Door deze hectische en bijzondere tijd heb ik de afgelopen periode verschillende berichtjes gehad van sporters die hun motivatie kwijt zijn. Veel evenementen zijn afgelast waardoor je sportdoel is verdwenen. Of je was gewoon lekker aan het sporten zonder concreet doel. Maar nu is de sportschool dicht en heel je leven is ineens omgegooid. Je bent noodgedwongen om te schakelen, maar het sporten is er – nu nog – bij in geschoten. In deze blog ontdek je 14 tips die weer voor motivatie zorgen om te sporten.
Luister ook deze podcast. Van 0% controle naar 100% invloed.
Tips voor motivatie om te sporten
1. Bouw nieuwe routines in
Niet alleen de wereld staat op zijn kop, maar ook jou leven! Het is even schakelen, ik weet er alles van. Maar het belangrijkste juist nu is nieuwe routines te maken. Wij als mensen zijn gewoontedieren. We houden van routines. Ga vandaag nog even zitten. Check je agenda en plan het sporten weer in.
Check ook even deze blog over pak de regie: bepaal je eigen spelregels!
Ben je een ochtend, middag of avond sporter? Persoonlijk vind het heerlijk om mijn dag te beginnen met werken (dan ben ik fris en helder), dan ga ik aan het einde van de dag sporten. Zo heb ik de meeste focus voor mijn werk. Maar voor jou kan dat anders zijn. Maak een planning die bij jou past!
Pak de regie, bepaal je eigen spelregels!
2. Wees flexibel
Waarschijnlijk mag je anders gaan sporten. Misschien is je sportschool dicht of mag je een ander trainingsschema gaan volgen om dat je sportdoel niet meer door gaat. Heel vervelend. Maar stel jezelf de vraag: Hoe kan ik nu het sporten zo inrichten zodat ik er fitter en energieker van word?
Luister ook de podcast met Thomas Dekker: omgaan met tegenslagen!
3. bepaal een nieuw doel
Je huidige doel mag waarschijnlijk aangepast worden of er is onzekerheid of het event doorgaat. Daarnaast weet je ook niet wanneer wel je volgende sportieve uitdaging op de planning staat. Laten we eerlijk zijn. Het is vele malen erger wat er nu in de wereld gebeurd. Alleen om je motivatie om te sporten hoog te houden is het frustrerend.
Ga je daarom focussen op een nieuw doel, een doel wat misschien wel wat verder weg ligt en zie het als een kans:
Afgelopen week heb ik nog een reactie van een topsporter gelezen over dat de Olympische Spelen niet door gaat en pas volgend jaar plaatsvind. Ze reageerde: eigenlijk komt dat wel goed uit. Dan kan ik mezelf nog beter voorbereiden!
Zie dit dus echt als een kans om jezelf nog beter voor te bereiden. Neem nog meer tijd om aan je basis conditie te werken, mentale weerbaarheid of je core stability te trainen. Net datgene wat nodig is om je doel te realiseren.
Download mijn checklist om je doelen te stellen.
4. Focus op het proces
Als je mijn blog vaker leest, dan weet je dat ik het enorm belangrijk vind dat je jezelf niet alleen gaat focussen op het resultaat doel, maar dat je juist gaat focussen op je procesdoelen: hoe ga je je doelen realiseren?
Dus stel je jezelf nu de vraag: Wat zijn je procesdoelen?
- Hoe ga je ervoor zorgen om energiek en fit te blijven?
- Wat ga je doen om juist nu sterker te worden – denk ook aan mentale training(!)
- Welke kans bied dit moment juist voor jou?
Kan je wel een energieBOOST gebruiken? Check even checklist.
5. Sport samen
Dit is een leuke! We mogen nog steeds naar buiten, met maximaal drie personen. Waarom ga je niet samen hardlopen, wielrennen of mountainbiken? Maak je training echt leuker!
Of wat ook tof is, ga online samen sporten. Spreek met een vriend of vriendin af dat je via skype een online training doet. Ja, dat kan gewoon. Hoe gezellig is dat? Wees gewoon creatief!
6. Ga online sporten
Er zijn op dit moment zoveel mogelijkheden om online te sporten. Pak youtube en ga een online work-out volgen. Dit is misschien wel het moment om te experimenteren met yoga, core stability op te pakken of een krachttraining te doen met je eigen lichaamsgewicht. Ik heb nog wel een paar tips voor je 😉
Dit is een fijne yoga workout speciaal voor wielrenners:
Of doe deze core stability oefeningen:
7. Have fun
Wees niet te streng voor jezelf. Vooral nu is het belangrijk dat je zo min mogelijk stress ervaart. Ga het daarom echt leuk maken!
8. Doorbreek je routine niet!
Plan het sporten in en doorbreek deze routine niet. Blijf trouw aan je plan. Geef niet op. Want juist nu heb je een sterk lichaam nodig. Het kan wel zijn dat je je training aanpast. Je maakt het leuker, je gaat iets anders doen of je focust je juist meer op de basis. Besef:
Winnaars verliezen nooit, winnaars ontdekken alleen hoe ze het beter kunnen doen.
9. Geen zin, ga toch.
Want als je geen zin hebt, ga toch! Door het sporten maak je endorfine aan, waardoor je jezelf gelukkiger gaat voelen. Hoe vaak heb je dat wel niet gehad dat je eigenlijk geen zin had om te sporten, maar daarna merk je dat je happy bent. Dus ga toch gewoon. You can do it!
Kan je wel een motivatie boost gebruiken? Check even deze toffe crossfit documentaire op Jouw persoonlijke groei.
10. Zonder sterk lichaam geen mentale topprestaties
Lees je dit goed? Ja, je leest dit goed! Juist nu is het moment om ook zakelijk te winnen. Dit is het moment dat je jouw mentale weerbaarheid ook traint. Je kan mentaal alleen fris zijn, als je ook een sterk lichaam hebt.
Zie het sporten dus gewoon als onderhoud om ervoor te zorgen dat je juist nu ook fit en mentaal weerbaar bent!
Luister ook de podcast over mentale veerkracht met Sierd Nutma.
11. Tackel je mindf*cks
Ga met je ego stemmetjes aan de slag. Herken ze. Bedank ze. Kies op nieuw. Het is heel normaal dat je nu die stemmetjes hebt. Maar besef: je bent niet jouw gedachtes, je hebt ze. Je kan er dus voor kiezen om een andere gedachte voorgang te geven.
12. Begin klein
Vind je het lastig om een nieuwe routine te creëren? Snap ik helemaal. Wat je kan helpen, begin klein. Ga niet meteen thuis een online work-out van ruim een uur doen, maar begin eerst eens met een kwartier. Of als je wilt gaan hardlopen, doe niet meteen 10 kilometer. Maar start bijvoorbeeld met 20 minuten, waarvan je ook nog flink stuk wandelt.
Begin. Ga het doen. Houd dit vol.
Het is veel slimmer om dagelijks 15minuten te sporten dan maar 1x in de week een uur.
13. Focus op je gezondheid
Dat is nu het aller aller belangrijkste. Dat jij fysiek fit en sterk blijft! Besef dat sporten nodig is om gezond te blijven! Ga daarom dus nieuwe routines en sporten ontdekken.
Maar let wel op! Sport niet te intensief.
Nog iets anders. Ik wil je vragen om niet te intensief te sporten. Op het moment dat je intensief sport, vraag je veel van je lichaam waardoor je immuunsysteem daalt. Dat moeten we in deze tijd natuurlijk niet hebben. Wees daarom kritisch op welke training je gaat doen. Mergel jezelf niet uit en luister goed naar je lichaam. Als je niet fit bent, dan ga je gewoon niet sporten. Zo simpel is het. Luister goed naar je lichaam!
Luister de podcast met mijn trainster Wilma Franken hoe je sporten combineert met een drukke baan.
14. Vergroot je mentale weerbaarheid
Op dit moment vraag je veel van jezelf. Je mindset is alles! Zie je deze periode juist als een kans of als een tegenslag? Juist nu kan je gebruiken om te werken aan je persoonlijke groei. Hierdoor vergroot je jouw mentale weerbaarheid.
Als je een sportevenement op de planning hebt, dan weet je dat je makkelijkste sportieve winst, mentaal maakt. Hard trainen, kunnen we allemaal. Zie juist dit moment als kans om aan je mentale weerbaarheid te werken. Speciaal voor sporters heb ik de mental fitness bootcamp ontwikkeld. Voor als je motivatie om te sporten een BOOST wilt geven.
Speciaal deze maand is de Mental Fitness Bootcamp nu van €199,- voor 47,-.
Ga direct aan de slag!Met welke tip ga jij aan de slag? Leuk als je dit even in de comments laat weten!
Bekijk ons aanbod voor:
Alle coaching vind in de buitenlucht plaats. Op de fiets of wandelend. Bewegen doet bewegen!
pin voor later
Andere artikelen die interessant zijn:
- Voorkom blessures bij sporters
- Heb schijt! Doe nog meer je eigen ding.
- Hoe kan je nog meer ontspannen fietsen
- patronen doorbreken met familie opstellingen - 20 oktober 2021
- Intelligent bewegen – Interview met fabio d’agata - 2 maart 2021
- Investeren voor vrijheid – Interview met Susanna Thakoeri - 12 februari 2021