...

amanprana en sanne van paassen

Om te sporten heb je natuurlijk veel energie nodig. Je wilt jouw sportprestatie zo goed mogelijk uitvoeren. Daarbij is het belangrijk dat jouw lichaam voldoende energie heeft om dit zo goed en lang mogelijk vol te houden! Wil jij een gezond voedingspatroon handhaven en clean eten, dan is dat met het sporten best wel een uitdaging. Heb je de gemiddelde ingrediëntenlijst van een commerciële sportdrank of sportreep al eens gelezen? Deze ingrediëntenlijst is heel lang en er komen veel ingrediënten in voor waarvan ik de naam niet eens goed uit kan spreken…


Tips etiketten lezen:

Even een paar tips om etiketten te lezen tussendoor. Kun je de naam van het ingrediënt niet uitspreken en zou jouw oma deze naam al helemaal niet herkennen, dan kan je het product beter laten staan! Daarnaast koop ik ook geen producten die meer dan vijf ingrediënten bevatten. Puur Suzanne plaatste gisteren onderstaande quote in de #30voeljefit Facebookgroep. Deze producten zijn zo commercieel ingesteld, dat er vaak ingrediënten aan toegevoegd zijn om het product langer houdbaar te houden en waar ons lichaam niet zo blij van wordt!


 

 

Welke suikers?

Deze week staat in het teken van suikervrij: het vermijden van geraffineerde suikers. Geraffineerde suikers zijn suikers die snel energie geven en voor een grote schommeling in ons bloedsuikerspiegel zorgen. Een bewerkt product bevat geraffineerde suikers, zoals koekjes, peperkoek, wit brood, kristalsuiker, snoep, frisdrank etc. Als voeding geraffineerde suikers bevatten, moet ons lichaam voedingstoffen aan het lichaam zelf onttrekken voor het opname proces. Hierdoor ontstaan er uiteindelijk voedingstekorten in het lichaam. Dit kan je natuurlijk niet gebruiken (en al helemaal niet als je zoveel van je lichaam vraagt als je fanatiek sport). Daarom willen we zo min mogelijk bewerkte producten tot ons nemen; zo puur mogelijk eten.

Maar hoe doe je dat met het sporten?

Voor het sporten

Het is belangrijk dat je voldoende energie hebt voordat je gaat sporten, daarnaast is het belangrijk dat je geen buikklachten krijgt tijdens het sporten. Daarom is het belangrijk om 2-3 uur voordat je gaat sporten te eten. Je eet ongeraffineerde suikers zoals, havermout, speltbrood, roggebrood, boekweitpannenkoeken, quinoa, ronde zilvervliesrijst of spelt/volkorenpasta. Mijn favoriet voor een wedstrijd is echt het havermout ontbijt of bananen boekweitpannenkoeken. Daarnaast is het belangrijk dat je voor het sporten alvast je vocht aanvult!

Lukt het niet om zolang voorafgaand aan het sporten te eten, dan is het handig om iets kleins te eten wat goed op je maag ligt. Voor mij is deze chocoladesmoothie echt ideaal! Een smoothie voor het sporten, jah, dat kan! Deze smoothie is echt een energiebom!

 

Tijdens het sporten

Sportreep

Dit is misschien wel het lastigste. De basis voor veel sportrepen en sportdranken zijn geraffineerde suikers. Ik heb mezelf hier best wel in moeten verdiepen voordat ik wist welke repen gemaakt waren van ongeraffineerde suikers. Vaak zijn deze repen op basis van gedroogd fruit. Goede repen zijn:  Made Good en Raw Bite.

Daarnaast kan je natuurlijk ook zelf repen maken. Dat is echt mijn favoriet! Op mijn blog heb ik ondertussen al veel lekkere recepten geplaatst voor sportrepen. Mijn favoriete reep is de chocolade havermoutreep (tja, ik weet het: ik ben echt dol op chocola!) maar ook de cranberryreep, mueslireep of gewone havermoutreep zijn echt top!

Tevens kan het ook gewoon simpel. Neem fruit mee tijdens het trainen. Natuurlijk, een banaan kan altijd! Maar ook gedroogd fruit zoals vijgen, dadels en abrikozen en gemengde noten. Lekker makkelijk toch? 

Tip: ga je een langer dan 1,5 uur sporten dan is het belangrijk dat je tijdens het sporten koolhydraten aanvult. Let er dan op dat je 60-90 gram koolhydraten per uur aanvult om prestatieverlies te voorkomen. Dit zijn 2 bidons met sportdrank en 2 bananen.

 

chocolade havermoutrepen-2

Sportdrank

Drinken tijdens het sporten wordt vaak onderschat. Dat is toch niet nodig? Ik heb toch geen dorst? Sterker nog als je dorst hebt, dan ben je te laat! Vochtverlies leidt tot prestatieverlies. Je drinkt om het vochttekort en mineralen aan te vullen, maar ook voor extra energie. Maar wat kan je dan suikervrij drinken? Voor sportdranken geldt hetzelfde als bij sportrepen, hier zitten vaak veel geraffineerde suikers aantoegevoegd. Daarnaast kom ik zelfs vaak in sportdrank zoetstoffen tegen! Daar snap ik echt helemaal niets van…..

Gelukkig zijn er goede alternatieven! Ga je rustig 1,5 uur sporten dan hoef je alleen maar je vochttekort en mineralen aan te vullen. Kokoswater is hiervoor zeer geschikt. Kokoswater bevat veel mineralen en is natuurlijk! Dus ideaal hiervoor! Ga je langer sporten dan is het ook verstandig om koolhydraten aan te vullen. De prestatiedrank van Amanprana op basis van kokosbloesemsuiker daar weer ideaal hiervoor. Kokosbloesemsuiker zorgt voor langdurige energie en je bloedsuikerspiegel blijft stabiel. In een eerder blog schreef ik over mijn ervaring met deze prestatiedrank.

Na het sporten

Voor een optimaal herstel is het belangrijk dat je na het sporten je eiwitten snel aanvult. De ideale manier om dit te doen vind ik door een omelet te maken met groentes, een salade met tonijn of door geitenkwark te eten. Zelf maak ik ook regelmatig sportrepen op basis van bonen. Deze zijn ook ideaal als herstelreep. Houd goed in de gaten dat je voldoende eiwitten binnen krijgt na het sporten om zo weer snel fit te zijn voor je volgende training!

Volgens mij is het nu wel duidelijk geworden: suikervrij sporten dat kan! 😀

Het draait in de #30voeljefit challenge allemaal om bewustwording en werken aan een gezondere leefstijl. Wat krijg je nou eigenlijk binnen, wat is wel goed voor je en wat niet? Wat moet je laten staan, waar kun je wel gebruik van maken? Hoe kan je dit integreren tijdens het sporten. Hopelijk heb ik je met deze blog handvaten gegeven zodat je hiermee aan de slag kan!  Houd ook de blogs van SuzanneReny en Annemieke in de gaten voor nog meer tips. 

Mocht je nog vragen hebben, dan kan je altijd hieronder een reactie achter laten. 

 

Feel Bioteaful, X Sanne

 

WIL JIJ JE OOK BIOTEAFUL VOELEN? MELD JE AAN VOOR DE WEKELIJKSE TIPS VAN BIOTEAFUL  VOLG DEZE BLOG VIA BLOGLOVIN TWITTER INSTAGRAM GOOGLE+| FACEBOOK

Download de preview van de bestseller
HET LEVEN, DAT IS PAS TOPSPORT

Voorkom dat je jezelf opgebrand door niet dezelfde fout te maken als 70% van de ambitieuze mensen……

HIGH PERFORMANCE IS ONZIN! GA VOOR PEAK PERFORMANCE

Nee, dank je! Ik mis liever focus.

× Hoe kan ik je helpen? Available from 08:00 to 18:00