kz0z8y370yry86npy73qc55j2i7fcr

falafel

Leuk! Vandaag mag ik jullie mijn eerste gastblog delen. Sinds dat ik begonnen ben met bloggen, volg ik de blog van Puur Suzanne. Zij deelt op haar blog heerlijke recepten, die zoveel mogelijk suiker, tarwe en e-nummer vrij zijn. Zoals jullie misschien wel weten, daar ben ik dus dol op! Zo heeft Suzanne een heerlijk recept voor een havermout appelcake en zelfgemaakte bounty die ik nog graag een keertje wil gaan maken. Vandaag deelt ze een heerlijk recept op Bioteaful, namelijk Falafel, maar eerst zal ze haarzelf even voorstellen.  

falafel

Ik ben Suzanne, 27 jaar en sinds begin vorig jaar ben ik mij gaan verdiepen in voeding door verschillende boeken te gaan lezen. Ik eet sinds een jaar zoveel mogelijk suiker, tarwe en e-nummer vrij. Ook probeer ik mijn zuivel inname te beperken.  Ik voel mij veel fitter. Ik ben 7 kilo lichter en de grootste winst is dat ik volledig van mijn spastische darm af ben. Dit had ik een jaar geleden niet durven dromen.

Sanne haar blog volg ik al een tijd en erg gaaf om te zien hoe zij topsport en voeding combineert. Ik ben net als Sanne dol op fietsen maar hoe hard zij fietst kan ik voorlopig alleen nog maar van dromen 😉

Falafel

Vandaag deel ik graag mijn favoriete vegetarische gerecht met jullie en dat is falafel. Ik vind het belangrijk om minder vlees te eten en falafel is een goed alternatief voor vlees. Voor de mensen die niet weten wat falafel is. Falafel zijn balletjes gemaakt van kikkererwten met verschillende kruiden die vaak gefrituurd worden. Falafel komt oorspronkelijk uit Egypte daar diende het waarschijnlijk als gerecht in de vastenperiode. Nu is falafel een traditioneel gerecht in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. In het Westen kom je falafel regelmatig tegen in de shoarmazaken als vegetarisch alternatief. In veel supermarkt kan je kant-en-klare falafel kopen.

Maar wist je dat je falafel ook heel makkelijk zelf kunt maken?  Erg lekker met een pita broodje of een  zelfgemaakte wrap. Ik heb er voor gekozen om de balletjes te bakken in de pan met olijfolie, omdat frituren minder gezond is.

falafel

Wat heb je nodig voor  ongeveer 30 balletjes falafel?

Keukenmachine, Koekenpan

 • 250 gram kikkererwten, die je 24 uur moet laten weken in een kom met water
 • 2 tenen knoflook, geperst
 • 1 ui, in ringen
 • 1 biologisch ei
 • 2 theelepels komijnzaad
 • 1 eetlepel peterselie
 • 2 theelepels kurkuma
 • 2 theelepels cayennepeper
 • zout, naar smaak ik gebruik Himalaya zout, maar grof zeezout kan ook
 • olijfolie
 • eventueel 2 eetlepels bloem

Hoe maak je het?

 1. Zorg dat je de kikkererwten 24 uur hebt geweekt in een bak met water. Laat ze daarna goed uitlekken.
 2. Doe alle ingrediënten, behalve de olijfolie in de keukenmachine. Draai de keukenmachine rond totdat er een egale pasta ontstaat. Soms kan het zijn dat het nogal een nattige pasta is. Voeg dan 1 of 2 eetlepels bloem toe.
 3. Maak van de kikkererwtenpasta balletjes en druk deze stevig aan.
 4. Verhit in de koekenpan de olijfolie. Wees niet te zuinig met olijfolie. Als de olijfolie goed heet is, doe je de balletjes in de pan. Bak ze aan alle kanten mooi bruin, wees voorzichtig met omdraaien, ze kunnen aan het begin makkelijk uit elkaar vallen. Ik heb tijdens het bakken af en toe nog wat olijfolie erbij gedaan, zodat de balletjes lekker knapperig konden worden.

Mmm smullen maar!

Suzanne, hartstikke bedankt voor jou het delen van dit heerlijke recept! Nu zit ik heerlijk in Toscane, maar als ik thuis ben ga ik dit echt maken. Ik ben namelijk dol op kikkererwten en natuurlijk heerlijke hummus. Daarnaast heb je een super leuke blog en vind ik de recepten die je deelt heerlijk!

Ben je nieuwsgierig geworden naar andere recepten van Suzanne, neem dan snel een kijkje op het blog Puur Suzanne.

WIL JIJ JE OOK BIOTEAFUL VOELEN? MELD JE AAN VOOR DE WEKELIJKSE TIPS VAN BIOTEAFUL 
VOLG DEZE BLOG VIA BLOGLOVIN TWITTER INSTAGRAM GOOGLE+| FACEBOOK

Download de preview van de bestseller
HET LEVEN, DAT IS PAS TOPSPORT

Voorkom dat je jezelf opgebrand door niet dezelfde fout te maken als 70% van de ambitieuze mensen……

HIGH PERFORMANCE IS ONZIN! GA VOOR PEAK PERFORMANCE

Nee, dank je! Ik mis liever focus.

× Hoe kan ik je helpen? Available from 08:00 to 18:00