...

De vraag die ik regelmatig krijg na een coachtraject of als ik een event heb gegeven is: “Sanne, hoe houd ik dit fijne gevoel vol?”. “Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik dit vast houdt?” Dat is inderdaad wat er kan gebeuren dat je door het dagelijks leven weer in oude patronen vervalt. Eigenlijk is dat heel logisch, want nieuwe gewoontes en gedachte patronen moet je ook echt ’trainen’. Vaak roept het frustratie op als het niet meteen lukt, maar ik wil je uitnodigen om dit juist als spierpijn te zijn en stil te staan bij de journalling vragen onderaan in deze blog.

Het mooie trouwens is ook dat jij je eigen coach bent! Als jij de regie pakt over je leven en regelmatig even gas terug neemt om bij jezelf stil te staan, kan jij bij jezelf onderzoeken wat jij op dat moment nodig hebt. In deze blog ontdek je hoe waardevol journallen is en welke journalling vragen jij jezelf kan stellen.

[toc]

Wat is journallen?

Journallen is niets anders dan schrijven. Je zet pen op papier en je noteert wat er in je omgaat. Zelf journal ik iedere ochtend. Nadat ik ben opgestaan heb ik een ochtendroutine ontwikkeld en daar is schrijven een vast onderdeel in geworden. Ik sta stil bij een aantal vragen (die ik zo met je zal delen).

Het schrijven in de ochtend heeft echt mijn leven veranderd. Tijdens mijn sportcarriere leefde ik op de automatische piloot en was mijn trainingschema mijn leidraard. Je kan jezelf voorstellen dat ik echt vanuit mijn hoofd leefde. Uiteindelijk heb ik enorm veel fysieke klachten gekregen die niet echt verklaard konden worden. Doordat ik zoveel in mijn hoofd ben gaan leven, is het schrijven voor mij echt een tool geweest om te connecten met mijn gevoel.

En nee, dit ging niet vanzelf….

Lees meer: ontwikkel een ochtendroutine

Wat als het niet meteen lukt?

Ik kan me goed voorstellen dat als je hiermee start dat het weerstand bij je oproept. Dat had ik zelf namelijk ook. Deze gedachtes spookte er bij mij door mijn hoofd heen….

Ik heb hier toch geen tijd voor?

Wat voor nu heeft dit?

Klopt het wel wat ik schrijf?

Is de tijd al om?

Kan ik niet gewoon wat doen om mijn doelen te realiseren.

Wat een onzin dit. 

Weet dat deze gedachtes onderdeel zijn van je groei. Zie het net als bij het sporten. Als je net een nieuwe sport gaat doen, zul je op het begin ook spierpijn ervaren. Je weet als je langer traint, dat je er dan aan gewend bent. Dat geldt ook voor het journallen.

Hoe start je met journallen?

Ik wil je uitnodigen, zet iedere ochtend de wekker voor twee minuten. Echt, maar twee minuten! Zet een fijn muziekje op en start met schrijven. Schrijf op wat er in je opkomt. Je zult merken dat als je begint met schrijven dat er veel meer uit je pen komt dan je vantevoren misschien wel dacht.

Belangrijk tijdens het schrijven is dat je niet op spelfouten gaat letten, dat je niet gaat doorlezen of het goed staat geschreven. Je ‘kijkt’ met het schrijven niet terug, je gaat gewoon schrijven. Dit noemen we ook wel flow schrijven. Je zult ervaren dat je opeens veel meer hebt geschreven dan je misschien wel dacht.

Mocht je de inspiratie missen kan je ook even doorscrollen naar beneden voor journalling vragen die je jezelf kan stellen. 

Waarom journallen fijn is

Om echt keer op keer  je eigen koers te bepalen, is het belangrijk dat jij hoog in energie zit. Hiervoor mag jij je positieviteitsspier trainen. Door te schrijven doe je dit. We zijn helaas zo geprogrammeerd dat negatieve dingen langer in ons systeem blijven hangen. Positieve dingen zien we helaas als iets vanzelfsprekend, echter is dit het niet.

Daarnaast heeft onderzoek aangetoond dat er vijf complimenten of positieve gebeurtenissen nodig zijn om het effect van één negatieve ervaring of opmerking te vereffenen. Daarom is het goed door je bewust te zijn van al je successen, klein en groot. Hallo journaling!

Lees meer: pak de regie over je leven

journalling vragen

Er zijn verschillende manieren om te journallen. Je kan gewoon starten met schrijven wat er in je op komt, maar je kan ook stil staan bij specifieke journalling vragen.

Dagelijkse inspiratie vragen

 • Hoe voel ik me nu?
 • Hoe ga ik vandaag het verschil maken?
 • Waar word ik vandaag blij van?
 • Waar ben ik dankbaar voor?
 • Wat ga ik vandaag doen om een fijne dag te ervaren?
 • Wat heb ik nu nodig om mezelf beter te voelen?

Toekomst inspiratie vragen

 • Wat wil ik wel? / Wat wil ik niet? / Wat is mijn droomscenario?
 • Stel voor dat alles kan: Waar sta ik over vijf jaar?
 • Hoe kan ik moeitelozer mijn doelen realiseren?
 • Hoe kan ik op mijn manier mijn doelen realiseren?

Business inspiratie vragen

 • Welke boodschap mag ik vandaag delen?
 • Welke klant heeft op dit moment mijn hulp nodig?
 • Hoe kan ik mijn product/dienst nog meer op mijn manier aanbieden?
 • Wat is op dit moment de volgende stap die nu bij mij past?
 • Hoe zien mijn samenwerkingspartners eruit?

Ik zou zeggen, zet morgenvroeg twee minuten je timer en start met schrijven! Laat jezelf verrassen door datgene wat uit je pen komt!

In mijn boek ‘het leven, dat is past topsport’ deel ik nog meer praktische tips hoe jij op jouw manier nog meer zakelijk kan winnen, zonder privé te verliezen. Download hier gratis het eerste hoofdstuk van het boek en luisterboek of bestel hier meteen het boek!

Ben jij niet van het lezen? Maar wil je meteen echt in actie komen? Laten we dan bellen en plan een gratis kennismakingscall.

Laten we bellen!

Wij kunnen je helpen door:

 

Download de preview van de bestseller
HET LEVEN, DAT IS PAS TOPSPORT

Voorkom dat je jezelf opgebrand door niet dezelfde fout te maken als 70% van de ambitieuze mensen……

HIGH PERFORMANCE IS ONZIN! GA VOOR PEAK PERFORMANCE

Nee, dank je! Ik mis liever focus.

× Hoe kan ik je helpen? Available from 08:00 to 18:00