Net als iedereen dacht je bij het inluiden van dit nieuwe jaar beslist ook niet dat je er toe gedwongen zou worden om stil te staan bij de dingen die er echt toe doen. Je zag het dan ook als velen niet aankomen dat we, nu we de eerste drie etappes afgelegd hebben, wereldwijd tal van renners de strijd zouden zien opgeven. Misschien ervaar je thans in je directe omgeving ook hoe enkele van je teamgenoten aan het worstelen zijn met die ene obstakel die leidt naar een nieuwe dag. Ja, door de aanhoudende Covid -19 besmettingen (en de daaraan gerelateerde maatregelen) is het jaar 2020 niet een jaar dat je gauw vergeten zal.
In deze blog ontdek je hoe sporten tegen stress helpt. Echter het is wel belangrijk dat je op de juiste manier kan sporten en niet als een kip zonder kop begint! Start met bewegen, bijvoorbeeld wandelen in de natuur. Dit heeft een mega impact op het verlagen van stress. Hieronder lees je nog meer hoe je dat doet.
Lees alles hier over mijn fysieke burn-out.
[toc]
Stress juist nu
Ondanks het feit dat je wereld op dit moment misschien aan het instorten is, zal je geadviseerd worden om kalm te blijven.
Maar de:
- de verschillende rollen die je nu hebt: ouder, leraar, ondernemer, partner etc.
- de onzekerheid van het hele gebeuren, angst voor je gezondheid of het feit dat een geliefde van je een behandeling op de Intensive Care afdeling van een ziekenhuis ondergaat tezamen.
Met het nog niet voor handen zijn van een concrete medische oplossing, kunnen er voor zorgen dat de fysiologische processen in je lichaam op een negatieve manier geactiveerd worden. Vooral indien je ook nog het hoofd moet bieden aan andere situaties in je leven, zal je je momenteel gestresst voelen. Dit kan ertoe leiden dat je depressief raakt of te maken krijgt met een burn-out.
Gelukkig kan je onder andere door te sporten, voorkomen dat je last krijgt van de gevolgen van stress of misschien nog wel erger, dat je een burn-out krijgt. In dit artikel ga ik op zoek naar het antwoord op de twee vragen:
1. waarom sporten belangrijk bij stress of burn-out is en
2. wat de voordelen van sporten bij stress of burn-out zijn.
Tevens geef ik je in dit artikel ook enkele tips voor het vinden van een sport die bij je past.
Het stress hormoon cortisol
Hoe werkt stress precies? Je las hierboven dat fysiologische processen in je lichaam tot stress leiden of deze helpen reguleren. Een fysiologisch proces is niets anders dan een natuurlijke reactie die plaatsvindt in organismen waardoor:
– er bepaalde stoffen of hormonen vrijkomen;
– emoties geprikkeld raken;
– organen de taken uitvoeren waarvoor ze bestemd zijn; en
– het lichaam onder elke omstandigheid intern in evenwicht blijft.
In het geval van stress geven je hypothalamus en hypofyseklier aan je bijschorsnier de opdracht om meer van het hormoon cortisol aan te maken dan je lichaam nodig heeft. Cortisol is namelijk een hormoon dat onder normale omstandigheden:
- glucose aanmaakt;
- de spierspanning van je hart en bloedvaten verhoogt;
- je slaap en waakritme regelt,
- je aangeeft wanneer je moet eten; en
- ontstekings- en immuunreacties reguleert.
Een verhoogde cortisol gehalte kan echter ook een indicatie van stress zijn. Dit vanwege het feit dat het samen met adrenaline ons alert maakt voor eventuele gevaren op ons pad. Indien je bijvoorbeeld een winkel instapt op het moment dat er een roofoverval gaande is, word je eerst bang om in een fractie van een seconde te besluiten om of te vluchten of te vechten tegen het aanwezige gevaar. Dit wordt de “fright, fight, fly reactie” genoemd; een reactie die ons in staat stelt om in elke situatie te overleven.
Cortisol houdt je in tegen stelling tot adrenaline voor een langere tijd alert, waardoor het door te sporten ook een positieve invloed heeft op je uithoudingsvermogen. Vandaar dat er behalve negatieve stress ook positieve
stress bestaat.
Negatieve en positieve stress
Over het algemeen geeft men met de diagnose stress aan dat je lichamelijk ( door een verhoogde aanmaak van de adrenaline en cortisol) en geestelijk ( vanwege diverse factoren) onder een bepaalde spanning staat.
Bij negatieve stress die je bijvoorbeeld door de huidige pandemie ervaart, ben je constant op je hoede (vanwege het besmettingsgevaar) of ongerust (om het welzijn van jezelf of dierbaren) waardoor je lichaam geen adequate periodes van rust en herstel kent.
Positieve stress (ook wel eustress genoemd) ervaar je in vele gevallen vanwege een plezierige situatie (bijvoorbeeld de geboorte van een (klein)kind). Nadat het (plezierig) moment voorbij is keert je lichaam terug in een toestand van rust waarbij het cortisol gehalte in je lichaam weer normaal is.
Burn-out als indicatie dat je je grens bereikt hebt
Wanneer je negatieve stress ervaart kan je onder meer de volgende klachten ontwikkelen:
- verhoogde bloeddruk en andere hart- en vaatziekten;
- suikerziekte;
- gespannen spieren;
- hoofdpijn;
- slapeloosheid;
- vage fysieke klachten;
- slechte eetlust en darmklachten;
- prikkelbaar of echt niet jezelf voelen.
Blijft de toestand hetzelfde dan kan je ook nog te maken krijgen met de volgende en andere ongemakken:
- emotionele uitbarstingen, onzekerheid;
- drank- en alcoholmisbruik;
- verslechterde immuunsysteem;
- onzekerheid;
- piekeren; en
- (faal)angst.
Hoe langer deze situatie en klachten aanhouden, hoe groter de kans is dat je uitgeput oftewel uitgebrand raakt. Dit wordt een burn-out genoemd. Juist als je stress ervaart of een burn-out hebt, kan je sporten gebruiken om stress te reduceren. Echter het is wel verstandig dat je op de juiste manier gaat sporten!
Wil je hierin persoonlijk begeleid worden? Neem gerust contact op.
Vijf voordelen van het sporten tegen stress
In een vorige alinea gaf ik reeds aan dat een verhoogd cortisol gehalte een positieve invloed heeft op sport prestaties. Omgekeerd kan stress ook met sport bestreden worden. Dit vanwege het feit dat:
1. sporten helpt het stresshormonen te verlagen:
Tijdens het sporten maakt je lichaam de hormonen endorfine en serotonine aan. Deze stoffen verlagen enerzijds je cortisol gehalte terwijl ze er anderzijds voor zorgdragen dat je je gelukkiger voelt. Dit komt je humeur en kijk op het leven dus ten goede.
2. door het sporten krijgt je zelfvertrouwen een boost
Indien je een burn-out hebt of veel stress ervaart, kun je gaan leiden aan een minderwaardigheidscomplex. Dit komt dat wanneer je fysiek uitgeput bent (wat een gevolg is van stress), dat je mentaal ook minder weerbaar wordt. Uit onzekerheid kun je met afhangende schouders rondlopen. Bepaalde oefeningen corrigeren vanzelf je houding en daarmee je zelfvertrouwen. Vooral als je door te sporten ook nog ongewenste pondjes kwijtraakt.
3. Sporten geeft je meer energie
Hoe vaker je sport hoe meer energie je krijgt. Sporten verbetert je uithoudingsvermogen geleidelijk aan. Je voelt je fitter en leniger, krijgt andere behoeftes in plaats van alcohol en of drugs, zonder dat je daarvoor gelijk grote aanpassingen in je leefwijze hoeft te plegen. Naarmate je gewend raakt aan het helende effect van het in beweging zijn en je zelfbeeld aan het verbeteren is, zal je van zelf overschakelen op een gezondere stress beperkende levensstijl.
Ook al heb je op het begin geen zin om te sporten. Zet even door. Geloof me, ook jij gaat verslaafd aan sporten worden. Geef je zelf minimaal 30 dagen de tijd om dit te ervaren!
Lees meer: 29 tips voor meer energie
4. Sporten zorgt voor ontspanning
Stress zorgt voor een aanhoudende spanning in je lichaam die niet altijd positief is. Het kan er voor zorgen dat je spieren gaan verkrampen of dat je last van spanningshoofdpijn krijgt. Door te trainen haal je de druk van de ketel waardoor je lichaam vanzelf overschakelt naar de versnelling waarop het het beste functioneert. Een betere nachtrust is hiervan het neven gevolg. Tevens is sporten essentieel voor een goede body mind connectie, waardoor je niet teveel in je zorgelijke gedachtes in je hoofd blijft hangen.
5. Door sporten verleg je jouw focus
Tijdens het sporten concentreer je je op de prestatie die je wilt leveren. Je onderbewustzijn maakt van deze periode gebruikt om de informatie die je uit je slaapt houdt te orderenen, waardoor je met een leeg en opgeruimd gevoel je sportsessie afsluit.
Zo kies je de sport die bij je past uit
Ofschoon niet elke sport geschikt is voor het reduceren van stress of een burn-out, hangt het ook van je persoonlijkheid af voor welke sport je kiest. Hieronder geef ik je daartoe enkele tips zodat je ontdekt welke sport het beste bij je past.
- ken je zelf: indien je geen groepsmens bent, is het geen goed idee om je aan te sluiten bij een sportclub die alleen in groepsverband cardiotrainingen verzorgt. De kans is immers groot dat je aanpassingsproblemen krijgt en je buiten de groep gesloten voelt, vooral als je al onzeker bent over jezelf. Aan een eigen persoonlijke coach heb je in dat geval meer;
- blijf je liever thuis (of hou je je aan de huidige lockdown voorschriften van de overheid) dan zijn online trainingen of dvd’s een uitkomst: je kunt dan in de beslotenheid van je woon- of slaapkamer trainen en op die manier aan je conditie werken;
- ga bij je zelf na welke onderdelen je leuk vond tijdens de gymlessen op school. Misschien is het weer eens tijd om wat bandjes te gaan trekken in het zwembad, toch?;
- zet kleine stapjes. Je hoeft niet meteen rigoureus te gaan sporten. Dat is ook af te raden aangezien de kans groot is dat je na enkele dagen ook abrupt ermee stopt. Steeds een stukje verder wandelen, een andere hardloop- of fietsroute kiezen of eerder uit de lift stappen en gebruik maken van de trap, zijn goede manieren om je actief sportief leven mee te beginnen. Indien je deze kleine stapjes 21 dagen lang volhoud, is de kans groot dat je jezelf een nieuwe gewoonte hebt aangeleerd die kan leiden tot het intensiever gaan sporten;
- bouw voldoende rust momenten in. Je lichaam kan je zien als een machine. Het heeft dus ook rust nodig. Het is niet de bedoeling dat je overmatig gaat trainen waardoor je sporten op den duur als een straf ervaart. Een dagje iets totaal anders doen waardoor je ook ontspant, is daarom ook een must. Rusten is ook trainen, vooral als je stress ervaart of een burn-out hebt!
Lees hier hoe je weer motivatie om te sporten vindt.
Combineer het met mijn mentale training voor sporters
Wanneer je eenmaal voor een bepaalde tak van sport gekozen hebt, zal het op bepaalde momenten er op lijken dat je je grens bereikt hebt. De desinteresse kan dan toeslaan wat resulteert in het minder tot niet meer gaan bewegen. Daarmee wordt het teveel aan cortisol in je lichaam niet meer afgevoerd. Je raakt dan weer gestresst en dát is niet de bedoeling.
Door mijn mentale training voor sporters te volgen blijf je steeds nieuwe trainingsdoelen stellen en die behalen. Door deze training te volgen:
- vergroot je je weerbaarheid tegen verschillende sportvalkuilen;
- verminder je de kans op blessures; en
- leer je jezelf de tijd en de kans te geven die je nodig hebt om je sportprestaties te verbeteren.
Daartoe begeleid ik je persoonlijk waarbij de basis van mijn cursussen ligt in de ( burn-out) ervaring die ik zelf als topsportster heb ervaren. Meldt je daarom nu hier aan voor mijn mentale training en blijf gedurende dit traject gemotiveerd en gefocust.
Kortom, door te sporten tegen stress en een burn-out, vervang je het te veel aan stresshormonen in je lijf dus met gelukshormonen. Dit leidt ertoe dat je heel gauw weer positiever in het leven gaat staan en aan elke crisissituatie het hoofd weet te bieden. Met mijn online training help ik je graag daarbij!
Wil je aan de slag met peak peformance coaching? Ben je nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen? Laten we dan even bellen om kennis te maken.
Wij kunnen je helpen door:
- Business coaching
- Peak Performance coaching
- Stess coaching
- Life coaching
Pin voor later
- patronen doorbreken met familie opstellingen - 20 oktober 2021
- Intelligent bewegen – Interview met fabio d’agata - 2 maart 2021
- Investeren voor vrijheid – Interview met Susanna Thakoeri - 12 februari 2021