Wij Nederlanders zijn dol op brood. Dit mogen we tijdens een detox niet eten (bevat gluten), daarom is het handig om een recepten te weten voor lekkere broodvervangers. Als je net gaat detoxen zal je misschien wel balen dat je geen brood mag eten. Maar na vier weken, wil je zelfs geen brood meer 😉 Ja, je zult er versteld van staan hoe lekker salades kunnen zijn of zelfgemaakte glutenvrije broden. Zoals ik al eerder schreef is het tijdens een detox handig dat je weet waar je lekkere recepten vandaan kan halen, zoals mijn favoriete detox blogs.
Lekker, gezond & easy = Noten detox brood
Het recept voor dit heerlijke life changing bread kwam ik tegen op de site van My New Roots. Zij maakt echt heerlijke recepten met pure ingrediënten. Misschien zul je wel denken: “Waarom is dit brood een life changing bread?”. Tja, je zult dit vanzelf merken 😉 Dit brood bevat psylliumzaadpoeder, wat een positieve invloed heeft voor je stoelgang. psylliumzaad is een goede bron van ijzer. Daarnaast heeft het in dit brood als functie dat alles bij elkaar blijft. Het heeft een bindende werking. Dus laat dit ingrediënt niet weg 😉 Tip: Psylliumzaadpoeder kan je in een natuurwinkel kopen.
Reden om dit detoxbrood te bakken:
- Bevat veel noten en zaden waardoor het veel eiwitten bevat (goed voor sporters!)
- Kans op mislukken is echt heel klein! Je hoeft het niet te laten rijzen of de precieze hoeveelheid van gist te gebruiken.
- Makkelijk te maken. Je stopt alle ingrediënten in een bakblik, roert het goed door, voegt het water toe en je wacht even voordat het de oven gaat. Klaar!
- Het is gezond.
- Bevorderd je stoelgang!
- Super lekker 😀
Ingrediënten Life Changing Bread
1 Brood
- 1 cup / 135g Zonnebloemzaden
- ½ cup / 90g gemalen Lijnzaad
- ½ cup / 65g Hazelnoten of Amandelen
- 1 ½ cups / 145g Havermout
- 2 etl. Chia Zaad
- 3 etl. Psylliumzaadpoeder
- 1 etl. Honing (of agavesiroop)
- 3 etl. gesmolten Kokosolie of Ghee
- 1 ½ cups / 350ml water
Bereidingswijze
Vet een bakblik in of bekleed het bakblik met bakpapier. Doe alle droge ingrediënten in een bakblik en roer alles goed door. Doe vervolgens het water, de gesmolten kokosolie en honing toe en mix alles goed door totdat het een dikker mengsel wordt. Druk alles plat met de achterkant van een lepel en laat het brood twee uur rusten (of een hele nacht). Het psylliumzaadpoeder neemt veel water op, waardoor het mengsel uiteindelijk dikker wordt. Je kan testen of het brood klaar is, door erop te drukken en dat er dan niets gebeurd. Het is een vaste masse.
Verwarm de oven voor op 175 graden. Plaats het brood in het midden van de oven en bak 20 minuten. Verwijder het bakblik en laat het brood op het rek en bak dit nog 30-40 minuten. Het brood is klaar wanneer het hol klinkt als je erop klopt.
Tip: Laat het brood goed afkoelen voordat je het gaat snijden!
Tip: Je kan het brood ook goed invriezen. Zelfs snijd ik het in plakken en vries het dan in.
PS. Eerder deelde ik dit heerlijke detoxbrood. Echt om te smullen!
Ben je benieuwd naar meer van mijn super lekkere & gezonde recepten? Kijk dan verder op mijn website!
Wil jij vol energie en vanuit ontspanning je sportieve doelen realiseren? Download dan met gratis werkboek. Of volg mij voor extra inspiratie op Instagramof Facebook.
Met sportieve groet,
Sanne van Paassen
- patronen doorbreken met familie opstellingen - 20 oktober 2021
- Intelligent bewegen – Interview met fabio d’agata - 2 maart 2021
- Investeren voor vrijheid – Interview met Susanna Thakoeri - 12 februari 2021
Weer zo’n heerlijk recept! Hij staat in de oven. Ik ben benieuwd. Dankjewel Sanne!
Graag gedaan 😉
Ik hou echt van brood maar ik zou het wat minder moeten eten, dus misschien is dit wel een goede vervanger!
Een heerlijk brood! Ik heb het al een paar keren gemaakt! x
Kun je ook psylliumhusk gebruiken ipv poeder?
Volgens mij is het het zelfs hetzelfde (of vergelijkbaar), met wat ik gebruik. Dus het kan zeker! Succes ermee!
2 vraagjes:
Doe je nog iets op het brood (qua beleg) als je het gaat eten, of is het net als bananenbrood, dat je het “kaal” eet?
Is het iets als een gezond tussendoortje of is het een volwaardige vervanging voor een lunch?
Hi Leonie, Ik eet het brood gewoon als vervanger voor de lunch, met beleg krijgt het meer smaak. Mijn favoriete beleg is avocado met gerookte zalm of geitenkaas! Je kan het ook als tussendoortje eten, maar dan vind ik persoonlijk het andere detoxbrood op mijn site lekkerder 😉
Veel bakplezier!
Zo, wauh, dat is een snelle reactie 🙂 Ik ga het andere detoxbrood op je site ook even opzoeken. Thanks!
Hoi Leonie,
Ik heb alle ingrediënten lekker in huis behalve psylliumzaadpoeder.. Kan ik dit vervangen door iets anders of evt. weglaten?
Ik hoor het graag, thanks!
Kim
Hi Kim, dat is eigenlijk niet mogelijk! Psylliumzaadpoeder zorgt voor de binding van het brood. Dus anders valt deze helemaal uit elkaar!
hoi sanne
soms gebruiken ze xanthagom in glutenvrije
baksels.
zou dit de pshylliumvesels kunnen vervangen?
groetjes van saskia
Intussen gewoon geprobeerd en ja hoor , gelukt met de xantaangom
Hoi, hoe lang is deze detox brood houdbaar?