‘Makkelijk gezegd, Sanne, dat herprogrammeren van jezelf’. Ja, ik weet het. Dat kost tijd! De leerfasen van Maslow laten dit goed zien.

[toc]

Leerfasen van Maslow

Volgens de leerfasen van Maslow doorloop je 4 fasen wanneer je iets nieuws leert.

Fase 1: Onbewust onbekwaam

Dit is de neutrale fase, het moment dat jij niet weet dat je iets niet weet. Je bent je er niet van bewust dat het ook anders kan of dat er andere moge- lijkheden zijn. Het kan heel comfortabel zijn als je je er niet van bewust bent dat je iets niet weet. Daarom is het heel belangrijk dat je juist ook met andere mensen spreekt over je dromen en uitdagingen, zodat je groei- kansen ontdekt. Dan word je bewust onbekwaam, zie de volgende fase.

Fase 2: Bewust onbekwaam

In deze fase word je je bewust. Je weet dat je iets niet kunt en daardoor ben je dus bewust onbekwaam. Je kunt er dan voor kiezen om het te gaan leren, waardoor je gaat oefenen. Je komt dus letterlijk in beweging om deze nieuwe kennis of vaardigheid te ontwikkelen. In het begin kan het erg onprettig voelen als je ergens minder goed in bent. Maar besef: door training word je beter!

Lees ook: Vragen voor zelfkennis om je koers te bepalen

Fase 3: Bewust bekwaam

Je merkt dat training effect heeft. Het gaat je steeds makkelijker af, je wordt vaardiger en hierdoor vergroot je je zelfvertrouwen. In deze fase word je bewust bekwaam en dat voelt fijner. Ondanks dat je er nog goed bij moet nadenken en je er bewust mee bezig moet zijn, gaat het je goed af. Het gaat echter nog niet automatisch.

leerfasen van maslow

Fase 4: Onbewust bekwaam

Dan, na heel veel oefening, lijken de dingen als vanzelf te gaan. Je wordt onbewust bekwaam. Het gaat vanzelf en het voelt moeiteloos. Je hebt hiervoor wel een poosje moeten trainen, maar je merkt dat je nu op een niveau komt waarbij je weer opnieuw uitgedaagd kunt worden.

Kijk nu nog maar eens naar de nieuwe gewoonte die je wil aanleren. Of het oude patroon dat je wil herprogrammeren. In welke fase bevind jij je?

Lees meer: In mijn boek ‘het leven, dat is past topsport’ deel ik nog meer praktische tips hoe jij op jouw manier nog meer zakelijk kan winnen, zonder privé te verliezen. Download hier gratis het eerste hoofdstuk van het boek en luisterboek of bestel hier meteen het boek!

Ben jij niet van het lezen? Maar wil je meteen echt in actie komen? Laten we dan bellen en plan een gratis kennismakingscall.

Laten we bellen!

Wij kunnen je helpen door:

Latest posts by Sanne van Paassen (see all)

Download de energieBOOST en focus checklist

Voorkom dat je jezelf opgebrand door niet dezelfde fout te maken als 70% van de ambitieuze mensen……


Nee, dank je! Ik mis liever focus.

× Hoe kan ik je helpen? Available from 08:00 to 18:00