...

Werken in een team, hoe zit dit precies?

Teamwork is een continu proces. Een goed functionerend team, daar waar het resultaat groter is dan alle individuele prestaties bij elkaar, begint met het opbouwen van vertrouwen onderling. Dat is de basis, maar er is meer. Door onderstaande inzichten ga jij je teamprestatie verbeteren.

Teamontwikkeling

Elk team maakt namelijk dezelfde ontwikkeling door, al is dit soms lastig te herkennen. Er is veel onderzoek naar teamontwikkeling geweest, waar verschillende modellen uit zijn voorgekomen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de modellen van Tuckman, Hersey & Blanchard en Lingsma. Zij onderschrijven allemaal ongeveer dezelfde fasen. Deze fasen worden altijd gekenmerkt door een interactiepatroon tussen de teamleden onderling en tussen de teamleden en de leider van het team.

Wat ook erg belangrijk is in het verbeteren van teamprestaties is het geven van feedback. Lees daar hier alles over.

Fasen teamontwikkeling

Om je teamprestatie te verbeteren is het inzicht in de verschillende fases van teamontwikkeling essentieel.

Fase 1: Startfase;
In deze fase is iedereen nog gericht op zijn of haar eigen taak, verloopt de communicatie vaak via de leider van het team en heeft men behoefte aan afspraken en structuur. De veiligheid en het vertrouwen binnen het team is in deze fase nog niet aanwezig.

Fase 2: Strijdfase;
In deze fase ontstaan er subgroepen, is er meer interactie onderling en zijn er meer discussies. Het team heeft hier behoefte aan een heldere rolverdeling en kan zelf al met de eerste voorstellen komen, mits hierom wordt gevraagd.

Fase 3: Samenfase;
In deze fase vormt het team een eenheid, er is vertrouwen in de groep en men wordt onafhankelijk van de leider. Er komt nu ruimte voor individuele begeleiding en het team kan aansluiting gaan zoeken met andere teams.

Fase 4: Werkfase;
In deze fase voelt men zich verantwoordelijk voor het resultaat, wordt er effectief samengewerkt naar het doel en is er ruimte voor innovatie. De leider is niet meer echt nodig, men pakt deze rol zelf bij toerbeurt. Hier spreekt men ook wel van zelfsturende teams.

Tip: Een hoog energieniveau is de basis tot succes! Ook in je team. Wellicht is deze Energy Masterclass iets voor jou!

Een team is altijd functioneel

Een team kan altijd functioneel zijn, ongeacht de fase waarin het zich bevindt. Belangrijk is dat je je realiseert dat er in elke fase een andere aansturing nodig is voor het verbeteren van teamprestaties. Een team dat zich in fase 1 bevindt, heeft een andere aansturing nodig dan een team in fase 3. Op het moment dat je hier als leidinggevende niet in schakelt, wordt het lastig om gestelde doelen te behalen. Doe je dit echter wel, dan zal je zien dat successen worden behaald!

Aan de slag met team ontwikkeling

Wil je nog meer weten over teamontwikkeling, verbeteren van teamprestaties of teamdynamiek? Of vraag je je af in welke fase jouw team zich bevindt en hoe je hier het beste op kan inspelen? Kijk dan eens op www.braveryatwork.com of neem contact op. Het eerste gesprek is altijd vrijblijvend en ik denk graag met je mee.

 

Met sportieve groet, Astrid van der Laan

teamprestatie verbeteren met astrid van der laans

Download de preview van de bestseller
HET LEVEN, DAT IS PAS TOPSPORT

Voorkom dat je jezelf opgebrand door niet dezelfde fout te maken als 70% van de ambitieuze mensen……

HIGH PERFORMANCE IS ONZIN! GA VOOR PEAK PERFORMANCE

Nee, dank je! Ik mis liever focus.

× Hoe kan ik je helpen? Available from 08:00 to 18:00