...

Paul Herygers is een Belgische wielrenner, voormalig wereldkampioen veldrijden en cocommentator van cyclocrosswedstrijden bij Sporza. Hij werd pas op 29-jarige leeftijd prof, maar al in zijn tweede jaar als professioneel wielrenner werd hij wereldkampioen. Een laatbloeier dus. Zijn geheim? Trouw blijven aan je gevoel! Lees of luister het interview met Paul Herygers, wat onderdeel is van mijn boek ‘Het leven, dat is pas topsport’.

Geen zin om te lezen? Luister de podcast hier of ontdek ook alle andere podcasts.

‘Het was zondag 30 januari 1984, de dag van het wereldkampioenschap veldrijden in Koksijde aan de kust. Om vijf uur in de ochtend gierden de zenuwen al door mijn lijf. Ik kon niet slapen en ben even naar het strand gegaan om mijn gedachten te verzetten. Want stress, dat is de grootste boosdoener als je topprestaties neer wilt zitten!

Interview Paul Herygers

Die middag om twee uur stond ik aan de start van het wereldkampioen- schap veldrijden. Vol spanning. Ik deed net voor de start een schietgebedje. Ik wist: nu moet het gebeuren, er is niets meer aan te doen. Net na de start was er een valpartij en snel daarna nam de Nederlander Richard Groenendaal de benen; hij sloeg een gat van vijftien seconden. Maar ik wist dat de wedstrijd te lang was om de hele tijd op kop te blijven rijden. Mijn zelfvertrouwen nam per ronde toe en ik pakte seconde na seconde terug. Met nog geen anderhalve ronde te gaan, kom ik bij de Nederlander en geef ik hem een schouderklopje. Iets wat ik niet gepland had, maar wat spontaan gebeurde. Eerst dacht ik nog dat het een slecht idee was, want Richard Groenendaal gaf nog veel meer gas. Maar al snel zakte hij in elkaar, kon ik de koppositie pakken en werd ik wereldkampioen. Wat was het geweldig om die trui in ontvangst te nemen. Hiervoor had ik zo hard gewerkt!’

Lees of luister het interview met Thomas Dekker. 

Terugkijkend op je carrière, wat is je mooiste overwinning?

‘Je zou misschien denken dat dit wereldkampioenschap mijn mooiste overwinning was, maar dat is niet zo. Het is eigenlijk mijn grootste over- winning dat ik op 29-jarige leeftijd het vertrouwen kreeg om alsnog een profcontract te tekenen. Ik weet nog heel goed dat mijn ploegleiders des- tijds aan de deur kwamen met de vraag: “Wil je prof worden?” Toen begonnen mijn oren te klapperen: ik kon het niet geloven. Ik was zo blij en ik wilde hen belonen door ook echt te presteren. Het leek wel alsof ik door het vertrouwen dat ik van hen kreeg, nog harder ging etsen. Al in mijn eerste jaar als prof wist ik Belgisch kampioen te worden en veel wed- strijden te winnen.

Op mijn 23e lukte het me niet om prof te worden. Toen ben ik in een steenfabriek gaan werken als operator. Toch heb ik het vertrouwen gehouden en ben ik blijven trainen en blijven koersen. In combinatie met mijn werk was dat een behoorlijke opgave en het kostte me veel energie. Maar ik vond het zo leuk. En ik had de juiste mensen om mij heen die mij stimuleerden. Na mijn werk stonden mijn maten klaar om samen met mij te gaan trainen. Als ik hen destijds niet heb gehad, was het nooit gelukt om topprestaties te leveren: winnen doe je samen.’

Hoe kan het dat je in zo’n korte tijd toch zo’n hoog niveau hebt behaald?

‘Het tekenen van dat profcontract gaf mij heel veel zelfvertrouwen. Het feit dat anderen in je geloven heeft echt een enorme impact op het leve- ren van topprestaties. Maar de grootste groeispurt is gekomen vanaf het moment dat ik stopte met werken. Ik heb mezelf de vraag gesteld: hoe kan ik nu nog verbeteren? En toen wist ik: dat is door te rusten. Die keuze maakte ik toen op basis van mijn gevoel. Nu weet ik dat dat de juiste keuze was. Ik heb durven luisteren naar mijn gevoel, naar mijn intuïtie.’

Lees meer: Pak de regie over je leven.

Je moet jezelf goed verzorgen om topprestaties te leveren. Hoe deed jij dat?

‘Toen ik prof was, ging ik na een training altijd slapen. Even een middag- dutje doen. Dat moet je jezelf gunnen en het moet ook mogen van je omgeving. Vroeger vanuit mijn opvoeding mocht ik dat niet. Ik ben een nog betere renner geworden op het moment dat ik ben losgekomen van mijn ouders. Mijn vader was behoorlijk streng. Maar ik heb mijn opvoe- ding los weten te laten en ben mijn eigen pad gaan volgen, waardoor ik nog beter ging presteren.
Wat ook erg belangrijk is om topprestaties te leveren: durf keuzes te maken. Kies voor een speci eke wedstrijd en zet daarvoor alles op alles. Ik wilde in Koksijde wereldkampioen worden, en ik wilde vermijden dat ik in een korte periode twee keer moest pieken. Ik heb daar andere wed- strijden voor laten schieten. Die keuze heeft goed uitgepakt. Ik moedig dat nog steeds aan: je hoeft niet altijd volle bak te gaan.’

Hoe pas je dit nu in het dagelijks leven toe?

‘Ik doe alles op gevoel. Nu ook als commentator: ik ben nog altijd de prof. Ik ga altijd op tijd slapen, drink een dag voordat ik commentator ben geen alcohol, want ik vind het belangrijk dat ik scherp ben als er zoveel mensen naar de televisie kijken. Ik lig altijd voor half elf op bed. Zeker als ik in de Tour de France ben voor Vive de Velo. Als ik op mijn hotel kom, plof ik op bed en ga ik slapen. Want het is zwaar om drie weken lang iedere dag te presteren. Dus ik moet wel goed voor mezelf zorgen. Ondanks dat ik geen renner meer ben, is dat een automatisme voor me. Goed voor jezelf zorgen is essentieel om topprestaties te leveren!
Op het einde van mijn carrière ben ik te lang doorgegaan. Ik ben op een gegeven moment voor het geld blijven koersen en daardoor ben ik het plezier in het etsen verloren. En plezier heb je echt nodig om te prest- eren. Als je voelt dat je iets niet meer met plezier doet, moet je stoppen. Het is moeilijk om keer op keer trouw te blijven aan je gevoel. Maar wees eerlijk naar jezelf! Je krijgt zoveel pijn als je dit niet doet. Laat je gevoel niet in de steek. Anders krijg je later de rekening gepresenteerd. Luister naar je gevoel en maak keuzes!’

Wil je nu zelf aan de slag? Zodat je ontdekt hoe jij nog meer kan winnen, zonder te verliezen. Bestel dan mijn boek Het leven, dat is pas topsport of neem even contact op zodat even bellen of ik iets voor jou kan betekenen.

Download de preview van de bestseller
HET LEVEN, DAT IS PAS TOPSPORT

Voorkom dat je jezelf opgebrand door niet dezelfde fout te maken als 70% van de ambitieuze mensen……

HIGH PERFORMANCE IS ONZIN! GA VOOR PEAK PERFORMANCE

Nee, dank je! Ik mis liever focus.

× Hoe kan ik je helpen? Available from 08:00 to 18:00