Het ondernemerschap dat is pas topsport! Tja, dat zeg ik echt inderdaad als ex-topsporter! In deze blog deel ik met jullie waarom het ondernemerschap topsport is en hoe jij in het ondernemerschap nog meer topresultaten kan neerzetten met deze tips! Als ondernemer heb je veel energie nodig om te scoren, je bent doelgericht bezig, het gaat om details en ook als ondernemer moet je net als in de sport veel trainen! Lees hieronder meer over ondernemen is topsport. 

Nieuwsgierig wat jij als ondernemer van topsport kan leren? Kom dan naar de workshop op 18 april in Eindhoven. Reserveer hier je plek. 

Geen zin om te lezen? Je kan ook deze podcast luisteren.

Tips over ondernemen is topsport!

Wat jij van een topsporter kan leren! Zodat jij zakelijk wint, zonder privé te verliezen. 

1. Verhoog je energieniveau

Zonder energie ben jij nergens! Maak van self-care je prioriteit, net zoals topsporters doen! Voldoende energie heb jij echt nodig om goed te scoren met je bedrijf en daarnaast ook nog eens fit te zijn voor je gezin, relatie en nog eens puf te hebben om te sporten! Neem jezelf serieus en zorg voor voldoende energie gedurende de dag. Eet gezond, slaap genoeg, beweeg voldoende en zorg voor een positieve mindset. In mijn ogen kan jij niet succesvol zijn als jij niet goed voor jezelf zorgt.

Mijn vraag aan jou: “Hoe ga jij komende week nog beter voor jezelf zorgen?”

Groei zakelijk, zonder privé te verliezen.

Een fout die ik veel ondernemers zie maken is dat ze heel hard gaan werken om hun doel te realiseren. Het mooie is dat ze hierdoor hun doel realiseren, maar zichzelf (maar vooral ook hun geliefdes) vergeten! Het is niets zo erg dat je financieel succesvol bent, zonder er echt voldoening uit te halen! Misschien verbazingwekkend, maar dit kom ik enorm vaak tegen in mijn coaching!

Deze fout heb ik ook gemaakt tijdens mijn sportcarrière! Ik won het wereldbekerklassement veldrijden, maar bedacht me toen: “Is dit het nu?”. Heel hard gewerkt als een kip zonder kop. (Ook nog even mijn master diploma gehaald….) Vervolgens kwam ik een enorme burn-out! Deze fout zie ik ook in de zakelijke wereld te vaak voorbij komen.

2. Stel op de juiste manier doelen

Focus jezelf niet op het resultaat, maar ga jezelf focussen op het proces. Op het moment dat een topsporter tijdens de wedstrijd aan winnen denkt, dan komt een sporter in de verkeerde flow en grote kans dat degene gaat verliezen. Ik ging mezelf focussen op “Wat heb ik nodig om te winnen? Wat mag ik hiervoor doen?”. In plaats van jezelf te focussen op het resultaat ging ik mezelf focussen op het proces op de hoe.

Stel dus niet alleen resultaat doelen, maar ook proces doelen. Hoe ga jij dit resultaat realiseren? 

Staar jezelf niet blind op je doel, maar geniet vooral van de reis ernaar toe!

Lees hier hoe je op de juiste manier doelen stelt. 

3. Omring je zelf door een goed team

Zonder bondgenoten en een goed team ben jij nergens! Zorg ervoor dat jij jezelf omringt door een goed team die jou steunen in het bereiken van je doelen. Het ondernemerschap is net topsport. Een topsporter is niets zonder het juiste begeleidingsteam! Als ondernemer is het belangrijk dat je medewerkers hebt die jou qua kwaliteiten versterken. Maar wees hier kritisch in en besef dat jij echt groeit door de juiste mensen om je heen.

Soms is dit heel lastig om de juiste mensen om je heen te vinden en jezelf ook niets van de mening van anderen aan te trekken! Daar weet ik alles van! Zorg ervoor dat jij jezelf niet laat beïnvloeden door de mening van anderen. Lees hier het artikel hoe jij nog meer schijt aan anderen kan hebben.

Luister hier het podcast interview met Ingèr over hoe je jezelf uplevelt door de juiste mensen. 

4. Focus

Stel jij jezelf iedere dag één van de volgende vragen?

  • Wat kan ik vandaag doen om mijn business te laten groeien?
  • Wat kan ik vandaag doen om mijn doelen te realiseren?
  • Wat kan ik vandaag doen om het verschil te maken?
  • Wat kan ik vandaag doen wat ik misschien wel spannend vind maar toch ga doen?

Nee?! Grote kans dat je dan als een kip zonder kop aan het werk bent. Zorg voor focus en plan ook tijd in je agenda in voor je focus taken zodat je ook bouwt aan je bedrijf. Zodat jij als persoon, maar ook als bedrijf groeit! Alles wat jij aandacht geeft, groeit!

Werk niet alleen IN je bedrijf, maar juist ook AAN je bedrijf!

5. Trainen en hard werken is noodzakelijk!

Soms zeggen mensen tegen mij: “Sanne het komt jou ook echt aanwaaien, jij bent een echt zondagskind!”. Persoonlijk vind ik dit zo’n bizarre uitspraak. Zij moesten eens weten! Echt. Geloof mij. Het is heel hard trainen om succesvol te zijn! Zowel in het ondernemerschap, maar ook als sporter heb ik veel uren gemaakt! Heel mijn sportcarrière ben ik al ondernemer geweest en heb ik mijn eigen teams neergezet.

Wat naast het harde werken wel belangrijk is: werk niet alleen HARD, maar ook vanuit je hart. Doe echt iets wat jij zo leuk vindt, dan is het niet erg dat jij hiervoor vele uren trainingsarbeid maakt. Dat je uren moet maken om ergens uitmuntend in te worden is heel normaal! Uit onderzoek is zelfs gebleken dat je 10.000 uur hiervoor moet maken. Dat zijn 1250 dagen! Dus laat jezelf niet zomaar uit het veld slaan als je niet meteen het gewenste resultaat hebt.

6. Van tegenslagen kan je leren

Zowel als topsporter, maar zeker ook als ondernemer, verlies je vaker dan je wint. Als ondernemer hoor je vaker een NEE dan een JA. Maar houdt je doel voor ogen en blijf ervoor gaan! Zie deze momenten niet als tegenslagen maar juist als leermomenten. Wat kan je hiervan leren?

Lees hier meer over hoe jij met tegenslagen om kan gaan! 

7. Uitbesteden!

Ben jij druk? Wil jij veel werk verzetten? Vraag jij jezelf dan af: “moet IK dit doen?” NEE?! Waarom ben jij dat dan aan het doen? Zoals je hier boven hebt gelezen is het belangrijk dat jij als ondernemer zuinig met je energie omgaat en dat focus heel belangrijk is! Doe alleen datgene wat écht bijdraagt aan het realiseren van je doelen. Bouw een juiste team om je heen en besteed uit.

Het moraal van dit verhaal: ondernemen is topsport! Ga het ondernemerschap echt als topsport zien! Door goed voor jezelf te zorgen en kritisch te zijn hoe jij in de wedstrijd zit ga jij nog meer zakelijk winnen, zonder privé te verliezen. Ga finetunen en kleine veranderingen doorvoeren zodat jij het verschil gaat maken!

Wil jij écht in beweging komen. Kom dan naar de live workshop op donderdagmiddag 18 april in Eindhoven. Reserveer hier je plek. 

Wat is jou beste tip hoe jij het verschil maakt in je bedrijf? 

Met sportieve groet, Sanne

ondernemen is topsport

Download de preview van de bestseller
HET LEVEN, DAT IS PAS TOPSPORT

Voorkom dat je jezelf opgebrand door niet dezelfde fout te maken als 70% van de ambitieuze mensen……

HIGH PERFORMANCE IS ONZIN! GA VOOR PEAK PERFORMANCE

Nee, dank je! Ik mis liever focus.

× Hoe kan ik je helpen? Available from 08:00 to 18:00