...

Je koers wijzigen hoort bij het leven. Het leven verandert, jij verandert. Dat betekent dat datgene waar jij blij en gelukkig van wordt, ook kan veranderen. Een nieuwe koers dus, en het mooie is: dat is oké! In deze blog vertel ik je wat je kunt doen als het even niet lukt of als je koers verandert.

Koers wijzigen

Als je letterlijk een berg aan het bewandelen bent, kom je hoe verder je de berg op komt, ook steeds nieuwe paadjes tegen. Deze zijn ook mooi en sommige zijn misschien nog wel mooier dan je had gedacht. Het kan dus zijn dat je er op een bepaald moment voor kiest een ander mooi pad te bewandelen. Dat pad leidt niet tot de bergtop (het doel) die je in gedachte had, maar misschien komt hij uit op een andere bergtop die minstens zo mooi is. Antwoorden vind je in beweging en daardoor kunnen je dromen en doelen ook veranderen.

Ik wilde niet meer winnen

Na mijn revalidatie was ik weer volop aan het koersen. Ik reed de cyclocross op de Koppenberg, een van de mooiste klassiekers van het seizoen. Ik droomde er al jaren van om die te winnen en drie jaar eerder was die droom werkelijkheid geworden. Wat een heerlijk gevoel was dat!

Maar vandaag, drie jaar later, voelde het compleet anders. Het was een koude, heldere winterdag. De vorst zat nog in de grond. Ik had het parcours verkend en zat bibberend van de kou op mijn fiets. Ik kwam bij de camper terug om mezelf even op te warmen. Nadat ik een kop thee had genomen, pakte ik het boekje waarin ik altijd even mijn gameplan opschreef, zodat ik met de juiste focus, doelstellingen en tactiek de wedstrijd in kon gaan.
En toen gebeurde er iets bizars. Mijn pen bleef hangen boven het papier. Het lukte niet. Ik kon het niet opschrijven. Alles in mijn lichaam zei: je hoeft niet meer te winnen!

koers wijzigen

Je verandert als persoon (en je dromen veranderen dus ook)

Ik schrok ervan. Als topsporter moet je toch altijd willen winnen? Ik had tenslotte veel getraind, mezelf mentaal voorbereid en speciaal voor deze wedstrijd ruim twee uur in de auto gezeten. Om te winnen. Maar ik miste het juiste gevoel.

Op de terugweg na de wedstrijd voelde ik me terneergeslagen en gefrustreerd. De wedstrijd was niet gelopen zoals ik had gewild. Ik had niet het resultaat neergezet waarvoor ik was gekomen. Althans, ik had niet het resultaat geleverd waarvan ik vond dat ik dat moest leveren. Achteraf gezien was dat volstrekt logisch. Je kunt dat resultaat ook niet behalen als je voorafgaand aan de wedstrijd plotseling inziet dat je niet wilt winnen en dat het tijd is voor wat anders. Een andere droom. Maar… wat was die dan? En hoe moest ik hem dan gaan realiseren? Het voelde alsof ik had gefaald, omdat mijn koers gewijzigd was.
Als persoon verander je en datgene wat je energie geeft, verandert met je mee.

Lees ook: Demarreer – en stijg boven jezelf uit

Je koers wijzigt omdat je er geen energie meer van krijgt

In deze blog leg ik je uit dat er een groot verschil zit tussen ergens goed in zijn en ergens energie van krijgen. Het kan zijn dat je dacht dat je accountant wilde worden. Je kreeg hier vroeger veel energie van. Maar nu, jaren later, word je niet meer uitgedaagd, sta je op de automatische piloot en merk je zelfs dat het je energie kost. Op zo’n moment wordt het tijd om keuzes te maken en misschien wel om afscheid te nemen. Dat is niet erg. Als persoon verander je en datgene wat je energie geeft, verandert met je mee.

Het kan dus zijn dat datgene waar je eerst energie van kreeg, je nu vooral energie kost. Om energievreters te elimineren, is het belangrijk dat je hier waakzaam op blijft. Wees niet te streng voor jezelf door jezelf te dwingen vast te blijven houden aan het oude. Je mag keuzes maken. Kies juist voor datgene waar je energie van krijgt, ook al ben je daar (nog) niet goed in. Train jezelf en je zult merken dat je er goed in wordt!

Geen burn-out maar een bore-out

Let erop dat je niet op de automatische piloot iets blijft doen waar je altijd goed in bent geweest, maar waar je in de loop der tijd het plezier in bent verloren. Vaak verwarren we datgene waar we goed in zijn met datgene wat ons energie geeft. Het is essentieel dat je hierover eerlijk bent tegen jezelf. Als je iets blijft doen waar je goed in bent maar wat ook energie kost, wat gebeurt er dan? Dan krijg je een bore-out, wat vaak gepaard gaat met lichamelijke klachten. Iets wat ik zelf heb ervaren.

Het is erg belangrijk dat jij je vuurtje laat branden. Dat je doet waar je gelukkig van wordt en hier trouw aan blijft. Het is niet erg als dit in de loop der jaren verandert. Durf hiernaar te luisteren en pas indien nodig je eigen koers weer aan. Alleen dan word je een winnaar!

Lees meer: In mijn boek ‘het leven, dat is past topsport’ deel ik nog meer praktische tips hoe jij op jouw manier nog meer zakelijk kan winnen, zonder privé te verliezen. Download hier gratis het eerste hoofdstuk van het boek en luisterboek of bestel hier meteen het boek!

Ben jij niet van het lezen? Maar wil je meteen echt in actie komen? Laten we dan bellen en plan een gratis kennismakingscall.

Laten we bellen!

Wij kunnen je helpen door:

Latest posts by Sanne van Paassen (see all)

Download de preview van de bestseller
HET LEVEN, DAT IS PAS TOPSPORT

Voorkom dat je jezelf opgebrand door niet dezelfde fout te maken als 70% van de ambitieuze mensen……

HIGH PERFORMANCE IS ONZIN! GA VOOR PEAK PERFORMANCE

Nee, dank je! Ik mis liever focus.

× Hoe kan ik je helpen? Available from 08:00 to 18:00