kz0z8y370yry86npy73qc55j2i7fcr

Dit is misschien wel de belangrijkste stap als je een doel hebt gerealiseerd: maak plezier! Vier je overwinningen en tank bij voordat je op zoek gaat naar jouw nieuwe top om te bereiken.

Maak plezier

Je hebt je doel gerealiseerd, je hebt gewonnen op jouw manier. Je staat boven op je (denkbeeldige) berg. Je kijkt om je heen en je ziet weer andere mooie bergtoppen die je zou willen beklimmen – nieuwe doelen waar je naartoe wilt werken. Dat is hoe het werkt: doordat je de weg aan het bewandelen bent naar het realiseren van je doelen, ontwikkel je jezelf en zie je weer andere groeikansen die je misschien eerder nog niet had gezien.

Het gevaar is echter, dat je op de automatische piloot door blijft rennen van de ene kans naar de andere. Je bent de allerbelangrijkste afspraak vergeten: die met jezelf. En deze afspraak is cruciaal om keer op keer topprestaties te leveren. Juist als je je doel eenmaal bereikt hebt, is het essentieel dat je jezelf tijd gunt om bij te tanken op de manier die bij jou past.

Geniet tijdens je afdaling

Hoe je dat doet? Op het moment dat je boven op de berg staat en naar de volgende bergtop wilt, moet je eerst afdalen. En vergeet niet te genieten en je eigen succes(sen) te vieren! Het klinkt als een open deur, maar toch vergeten mensen het vaak. Door te genieten en te ontspannen bij het nemen van de afdaling, hou je voldoende energie over voor de volgende berg.

En wat nog belangrijker is: je voorkomt dat je opgebrand raakt, prikkelbaar wordt of dat je een blessure oploopt. Doordat je de afdaling als een essentieel onderdeel van je proces gaat beschouwen, zul je zien dat je met een opgeladen fysieke en mentale batterij duurzame topprestaties blijft leveren. Dit is ook de reden waarom ik spreek over peak performance, in plaats van high performance. Het is onmogelijk om continu op de toppen van je kunnen te presteren. Daarom is het essentieel dat je met deze structuur werkt als je duurzaam topprestaties wilt neerzetten.

In een van mijn vorige blogs heb je kunnen lezen dat het essentieel is om voorafgaand aan het piekmoment een supercompensatiemoment in te plannen zodat je boven jezelf uit kunt stijgen. In deze stap laat ik je zien dat het ook belangrijk is om ná het piekmoment tijd in te plannen om bij te tanken. Zowel fysiek en mentaal, zodat je weer een goede mind-bodyconnectie tot stand brengt. Genieten van je overwinning en rust nemen, daarover gaat deze blog.

maak plezier

Oké, what’s next?

Deze gedachte had ik toen ik mijn doelen gerealiseerd had. Ik bleef maar doorgaan. Ik heb al weleens verteld dat wanneer ik mijn rugnummer opspeldde, ik ook mijn winnaarsmentaliteit aanzette. Dit was mijn mindsetprep waardoor ik in de juiste state of mind kwam. Maar ik vergat om ná de wedstrijd die winnaarsmentaliteit weer af te spelden. Bijvoorbeeld toen ik het wereldbekerklassement veldrijden won. Ik stond op het podium en ik dacht: wat nu? Ik vond het heel normaal dat ik gewonnen had en wilde het volgende doel alweer gaan realiseren: wereldkampioen worden. Daarbij vergat ik alleen twee heel belangrijke dingen, namelijk te genieten van mijn overwinning en rust te nemen. Dit heeft voor mij destijds ernstige gevolgen gehad.

Lees ook: Neem gas terug voor meer energie

Ook bij het runnen van mijn bedrijf kriebelt het af en toe om door te gaan, om gas te blijven geven en niet te genieten van de dingen die ik realiseer. In korte tijd heb ik mijn business succesvol weten uit te bouwen tot een goedlopend en winstgevend bedrijf. Maar soms betrap ik mezelf erop dat ik door wil blijven gaan. Hoe ik dat merk? Dan skip ik het sporten bijvoorbeeld. Het is een van mijn spelregels om drie keer in de week overdag te sporten. Maar op zulke momenten wil ik dat dan liever overslaan.

Wat zijn jouw spelregels?

Ik voel een stemmetje opkomen dat roept om meer, om harder te werken en maar door te blijven gaan, dit is ook hoe ik vanuit mijn opvoeding ben geprogrammeerd. Echter, ik weet nu dat dit stemmetje het teken is dat ik juist op de fiets moet stappen. In het begin voelde dit enorm oncomfortabel, maar ik weet dat als ik het toch doe, ik vervolgens sneller en effectiever werk! Voor mij is het dus enorm belangrijk om mezelf aan deze spelregels te houden, zodat ik vol energie blijf werken.

Wat zijn jouw spelregels? En als je die spelregels aanhoudt, wat voor impact heeft dit op het realiseren van je doelen? Ben je streng voor jezelf? Blijf je die spelregels toepassen? Ik daag je uit om dit tot een gewoonte te maken.

Lees meer: In mijn boek ‘het leven, dat is past topsport’ deel ik nog meer praktische tips hoe jij op jouw manier nog meer zakelijk kan winnen, zonder privé te verliezen. Download hier gratis het eerste hoofdstuk van het boek en luisterboek of bestel hier meteen het boek!

Ben jij niet van het lezen? Maar wil je meteen echt in actie komen? Laten we dan bellen en plan een gratis kennismakingscall.

Laten we bellen!

Wij kunnen je helpen door:

Latest posts by Sanne van Paassen (see all)

Download de preview van de bestseller
HET LEVEN, DAT IS PAS TOPSPORT

Voorkom dat je jezelf opgebrand door niet dezelfde fout te maken als 70% van de ambitieuze mensen……

HIGH PERFORMANCE IS ONZIN! GA VOOR PEAK PERFORMANCE

Nee, dank je! Ik mis liever focus.

× Hoe kan ik je helpen? Available from 08:00 to 18:00