kz0z8y370yry86npy73qc55j2i7fcr

Rust voordat je wilt scoren: dat heet ook wel supercompensatie. Supercompensatie in dagelijks leven toepassen is de manier om te zorgen dat je scherp bent. Daar hoef je dus geen topsporter voor te zijn!

Supercompensatie in dagelijks leven

Het klinkt tegenstrijdig: rusten om dat topje van die berg te beklimmen. En toch is het essentieel. Supercompensatie is iets wat alle topsporters toepassen om te pieken op een specifiek moment, zoals de Olympische Spelen of een wereldkampioenschap. Het houdt in dat ze extra hersteltijd nemen na een trainingsperiode, zodat ze later boven hun huidige prestatieniveau uit kunnen stijgen.

Zo werkt het: na iedere training daalt je prestatieniveau door spiervermoeidheid. Dit merk je bijvoorbeeld als je weer gaat sporten, terwijl je nog moe bent of spierpijn hebt. Maar als je lang genoeg de tijd neemt voor herstel, kun je juist nog beter presteren.

Dit principe werkt echter niet alleen in de (top)sport, maar ook in het dagelijks leven!

supercompensatie in dagelijks leven

Op je scherpst door supercompensatie inplannen

Door supercompensatie in te plannen, zorg je ervoor dat je zowel fysiek als mentaal fris en scherp bent. Als je fysiek moe bent, door het vele en harde werken, ben je mentaal meestal ook sneller prikkelbaar. En andersom: op het moment dat je stress ervaart, je het druk of veel aan je hoofd hebt, merk je ook dat je fysiek minder sterk bent. Het is dus essentieel dat je fysiek en mentaal in ‘balans’ bent.

Lees ook: Neem gas terug en krijg meer energie

Bewust rusten

Nu denk je misschien: supercompensatie is toch gewoon rusten? Ja, dat klopt. Het verschil met ‘gewoon’ rusten is alleen dat je bij supercompensatie bewust het moment kiest en net iets meer rust neemt dan normaal. Je traint dan je parasympaticus, het onderdeel van het zenuwstelstel dat de organen zodanig beïnvloedt dat je lichaam in een staat van rust terecht komt. Het is dus eigenlijk je rempedaal. Op deze manier zorg je ervoor dat je zowel fysiek als mentaal zo uitgerust bent, zodat je boven je niveau uitstijgt en een topprestatie kunt leveren.

Heb jij al wel eens gedacht aan het trainen van jouw rust?

Lees meer: In mijn boek ‘het leven, dat is past topsport’ deel ik nog meer praktische tips hoe jij op jouw manier nog meer zakelijk kan winnen, zonder privé te verliezen. Download hier gratis het eerste hoofdstuk van het boek en luisterboek of bestel hier meteen het boek!

Ben jij niet van het lezen? Maar wil je meteen echt in actie komen? Laten we dan bellen en plan een gratis kennismakingscall.

Laten we bellen!

Wij kunnen je helpen door:

Latest posts by Sanne van Paassen (see all)

Download de preview van de bestseller
HET LEVEN, DAT IS PAS TOPSPORT

Voorkom dat je jezelf opgebrand door niet dezelfde fout te maken als 70% van de ambitieuze mensen……

HIGH PERFORMANCE IS ONZIN! GA VOOR PEAK PERFORMANCE

Nee, dank je! Ik mis liever focus.

× Hoe kan ik je helpen? Available from 08:00 to 18:00