...

cape epic-6

Als je deelneemt aan een (meerdaagse) mountainbike evenement is het belangrijk dat jezelf fit bent. Maar wat misschien nog wel belangrijker is, is jouw materiaal! Hoe frusterend is het als het blijkt dat je de verkeerde versnelling hebt of juist voor de verkeerde banden hebt gekozen. Vandaag zal mijn ploeggenootje Jolien inzicht geven in onze favoriete bikeparts en wat wij handig vinden! 

Tijdens de Cape Epic hebben op een fully te rijden, omdat het een zeer rotsachtig terrein is in Zuid-Afrika. De Era Specialized Expert om precies te zijn. Ondertussen zijn we al een tijdje druk met het uitzoeken wat het beste materiaal is voor tijdens de Cape Epic. Vandaag deel ik deze favoriete bikeparts met jullie:

  • Bidonhouderklem voor zadelbuis.
  • Brainfunctie
  • Banden
  • Toolkit
  • XTR Trail Derailleur
  • Zadel
  • Helm

Bidonhouder voor zadelbuis

Het nadeel van een fully is dat er geen twee bidons op het frame passen. Genoeg drinken is tijdens de Cape Epic een must, dus moet je op zoek naar mogelijkheden om extra drinken mee te nemen. Sommigen rijden met een camelback, maar dit vinden wij minder comfortabel omdat je je hitte minder goed kwijt kan en je je rug en zitvlak extra belast. Deze bidonhouders voor op je zadelpen is een ideale oplossing. Omdat je je bidon van de zijkant kan pakken en terug zetten kan je er makkelijk bij. Je krijgt de bidon er eenvoudig uit, terwijl hij nooit uit zichzelf los zal raken, zelf niet als je volle bak over de rotsen naar beneden stuiterd!

bidonhouder zadelbuis

Brain functie

Het allermooiste aan deze Specialized Era fully’s is de brain functie van zowel de voor- als de achtervering.Je hoeft niet zelf na te denken over het instellen van jouw vering, dat doet je fiets voor je! Vooral voor technisch klimmen is dit geweldig, want met een lockout systeem heb je of geen/nauwelijks vering of juist volleidge vering, beiden niet ideaal. Met de brain functie “weet” je vering precies wanneer er wel en wanneer er geen demping nodig is. Als je flink aan moet zetten op een klim zal hij geen krimp meegeven, terwijl je prima demping hebt als je een rotsblok over gaat. Dit zorgt voor veel comfort, maar ook voor weinig verspilling van krachten, perfect om de Cape Epic mee door te komen dus!

bandenprofiel

Banden

Tijdens de Cape Epic moet je geen gewicht willen besparen op je banden. De vele scherpe stenen waar je met volle vaart overheen gaat tijden de race vergen nogal wat van je banden. Het is dan ook niet voor niets dat er ontzettend veel mensen met lekke banden langs de race staan. Volledig voorkomen kan je dit natuurlijk niet, maar een goede voorbereiding is het halve werk! Alleereerst kies je banden met een extra protectie laag. In ons geval de “control” versie van Specialized Renegate 2.3. We hebben tevens gekozen voor banden met weinig profiel, maar wel veel grip doordat dat ze breed zijn en we met niet te veel druk rijden. Wij rijden met ongeveer 1.7 bar achter en 1.5 bar voor. Daarnaast rijden we tubeless, met meer latex in de banden dan normaal (ong 120 cc per band). Mocht je ondanks de goede voorbereiding toch lek rijden zorg dan dat je een stuk ducktape mee hebt om grote scheuren te dichten en specialie pins (zie foto) voor de kleinere gaten. En natuurlijk je CO2 patroon niet vergeten om snel weer verder te kunnen.

wormpjes snakebike

Toolkit

Tijdens de race ben je voor alle technische mankementen overgeleverd aan je eigen kunnen. Hulp van buitenaf is niet geoorloofd. Je moet dus voorbereid zijn op pech onderweg en kleine reparaties zelf uit kunnen voeren. Het mooie aan onze fietsen is dat de belangrijkste dingen al in de fiets zitten! In het balhoofd zitten een kettingbreker en een powerlink verstopt, zo kan je zelf je gebroken ketting repareren. In het frame zit een klein tooltje waar de belangrijkst dingen op zitten om alles op je fiets vast te kunnen draaien. Zo kan je bijvoorbeeld eenvoudig een nieuwe derailleurpad monteren als die gebroken is (zorg dat je altijd een reserve pad mee hebt!).

toolkit-1

XTR trail derailleur

Heb jij ook zo’n hekel aan chainsuck?? Als je af moet stappen op het steilste stuk van een klim omdat je ketting klem kwam te zitten toen je toch nog even een tandje lichter wilde schakelen? Ontzettend irritant toch? Met deze XTR trail derailleur is dat gelukkig verleden tijd. De speciale trail functie zorgt ervoor dat er ook tijdens het schakelen spanning op de ketting blijft en blijf je zelfs in de ergste moddermarathons gewoon soepel schakelen. Probleem opgelost!

Zadel

Als je ongeveer 40 uur op de fiets gaat zitten in 8 dagen dan heeft een goed zadel een hoge prioriteit! Hoewel enig ongemak nooit geheel te voorkomen is de combinatie van een goed zadel, een goede zeem en eventueel een antifrictiecreme (zelf vind ik de Assos creme een achte aanrader) essentieel. Dit zadel van Specialized is speciaal ontwikkeld voor vrouwen op de mountainbike. Om exact aan te sluiten bij de anatomie van de vrouw die op het zadel fietst kan je kiezen uit drie breedte maten. Dit zadel en de fiets is tijdens een speciale “fitting” geheel op mij afgestemd. Om te kijken welke maat zadel goed was hebben ze hiervoor zelfs mijn zitbotjes opgemeten ;-).

vrouwen zadel specialized

Helm

Deze blitste helmen zijn ook nog eens de lichtste van de lichtste. Zoals je kan zien is er erg veel open ruimte wat zorgt voor voldoende ventilatie. Urenlang klimmen in de brandende Zuid-Afrikaanse zon brengt het gevaar van oververhitting met zich mee. Juist via je hoofd moet je veel warmte kwijt zien te raken. Goede ventilatie is dus erg belangrijk en zeker een punt van aandacht!

Hopelijk helpt dit jullie om de juiste materiaalkeuze te maken. Hierdoor kan jij goed voorbereid aan jouw mountainbike avontuur beginnen. Veel succes!

Heb jijzelf nog andere nuttige tips? Laat het ons gerust weten!

Liefs Jolien

PS. Nieuwsgierig hoe het met mij gaat na mijn polsbreuk? Kijk dan dit filmpje.

Wil je jezelf ook Bioteaful voelen? Meld je dan hier aan voor de wekelijkse updates van Bioteaful. VOLG DEZE BLOG VIA BLOGLOVIN TWITTER INSTAGRAM GOOGLE+| FACEBOOK

Download de preview van de bestseller
HET LEVEN, DAT IS PAS TOPSPORT

Voorkom dat je jezelf opgebrand door niet dezelfde fout te maken als 70% van de ambitieuze mensen……

HIGH PERFORMANCE IS ONZIN! GA VOOR PEAK PERFORMANCE

Nee, dank je! Ik mis liever focus.

× Hoe kan ik je helpen? Available from 08:00 to 18:00