kz0z8y370yry86npy73qc55j2i7fcr

Wat kun je het beste tegen jezelf zeggen voordat je die ene belangrijke presentatie, meeting of wedstrijd in gaat? Je bent wat je jezelf wijsmaakt. Jezelf een peptalk geven: Praat je opbouwend tegen jezelf voor een belangrijk moment of haal je jezelf omlaag?

Jezelf een peptalk geven

Wat zou er gebeuren als je vlak voor dit moment suprême jezelf even een peptalk geeft? Wat resoneert met jou? Misschien is het een complete zin, maar het kan ook een enkel powerwoord zijn, zoals: smile, fun, power, kracht, powervrouw/man, etc.

Voorbeelden van peptalks zijn:

‘Ik ben een baas!’
‘Ik ben een machine.’
‘What doesn’t kill you, makes you stronger!’
‘Ik mag vertrouwen op mijn gevoel.’
‘Ik ben het waard.’
‘Als anderen het kunnen, kan ik het zeker!’
‘Pijn is fijn, dat betekent groei.’
‘Niets is onmogelijk, als je het maar wilt.’
‘Ik ga vlammen!’
‘De kracht zit in mezelf.’

jezelf een peptalk geven

Uit je comfortzone om jezelf te overtreffen

Iedere peakperformer twijfelt wel eens. Omdat je jezelf keer op keer wilt overtreffen, moet telkens verder uit je comfortzone komen. Dit is niet altijd even makkelijk. Sterker nog, dit kan onzekerheid en twijfel met zich meebrengen. Dat is niet erg, ook topsporters zijn onzeker. Tijdens mijn sportcarrière twijfelde ik wel eens aan mijn eigen kunnen. Dan kwam er bijvoorbeeld een moment in de wedstrijd waarop ik merkte dat ik het zwaar had. Mijn benen deden zeer, mijn ademhaling zat hoog en verschillende niet-productieve gedachten kwamen op, zoals ‘ik ben kapot’, ‘de anderen zijn sterker’, etc.

Lees ook: Je focus shiften met energie

Focus op de taak in plaats van de onzekerheid

Op het moment dat ik me hier bewust van werd, had ik een peptalk klaar. Ik zei tegen mezelf: ‘Ik ben een machine’, ‘pijn is fijn’, ‘bloed moet’ en ‘what doesn’t kill you, makes you stronger’. Hierdoor kon ik mijn mindset shiften en kwam ik weer terug in mijn flow. Zo besefte ik dat pijn maar een emotie is die ik uit kon schakelen. Ik kon weer focussen op mijn taak en ik merkte dat ik meer energie kreeg om gas te geven. Op het moment dat je een gameplan hebt, weet je hoe je jezelf kunt voorbereiden op momenten waarop je je onzeker voelt.

Experimenteer hiermee en onthoud: je bent wat je jezelf wijsmaakt!

Lees meer: In mijn boek ‘het leven, dat is past topsport’ deel ik nog meer praktische tips hoe jij op jouw manier nog meer zakelijk kan winnen, zonder privé te verliezen. Download hier gratis het eerste hoofdstuk van het boek en luisterboek of bestel hier meteen het boek!

Ben jij niet van het lezen? Maar wil je meteen echt in actie komen? Laten we dan bellen en plan een gratis kennismakingscall.

Laten we bellen!

Wij kunnen je helpen door:

Latest posts by Sanne van Paassen (see all)

Download de preview van de bestseller
HET LEVEN, DAT IS PAS TOPSPORT

Voorkom dat je jezelf opgebrand door niet dezelfde fout te maken als 70% van de ambitieuze mensen……

HIGH PERFORMANCE IS ONZIN! GA VOOR PEAK PERFORMANCE

Nee, dank je! Ik mis liever focus.

× Hoe kan ik je helpen? Available from 08:00 to 18:00