Els van Steijn is expert in familie opstellingen en auteur van het boek “De fontein, vind je plek’. Voor de peak performance podcast heb ik haar mogen interviewen over hoe je patronen doorbreken makkelijker maakt door inzicht in je familiesysteem. In deze blog ontdek je waarom de impact van je familiesysteem zo groot is op je leven! Uit ervaring met het begeleiden van mijn eigen klanten met hun familieopstelling weet ik wat voor impact dit op je leven heeft!
Geen zin om te lezen? Je kan ook deze podcast luisteren:
Patronen doorbreken door inzicht in je familiesysteem
Het effect van inzicht in je familiesysteem:
- je komt sterker in je schoenen staan
- je gaat nog meer je eigen leven leven
- je doorbreekt je patronen
Mocht je twijfelen om met je eigen familie systeem aan de slag te gaan, lees dan deze blog of luister de podcast. Of wil je er echt mee aan de slag neem dan gerust contact met me op, want ik help je graag!
Luister de podcast met familieopstellingen expert Els van Steijn.
Waarom heeft ons familiesysteem zo’n grote impact op je leven?
Het familiesysteem is de onlosmakelijke band met je biologische familie. In elk familiesysteem zitten een aantal onzichtbare wetmatigheden, die veel meer impact hebben op jouw leven dan waar je jezelf bewust van bent. Patronen uit je familiesysteem hebben ook impact op je dagelijks leven. Als je op jouw plek staat in je familiesysteem, dan geeft dat jou veel kracht en waardigheid in het dagelijks leven. Je draagt dan je eigen lot en accepteert de de plek van je ouders.
Waarom is het zo belangrijk dat je de plek van je ouders accepteert?
Je bent 50% je vader en 50% je moeder. Beide ouders innerlijk ‘aannemen’ is essentieel voor de inbedding in jezelf. Als je je ouders innerlijk afwijst, installeer je het patroon dat je juist bij hen afwijst vanuit onbewuste loyaliteit bij jezelf. Als je je ouders afwijst, dan wij je jezelf dus ook af, omdat je 50% van je vader en 50% van je moeder bent. Dit is een onzichtbare wetmatigheid. Dus als je vervelende herhalende patronen gaat herkennen die je zo verafschuwd bij je ouders, is het raadzaam om eens achter je oren te krabben. Jij blijft altijd kind van jouw ouders. Je moet op jouw plek in de onzichtbare fontein gaan staan.
Hoe herken je dat je niet op jouw plek staat?
Vaak staan we inderdaad niet op onze plek in de fontein. Hardnekkige patroon vanuit je leven zijn altijd terug te leiden naar je familiesysteem. Iedereen heeft dit wel eens, maar als dit een structureel patroon is dan kan dit terug gevoerd worden naar het systeem van herkomst. Enkele voorbeelden om dit te herkennen is dat groepen je bijvoorbeeld altijd energie kosten, je komt altijd met de foute man thuis of je krijgt iedere keer weer ruzie met je baas. Of je herkent dat je jezelf inhoudt om succesvol te zijn: je leeft met een voet op het gaspedaal en met de andere voet op de handrem. Of je zorgt teveel voor anderen of je pakt een verantwoordelijkheid die niet van jou is.
Het lijkt me wel dat ik een leven leef, met een voet op het gaspedaal en met de andere voet op de rem.
Check deze video over familie opstellingen
Waarom is het zo belangrijk om je lichaam echt te bewonen om patronen te doorbreken?
Als je je lichaam goed kan voelen, dan kan je situaties die in het verleden zijn gebeurd beter verwerken. We doen allemaal wel eens dingen waarover we ons schuldig voelen. Als je bijvoorbeeld nee hebt gezegd op een afspraak met je ouders omdat je voelt dat het niet past, dan slaat je lichaam dat op in je systeem. Als je je lichaam bewoont dan voel je dit en geef je dit een plekje.
Het bewonen van je lichaam betekent dat je de emoties en pijnlijke plekken in je lichaam opzoekt en dat je hiernaar toe durft te ademenen. Vaak lopen we bij dit gevoel weg, waardoor we een gatenkaas worden.
Let op! Het bewonen van je lichaam is echt iets anders dan goed voor je lichaam zorgen.
Goed voor je lichaam zorgen is echt iets anders dan goed je lichaam bewonen, want dan ben je in staat om dingen te verwerken en voelen waar je emoties opslaat. Door sporten, yoga, ademhalingsoefeningen en gezonde voeding verzorg je je lichaam goed. Maar door het bewonen van je lichaam ga je een stapje dieper. Het is juist ook belangrijk dat je ook in staat bent om bij de plekjes in je lichaam te komen die pijnlijk zijn. Vaak doen er plekken in je lichaam pijn om dat er iets gebeurd in je leven en is je overlevingsmechanisme geactiveerd. Door juist naar deze plekjes toe te ademen ga je je lichaam echt bewonen.
Kan je wel een energieBOOST gebruiken? Download dan deze checklist.
Wat kan je doen om je lichaam nog beter te gaan bewonen?
Ga de plek in je lichaam voelen waar je primaire emotie aanwezig is en ga daar je ademhaling naar toe sturen. Laat dit gevoel er gewoon zijn. Daarnaast is het ook zinvol om te onderzoeken of je goed in de fontein staat, want als dit niet het geval is ontstaan er kortsluiting – ook in je lichaam. Aan de ene kant houd je zielsveel van je ouders, waardoor je voor je ouder kan gaan zorgen. Maar aan de andere kant kan er ook emoties ontstaan: waarom zie je mij niet? Als dit het geval is dan ontstaat er in je lichaam een pijnlijke plek in je lichaam. Liever blijf ik boos op je, dan te voelen hoe zeer ik je heb gemist en hoe zeer ik je nodig hebt gehad. Als je bij het gevoel kan komen ik heb je gemist. Als je boos blijft dan
Als je boos bent op je ouders dan wijs je je ouders af en heeft dat ook weer impact op jou omdat je dus niet meer op jouw plek in de fontein staat omdat je bent opgestegen. Op het moment dat je zegt, ik mis je en bij dit gevoel kan komen en naar toe kan ademenen. Dan gaat het goed. Dan ga je je lichaam voelen en ben je nog beter instaat om je lichaam te gaan bewonen. Ouders blijven soms moeilijk doen, daarom is het echt belangrijk dat je goed blijft voelen.
Hoe verwerken wij onze emoties?
Het verwerken van emoties doe je op twee manieren. Je onderscheid de verwerking in je hoofd en in je lichaam.
Door emoties te verwerken in je hoofd maak je er een rond verhaal van. Je verklaart waarom je dingen hebt gedaan en waarom het logisch is. Hierdoor geef je het een plekje. Echter dit is het eerste gedeelte deel van de verwerking.
Echte emoties die verbonden zijn aan een situatie of gebeurtenis, vermijd je vaak. Maar voor het doorbreken van je patronen, mag je ook echt je lichaam gaan voelen. Als je deze emoties kan voelen, dan bewoon je lichaam. Maar vaak vinden we dit spannend, zijn we bang voor angsten en bang om patronen te doorbreken en doen we het niet. Dan is er sprake van een wandelend hoofd.
Ons overlevingsmechanisme sluit ons af van het voelen van onze emoties om een bepaalde periode door te komen. Dit is soms ook echt noodzakelijk. Echter wil je iets verwerken en patronen doorbreken, dan mag je dit ook echt gaan voelen.
Het bewonen van je lichaam doe je zo: je mag de pijn en emoties ontvangen ga deze voelen in je lichaam. In plaats van dat je er bang voor bent dat deze emoties er zijn, laat deze er toe. Waar zit deze emotie in je lichaam en adem er naar toe.
Energie tanken kan ook met deze tips.
Welke emoties kunnen we onderscheiden?
Primaire emotie: deze hoort bij een situatie of een gebeurtenis. Primaire emoties duren kort (maximaal 2 minuten) en deze maken je schoon van binnen.
Secundaire emotie: er zijn ook emoties die de primaire emoties afdekken, omdat de primaire emotie te pijnlijk is. Dit zijn emoties zoals: boos, verontwaardig, het aannemen van een slachtoffer rol, depressief en niet meer voelen. Deze emotie duurt altijd lang en kan uren duren. Dit is namelijk een bescherming om je primaire emotie niet te voelen.
Vaak wordt er tegen iemand gezegd die en secundaire emotie heeft: “Wat kan jij goed verdrietig zijn of wat kan jij goed rouwen.” Dit is alleen een beschermingsmechanisme, ze kunnen niet bij hun essentiële emotie komen. Echt verwerken doen ze niet, waardoor ze hun lichaam dus niet bewonen.
Hoe kan je het onderscheid maken tussen de primaire of secundaire emotie?
Bij een ander is dit makkelijker dan bij jezelf. Stel voor je bent wezen uiteten met een vriendin en je voelt na afloop een vermoeidheid bij jezelf. Dan heeft die ander in een secundaire emotie gezeten. Je loopt leeg op de ander.
Bij jezelf ontdek je dit doordat je weet en voelt wat de lengte is van de emotie. Als je blijft hangen in een emotie weet je dat dit een secundaire emotie emotie is en dat je dus niet bij de kern komt.
Door een familie opstellingen te doen, maak je letterlijk de primaire emotie leeg. Het is een mooie tool om in contact te komen met jezelf, je lichaam weer te gaan bewonen zodat je op je eigen plek staat in de fontein. Als je vaak je emoties teveel wegstoppen dat gaat energiekosten, je wordt een wandelend hoofd en je lichaam wordt een gatenkaas omdat je je lichaam niet bewoont.
Kan je wel een energieBOOST gebruiken? Download dan deze checklist.
Niet op je plek in de fontein
Bij een goed lopende fontein sta je in de kindsbak van je ouders. Er kunnen alleen situaties zijn waarbij je opstijgt en niet meer op de juiste plek. Dit noemen we opstijgen.
Opstijgen 1
Er zijn dingen die zijn gebeurd in je systeem die je niet weet. Er zitten hierin bepaalde wetmatigheden in je familiesysteem. Je kan alleen maar dragen wat van jou is. Als je iets gaat dragen wat niet van jou is – je neemt verantwoordelijk voor iets wat niet van jou is-, dan verzwak je zowel jezelf als die ander. Tijdelijk kan dit handig zijn, maar op lange termijn gaat dit je beperken. ‘Je gaat voor die ander zorgen’. Het is fijn dat je verantwoordelijkheid kan dragen voor een ander, maar het allerbelangrijkste is dat je verantwoordelijkheid draagt voor jezelf.
Iedereen eerst, dan pas jij. Dit is een mooie eigenschap, maar je moet wel instaat zijn om bij een ander te laten wat van hem of haar is. Als je dit teveel doet, dan ontneem je ook om de ander zijn /haar pad te gaan volgen. Je kan dus iets aannemen/verantwoordelijkheid aannemen vanuit een bescherming mechanisme. Dit noemen we opstijgen 1.
Opstijgen 2
Je kan ook opstijgen in de fontein als je oordeelt over je ouders. Maar je kan ook oordelen over je familie. Maar als je bijvoorbeeld een van je ouders afwijst, dan wijs je ook jezelf af. Ik gun jou de plek niet boven mij. Je bent mij niet waard.
Mensen zijn een package deal, we hebben allemaal mooie en minder mooie kanten. Alles waarna je verlangt, maar wat je nooit zal krijgen, mag je loslaten. Je hebt als kind niets te eisen. Misschien denk je wel dat je iets te eisen hebt, maar dat heb je niet. Jij mag de package deal van je ouders accepteren en je mag je eigen lot dragen. Jij bent altijd in staat om je eigen lot te dragen, maar dan is het wel essentieel dat je de package deal van je ouders accepteert. Als je op jouw plek gaat staan, dan krijg je vaker de natuurlijke mazzel.
Als je je vader helemaal kan aannemen dat hij boven je staat, dan komt je eigen ambitie niveau boven drijven. Als je vader niet aanneemt dan heb je een boven proportioneel ambitieniveau of beter gezegd een enorme bewijsdrang.
Patronen doorbreken door ouders aan te nemen
Je kan pas echt jezelf worden en dus je patronen doorbreken, als je je ouders aanneemt. Want je bent voor 50% je biologische vader en voor 50% je biologische moeder. Als je hen afwijst, dan wijs je jezelf ook af. Als je hen niet accepteert, dan ga je een bepaalde lifestyle om je heen creëren om maar stevigheid of bescherming om jezelf heen te bouwen. Ik zie bij al mijn klanten als ze echt tegen hun ouders kunnen zeggen: “papa en mama, jullie mogen zijn wie jullie zijn met alles wat van jullie is en ik kijk aan wat van mij is. Als je dit doet, dan kijk je echt naar jezelf aan. Dan vallen je ego’s af. Het is belangrijk om goed op je plek te staan om dankbaar te zijn voor je ouders en voor hun package deal. Je mag dus ook leren ontvangen wat de minder mooie dingen zijn.
Je ziet dat mensen die succesvol zouden moeten zijn, maar op het moment dat ze zouden moeten oogsten dit niet doen. Dan kan het zijn dat er sprake is van een familie geweten. Je hebt een persoonlijk geweten van goed of kwaad. Je weet bijvoorbeeld: dat is een raar mens, ik blijf bij hen/haar uit de buurt.
Kan je wel een energieBOOST gebruiken? Download dan deze checklist.
Wat is het familie geweten?
Daarnaast heb je ook een familie geweten geweten. Dit geweten waakt over de fontein van de familie. Het doel van dit geweten is om heel de familie bij elkaar te houden. Op het moment dat iemand wordt buitengesloten. Er is bijvoorbeeld niet gerouwd om een overleden kind of er is een abortus verzwegen. Buitensluiten wordt niet geaccepteerd en zorgt ervoor dat het familiegeweten wordt geactiveerd. Als een kind later wordt geboren dan wordt een kind dat geboren wordt dan kan dit kind het familie geweten gaan dragen. Dit kind wordt dan onbewust geïdentificeerd met een verzwegen familielid.
Dan leef je volgens de dynamiek: het zal mij niet beter worden dan jou (degene die wordt verzwegen). Als het met jezelf goed gaat en succesvol wordt dan trap je op de rem. Want dan zou je dus ontrouw worden aan degene met wie je onbewust geïdentificeerd bent. In een opstelling zie je dit terugkomen en kan je het een plek geven, waardoor de fontein weer kan gaan stromen en het jou helpt patronen doorbreken.
Waarom zijn familieopstellingen zo waardevol?
Een familieopstelling is zo mooi om echt te voelen wat er gebeurd. Dit voel je dus letterlijk in je lichaam. Door dit te gaan voelen helpt het patronen doorbreken, dingen vallen op zijn plek en het gaat weer letterlijk stromen. Opstellingen helpen je om je je eigen thema’s aan te raken zodat je weer op jouw plek in de fontein gaat staan.
Ook als je representant helpt een familieopstelling jou. Als representant neem je een plek in van bijvoorbeeld een ouder of broer/zus in het systeem van iemand anders. De representanten rol zegt vaak ook iets over de thematiek wat voor jou een uitdaging is.
Wil je ervaren wat een familieopstelling voor jou kan betekenen?
- patronen doorbreken met familie opstellingen - 20 oktober 2021
- Intelligent bewegen – Interview met fabio d’agata - 2 maart 2021
- Investeren voor vrijheid – Interview met Susanna Thakoeri - 12 februari 2021