze signalen te herkennen en ze te gebruiken als inspiratie voor diepgaande vragen en inzichten.

Bewuste ademhaling

Een van de methoden die Sanne aanbeveelt om met aandacht te luisteren, is bewuste ademhaling. Door voorafgaand aan een gesprek of bijeenkomst bewust te ademen en in contact te komen met ons “lege midden”, kunnen we ons lichaam in staat stellen om te luisteren zonder oordeel en verwachtingen los te laten. Deze praktijk stelt ons in staat om echt aanwezig te zijn en te reageren op de impulsen die we ontvangen.

Maak onbespreekbare bespreekbaar, doe je zo

Door de impulsen die we tijdens het luisteren ervaren te gebruiken als inspiratie voor diepgaande vragen, kunnen we het onbespreekbare bespreekbaar maken. Sanne benadrukt dat dit een essentieel kenmerk is van echte leiders. Het vermogen om de onderliggende stromen te herkennen en te gebruiken om waardevolle discussies te initiëren, kan een transformerend effect hebben op teams en relaties.

Implementatie in de praktijk

Sanne moedigt aan om de principes van aandachtig luisteren en impulsen gebruiken voor diepgaande vragen en inzichten in de praktijk te brengen. Dit kan worden gedaan door bewust te zijn van onze fysieke reacties tijdens gesprekken en deze reacties te gebruiken als bronnen van inspiratie voor het stellen van betekenisvolle vragen.

In conclusie benadrukt Sanne dat aandachtig luisteren een cruciale vaardigheid is voor diepgaande communicatie en leiderschap. Het vermogen om de onderstroom waar te nemen en deze te gebruiken als bron van inspiratie voor waardevolle vragen en inzichten, kan een transformerend effect hebben op onze relaties en prestaties.

Als jij ook aan de slag wilt met aandachtig luisteren en het ontgrendelen van de kracht van impulsen, moedigt Sanne je aan om te experimenteren en bewuste intenties te zetten. Ontdek hoe deze benadering de kwaliteit van jouw communicatie en interacties kan verbeteren.

Hoe kan ik je verder helpen?

Download de preview van de bestseller
HET LEVEN, DAT IS PAS TOPSPORT

Voorkom dat je jezelf opgebrand door niet dezelfde fout te maken als 70% van de ambitieuze mensen……

HIGH PERFORMANCE IS ONZIN! GA VOOR PEAK PERFORMANCE

Nee, dank je! Ik mis liever focus.

× Hoe kan ik je helpen? Available from 08:00 to 18:00