De grootste energievreters zijn misschien wel andere mensen. Dit is de gamechanger: leren omgaan met mensen die energie vreten! Ik daag je uit om liefdevol afscheid te nemen van de mensen die je energie kosten. Vaak blijven we uit gewoonte bepaalde contacten warmhouden, maar wees selectief!

 

Omgaan met mensen die energie vreten: zo begin je daarmee

Ga eens eerlijk voor jezelf na:
met wie zou jij meer tijd door willen brengen en energie aan willen besteden? Doe dat dan ook. En met wie zou jij wat minder contact willen hebben? Je hoeft niet meteen letterlijk afscheid te nemen. Maar je kunt wel voor jezelf de keuze maken om minder aandacht aan een bepaald persoon te besteden. Dan neem je figuurlijk afstand en dat levert erg veel energie op! Aan de andere kant kun je ook bewust nieuwe mensen opzoeken waarvan je juist energie krijgt.

 

Oefening: waar word je blij van (en waar kun jij afscheid van nemen)?

Dit is niet de makkelijkste stap – dat weet ik uit ervaring en ik zie het ook bij mijn klanten. Dus daarom eerst even een makkelijkere oefening. Ga eens na welke spullen in je omgeving je energie kosten. Irriteer je je aan kapotte kleding of dingen in huis die stuk zijn? Ruim deze spullen dan op, geef of gooi ze weg. Marie Kondo, auteur van het bekende boek Opge- ruimd!, is expert op het gebied van opruimen en haar advies is om bij elk voorwerp de vraag te stellen: ‘Does it spark joy?’ Is het antwoord ja? Dan houd je het. Maar is het antwoord nee, neem er dan afscheid van.

Als je dit eerst met spullen oefent, zul je merken dat je dit vervolgens ook makkelijker kunt met de mensen om je heen. Experimenteer ermee, je zult zien dat je er meer energie van krijgt. Het gaat op dit punt om bewustwording van je energiegevers en energievreters. In mijn volgende blogs ga ik nog dieper in op het kiezen van de dingen waar je blij van wordt.

Wil je daar nú al meer over weten? Bestel dan direct mijn boek: Het leven, dat is pas topsport!

 

Ergens goed in zijn betekent niet per se dat je er energie van krijgt

Let op: er is een groot verschil tussen ergens goed in zijn en ergens energie van krijgen. Dit hoeft namelijk niet hetzelfde te zijn. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je dacht dat je accountant wilde worden. Je kreeg hier vroeger veel energie van. Maar jaren later gaat het op de automatische piloot, je wordt niet meer uitgedaagd en merkt dat het zelfs energie kost. Het is een valkuil om te blijven doen wat je doet, omdat je daar goed in bent.

Dat heb ik zelf ook ervaren tijdens mijn sportcarrière, met het gevolg dat ik allerlei vage lichamelijke klachten kreeg. Als je merkt dat je ergens wel goed in bent maar er geen energie meer van krijgt, wordt het tijd om nieuwe keuzes te maken en er misschien wel afscheid van te nemen. Want je pad – of je eigen koers – kan en mag ook veranderen.

Het kan dus ook zijn dat iets waar je (nog) niet goed in bent, je juist energie geeft. Dit kun je trainen – het liefst met een grote glimlach op je gezicht – zodat je er steeds beter in wordt.

Lees meer: In mijn boek ‘het leven, dat is past topsport’ deel ik nog meer praktische tips hoe jij op jouw manier nog meer zakelijk kan winnen, zonder privé te verliezen. Download hier gratis het eerste hoofdstuk van het boek en luisterboek of bestel hier meteen het boek!

Ben jij niet van het lezen? Maar wil je meteen echt in actie komen? Laten we dan bellen en plan een gratis kennismakingscall.

Laten we bellen!

Wij kunnen je helpen door:

Latest posts by Sanne van Paassen (see all)

Download de energieBOOST en focus checklist

Voorkom dat je jezelf opgebrand door niet dezelfde fout te maken als 70% van de ambitieuze mensen……


Nee, dank je! Ik mis liever focus.

Pin It on Pinterest

Share This
× Hoe kan ik je helpen? Available from 08:00 to 18:00