Ga vandaag nog (buiten)spelen! Waarom spelen voor volwassenen zo belangrijk is. Ontdek hoe jij je speelsheid vergroot en jezelf weer even helemaal kind gaat voelen!

Ik heb me dat wel eens afgevraagd: “ben ik nu de enige volwassene die tijdens het buurtfeest op het luchtkussen wilt springen”. Of beter gezegd, ben ik nu de enige volwassenen die dat gewoon doet, terwijl de andere zichzelf laten tegenhouden door wat de buitenwereld wel niet denkt?

Gisteren was dit ook het geval. Er zou enorm veel snel vallen gedurende de nacht. ’s avonds voordat ik naar bed zou gaan had ik al bedacht om de first track te rijden om de mountainbike. Dit leek me zo tof! Ik stond vanochtend dus ook vroeg op, net voordat het licht werd. Echter toen moest ik eerst van mijn kippen helpen, die last had van onderkoeling verschijnselen…. Ik was al bang dat ik mijn first track zou missen.

Ik 30 minuten later dan gepland naar buiten de bossen in. Wat bleek?? Ik had nog steeds de first track op de mountainbike paden. Was ik nu de enige die dit vette idee had? Sterker nog tijdens mijn 2 uur durende fiets rit ben ik slecht drie mensen tegen gekomen en aan de sporen te zien waren er maar weinig mensen echt naar buiten gegaan.

Later op de dag ben ik zelfs nog gaan touren, uhh beter gezegd racen, met de Gator door de bossen. (Google maar even als je niet weet wat voor tof speelgoed dit is!) Wat was dit een vet avontuur!! Zo genieten. Dit was echt buitenspelen voor volwassenen.

Ook toen was ik weer verbaasd over hoe weinig volwassenen ik tegen kwam die echt aan het buitenspelen waren. Hoe ouder je wordt, hoe serieuzer je in het leven komt te staan. Maar is dit ook wel echt zo handig?

Waarom lijkt het erop dat volwassen mensen gestopt zijn met spelen? Het klopt, het kost tijd en energie. En het echte antwoord is dat we door de jaren heen onszelf steeds serieuzer gaan gedragen. Je bent geconditioneerd dat het spelen alleen bij kinderen hoort. Maar juist uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat door te spelen je jouw flexibiliteit vergroot, je jezelf energieker voelt, je vrolijker voelt, je creatiever wordt, je makkelijker beslissingen neemt en vaardigheden leert hoe je beter met problemen kan omgaan.

Ik wil je uitnodigen. Ga meer spelen! Even nog twee redenen waarom jij je speelsheid moet vergroten.

Luister jij liever? Luister dan ook de Peak Performance Podcast. 

Waarom spelen voor volwassenen

1. Spelen zorgt voor flexibiliteit!

Tijdens het spelen train je skills die ook in het dagelijks leven heel nuttig kunnen zijn. Het is belangrijk voor onze motorische ontwikkeling. Het spelen zorgt voor meer aanmaak van neurotrofine. Dat bevordert de zenuwgroei in de twee hersengebieden: de amygdala (waar de emoties worden verwerkt) en in de dorsolaterale cortex (belangrijk voor het nemen van beslissingen). Als deze twee gebieden goed zijn ontwikkeld, dan ben je vaardiger om met problemen om te gaan. Een goede reden om nog meer te gaan spelen! Ons brein is flexibeler en stelt je open voor een andere wereld waardoor je creatiever wordt.

Als mensen blijven spelen, zorgt dit ervoor dat men minder vatbaar is voor dementie en andere neurlogische problemen. Ze lopen zelfs minder kans op hart en vaatziekten! Dit komt omdat we door te spelen open staan voor nieuwe inzichten en gedachten. Hierdoor ben jij flexibeler en kan jij makkelijker met problemen (uhh, uitdagingen) omgaan!

Lees meer: tips voor meer energie

2. Spelen geeft energie

Wees spontaan en doe dingen waar je blij van wordt! Dit geeft uiteraard energie. Je wordt er blij van en je zult zien dat je met meer energie de dag doorbrengt.

Uit een onderzoek dat in de US is door Brown is gedaan, stelt zelfs dat spelen net zo essentieel is voor ons brein dan slaap. Het is voor ons een natuurlijke behoefte om te spelen en als we dit dus een tijd niet hebben gedaan, gaan we ‘klieren’. Kinderen moeten na een lange of als ze langere tijd stil hebben gezeten, zichzelf vaak uitleven. Even rennen om hun energie kwijt te moeten. Ook bij volwassenen zie je dit dat ze na een werkweek, zichzelf storten op het uitgaansleven of volle bak gaan sporten.

Blijf dus je hele leven spelen! Zo blijven we open staan voor veranderingen, krijg we door de nieuwe dingen die we doen juist energie

Wat gebeurd er bij volwassenen met een speeltekort

Volgens Brown verliezen zij hun optimisme, worden zij somber en raken ze vastgeroest. Het blijkt dat moordenaars of mensen in de gevangenis in hun jeugd vaak beperkt konden spelen, terwijl dat nobelwinnaars, kunstenaars en wetenschappers veel hebben kunnen spelen. Om je mind te trainen is spelen dus essentieel! Vooral in deze tijd kan het spelen veel voor jou gaan betekenen. Ga dus gewoon weer eens ouderwets op avontuur.

Wat is spelen

Spelen is voor iedereen anders. Spelen is een gemoedstoestand, geen activiteit. Wat voor de een spelen betekent, is voor de ander een frustratie en voor de ander misschien wel gewoon werk.

Maak het spelen niet moeilijker dan het is. Keep it simple. Het hoeft niet moeilijk te zijn. Spelen gaat om een gevoel. Voor mij betekent spelen dat ik op ga in het moment, ervan geniet en dat ik de tijd helemaal vergeet.

Om te ontdekken wat voor jou spelen betekent, kan jij jezelf de volgende vragen stellen bij de activiteiten:

  • Ga jij erin op?
  • Heb jij zin om het nog een keer te doen?
  • Vergeet jij de tijd?

Hoe vergroot jij je speelsheid?

Wat goed helpt, is om veel in contact te staan met dieren en kinderen. Door hen word jij automatisch ‘aangestoken’.

Experimenteer en ‘oefen’ met datgene wat je vroeger leuk vond. Creëer een omgeving van mensen die jouw speelsheid vergroten! Ga gewoon bewegen, dansen, springen, of gooi weer eens met een bal. Ga als er sneeuw ligt ook echt de sneeuw in. Met slee misschien?

Sta jezelf toe om de spontaniteit te volgen! Als die impuls op komt (ook al voelt het voor je gevoel ‘gek’), ga deze gewoon volgen. Ga ervaren hoe de energie voor jou weer gaat stromen.

Vragen die jij jezelf kan stellen om je speelsheid te vergroten:

1. Hoe speelde jij als kind? Bedenk ten minste tien dingen waar jij als kind helemaal blij van werd! Zoals bijvoorbeeld, schommelen, trampoline springen, water gevecht, buik schuifbaan. Ga dan ook even terug en besef welke emoties je dan voelde. Speelde je het liefst alleen of samen met anderen. Noteer nu tien dingen.
2. Stel jezelf nu de vraag hoe jij je speelsheid kan vergroten in je leven. Hield je vroeger van in de tuin te lezen, ga dan nu ook weer op een mooie plek in de natuur zitten om te lezen. Vond je het heerlijk om in een tent te slapen, doe dat dan ook weer of slaap weer eens in de woonkamer! Hield je van verstoppertje spelen, ga dan eens op avontuur om nieuwe plekjes te ontdekken.

Antwoorden vind je in beweging! Met deze blog heb ik bij jou een zaadje gepland hoe jij je speelsheid kan vergroten. Maar als ik eerlijk ben. Met alleen lezen, realiseer jij geen resultaat! Kom in beweging. Neem echt actie. Dus daarom mijn vraag aan jou: welke kleine stap ga jij vandaag zetten om jouw speelsheid te vergroten?

Mocht je graag nog meer in beweging willen komen, lees dan mijn boek ‘Het leven, dat is pas topsport’ of plan een kennismakings call zodat we samen gaan ontdekken wat ik voor jou kan betekenen.

Pin voor later

waarom spelen voor volwassenen

Download de preview van de bestseller
HET LEVEN, DAT IS PAS TOPSPORT

Voorkom dat je jezelf opgebrand door niet dezelfde fout te maken als 70% van de ambitieuze mensen……

HIGH PERFORMANCE IS ONZIN! GA VOOR PEAK PERFORMANCE

Nee, dank je! Ik mis liever focus.

× Hoe kan ik je helpen? Available from 08:00 to 18:00