Na mijn vorige blogs over energie verhogen door o.a. voeding en beweging, wil ik het met je hebben over mentaal energie tanken.

Je leest een mailtje met een vervelende boodschap en merkt ineens dat je geïrriteerd bent en lager in je energie zit. De zin in de dag is verdwenen en je merkt dat je je prikkelbaar en energieloos voelt. Je stapt een ruimte binnen en je voelt meteen: het is niet pluis hier. Je gaat bij twee mensen staan die met elkaar in gesprek zijn en je voelt dat je net op het ‘ver- keerde’ moment aansluit. Ze waren iets aan het bespreken wat je eigenlijk niet mocht horen. Je komt thuis van een zware werkdag en je voelt in de gang al dat je partner of een van je kinderen niet helemaal lekker in zijn of haar vel zit. Je doet mee aan een sportevenement en je voelt ineens dat je erg zenuwachtig bent, terwijl dit daarvoor helemaal niet het geval was.
Herken je dit?

 

 

Mentaal energie tanken

In de onzichtbare energielaag gebeurt van alles wat je niet kunt zien. Maar juist deze laag heeft enorm veel impact op het leveren van topprestaties en of je lekker in je vel zit. Om een topprestatie te leveren moet je fysiek en mentaal in balans zijn. Topsporters houden ook rekening met hun mentale conditie om in topvorm te komen en te blijven.
Sterker nog, zij trainen dit! In dit artikel gaat het om twee belangrijke ‘onzichtbare’ energiebronnen: een goede mind-bodyconnectie en energiegevers en energievreters.
Om een topprestatie te leveren moet je fysiek en mentaal in balans zijn.

Een goede mind-bodyconnectie: werkt dit écht?

Ik beken: ik geloofde hier eerst ook geen bal van. Dat je je eigen energieniveau op een ‘onzichtbare’ manier kunt verhogen. Ik heb wel altijd verchillende energieën gevoeld en ik merkte soms dat bepaalde mensen of omgevingen mij ‘leegtrokken’. Vanaf het moment dat ik me hier bewust van was, werd ik nieuwsgierig hoe ik dat voor me kon laten werken in plaats van tegen me. Daarom ben ik hiermee gaan experimenteren en heb ik het zo onderdeel van mijn leven kunnen maken.

Lees ook: Energiebron 2: meer energie door rust

Ik heb het vooral geleerd tijdens mijn revalidatieproces. De coach die mij destijds begeleidde, vertelde mij dat ik moest gaan intunen in mijn lichaam. Wat ben ik haar dankbaar dat ze mij dit heeft geleerd! Ze vroeg me een bodyscan te doen. Hierbij werd me gevraagd met mijn aandacht langs mijn lichaam te gaan; naar mijn armen, mijn buik, mijn benen. Daar blokkeerde ik: ik kon met mijn aandacht niet verder komen dan mijn heupen. Wat ik daar tegenkwam was enorm bijzonder voor me.

mentaal energie tanken

Signalen vanuit je lichaam negeren

Wat was er gebeurd? Gaandeweg was ik mijn lichaam niet meer als mijn lichaam gaan beschouwen. Mijn benen waren mijn gereedschappen geworden om hard te fietsen en ik was het contact met ze verloren. Met andere woorden: mijn benen waren niet meer echt van mij. Ik had de lat te hoog gelegd, de signalen vanuit mijn lichaam genegeerd en ik was maar doorgegaan. Want ik was ervan overtuigd dat ik hard moest werken en dat er geen tijd was om te rusten.

Juist op het moment dat ik weer naar mijn lichaam ging luisteren, ging het stromen. Vanaf dat moment ging mijn herstel vele malen sneller en gebeurde er ook echt iets met mijn mentale gesteldheid. Ik werd positiever, energieker en begon te stralen. Zo bijzonder hoe je lichaam en geest samenwerken! Ik was te streng voor mezelf geweest en zag het nut er niet van in om naar mijn lichaam te luisteren. Terwijl ik nu weet dat een goede mind-bodyconnectie juist essentieel is om zowel fysiek als mentaal topprestaties te leveren.

Wees eens eerlijk: luister jij goed naar je lichaam?

Lees meer: Wil jij nú meteen al mijn praktische tips lezen?
In mijn boek ‘het leven, dat is past topsport’ deel ik nog meer praktische tips hoe jij op jouw manier nog meer zakelijk kan winnen, zonder privé te verliezen. Download hier gratis het eerste hoofdstuk van het boek en luisterboek of bestel hier meteen het boek!

Ben jij niet van het lezen? Maar wil je meteen echt in actie komen? Laten we dan bellen en plan een gratis kennismakingscall.

Laten we bellen!

Wij kunnen je helpen door:

Latest posts by Sanne van Paassen (see all)

Download de energieBOOST en focus checklist

Voorkom dat je jezelf opgebrand door niet dezelfde fout te maken als 70% van de ambitieuze mensen……


Nee, dank je! Ik mis liever focus.

Pin It on Pinterest

Share This
× Hoe kan ik je helpen? Available from 08:00 to 18:00