kz0z8y370yry86npy73qc55j2i7fcr

Nicolien Sauerbreij is een bekende Nederlandse snowboarder. Tijdens de winterspelen in Vancouver in 2010 veroverde ze een gouden medaille op de parallelreuzenslalom. In 2015 beëindigde ze haar carrière als topsporter. Nu geeft ze lezingen, heeft ze een massagepraktijk, deed ze mee aan Dancing on Ice en is ze commentator bij Eurosport. Interview Nicolien Sauerbreij: in dit interview legt Nicolien uit hoe ze voor focus heeft gezorgd op het belangrijkste moment in haar leven en hoe ze die ervaring nu toepast in haar dagelijkse leven.

Interview Nicolien Sauerbreij

Het was vrijdag 26 februari 2010. Daar stond ze dan, als leidster in de wereldbekertop, aan de start van de Olympische Spelen in Vancouver. Ze was topfavoriet. De weersomstandigheden waren extreem slecht: de regen kwam met bakken uit de hemel. Hoe zorgde Nicolien ervoor dat ze de juiste focus hield, waardoor ze de gouden medaille binnen wist te slepen?

Hoe zorg je voor de ideale focus op het belangrijkste moment in je leven?

‘Hoewel ik nummer 1 van de wereldranglijst was, was ik bang om te falen. Ook als topsporter heb je, ondanks dat je goed getraind hebt, altijd de twijfel: kan ik het nog wel, ben ik wel goed genoeg, heb ik wel genoeg gedaan?

Op het moment dat ik merkte dat ik het spannend vond, ben ik alles kleiner gaan maken. Ik was niet meer gefocust op het eindresultaat, maar besloot kleinere stappen te nemen. Ik was niet meer 100% gericht op de olympische finale, maar op de kwalificaties die daaraan vooraf gingen. Stapje voor stapje. Dat begon eigenlijk al bij het ontbijt. Hoe zorg ik ervoor dat ik rustig ontbijt? Door deze strategie bleef alles overzichtelijk en groeide ik in de wedstrijd.

Doordat er die dag zoveel regen viel, was het vinden van mijn focus wel een extra uitdaging. Hierdoor moest ik bij heel dicht mezelf blijven. Normaal gesproken ben ik vooral iemand die extern gericht is, maar als ik dat toen ook had gedaan, zou ik door de regen afgeleid zijn. Hierdoor heb ik geleerd naar binnen te keren. Als ik niet gefocust was geweest, had ik mezelf laten meeslepen door de rare werkelijkheid. Een normale wedstrijd zou met zulke weersomstandigheden namelijk afgelast worden. Maar het was geen normale wedstrijd: het waren de Olympische Spelen.’

Lees ook: Interview Thomas Dekker: ‘Niets is wat het lijkt’

Hoe kun je jezelf trainen op eventuele tegenslagen?

‘Omdat ik wist dat de kans op slechte weersomstandigheden in Vancouver groot was, heb ik dat jaar bewust de allerslechtste omstandigheden opgezocht om te trainen. Hierdoor was ik fysiek en mentaal voorbereid. Ik weet het nog goed: ik was aan het trainen op een gletsjer waar het weer bar slecht was. Iedereen haakte af, maar toch trainde ik door omdat ik wist dat het in Vancouver ook echt slecht kon zijn. Dit heeft mij geholpen om onder extreme omstandigheden toch keer op keer te focussen. Want dat is essentieel om een topprestatie te leveren.

Doordat ik me zo goed voorbereid had, wist ik hoe ik rustig kon blijven. Iedere keer dat ik op de dag van de wedstrijd merkte dat ik afgeleid was, kon ik weer terugkeren naar die focus. Dit hielp om te doen wat ik daar moest doen: gewoon als snelste die berg af. Als je jezelf tien keer op een dag moet opladen, is concentratie essentieel. Die heb je op dat moment echt nodig om je weer kwaad te maken en scherp te zijn.

Sowieso moet je als sporter getraind zijn om met tegenslagen om te kunnen gaan. Je verliest immers vaker dan dat je wint. Ik heb 236 wereldbekerwedstrijden gedaan, waarvan ik er 30 op het podium stond en er tien wist te winnen. Je kunt ook blij zijn met een achtste plek, omdat je weet dat je alles uit de kast hebt gehaald. Ik wilde niet per se de olympische titel binnenhalen; mijn belangrijkste drive was om mezelf keer op keer te overtreffen. Ik focuste me op het proces in plaats van op het resultaat.’

interview Nicolien Sauerbreij

Hoe pas je deze gedachtegang toe in je dagelijkse leven?

‘Als ik in het “normale” leven nieuwe dingen doe, ervaar ik ook wedstrijdstress. Daar kwam ik achter nadat ik gestopt was met mijn carrière als topsporter en begon met het geven van lezingen aan grote groepen, en ook toen ik meedeed aan Dancing on Ice. De ‘wedstrijdstress’ in het dagelijkse leven probeer ik te minimaliseren door me goed voor te bereiden, zoals ik ook deed voor de olympische finale. Daarnaast ben ik natuurlijk afhankelijk van de vorm van de dag. Als ik bijvoorbeeld een presentatie moet geven in het Engels, voel ik me wel gespannen. Maar ik weet ook dat ik door het voelen van deze spanning het maximale uit mezelf kan halen.

Daarnaast merk ik dat ik nu juist eerder geestelijk moe ben. Vroeger rustte ik na een fysieke inspanning uit. Die fysieke rust gaf me ook mentale rust. Maar nu mijn fysieke trainingen minder centraal staan en ik mezelf meer mentaal uitdaag, merk ik dat het juist belangrijker is dat ik mentale rust neem. Door rust te ervaren in mijn hoofd en lichaam, kan ik nog meer topprestaties leveren in het dagelijks leven. Net voordat ik het podium op stap zorg ik er daarom voor dat ik ook mentale rust ervaar.

Mijn grootste droom was om mezelf steeds te overtreffen, niet per se om wereldkampioen te worden. En dat is nog steeds mijn drive. Prestaties uit het verleden zijn immers geen garanties voor de toekomst. Ook al ben je goed, blijf jezelf uitdagen om jezelf te overtreffen. Zie alles wat je doet als groeimomenten.’

Lees meer: In mijn boek ‘het leven, dat is past topsport’ deel ik praktische tips hoe jij op jouw manier nog meer zakelijk kan winnen, zonder privé te verliezen. Download hier gratis het eerste hoofdstuk van het boek en luisterboek of bestel hier meteen het boek!

Ben jij niet van het lezen? Maar wil je meteen echt in actie komen? Laten we dan bellen en plan een gratis kennismakingscall.

Laten we bellen!

Wij kunnen je helpen door:

Latest posts by Sanne van Paassen (see all)

Download de preview van de bestseller
HET LEVEN, DAT IS PAS TOPSPORT

Voorkom dat je jezelf opgebrand door niet dezelfde fout te maken als 70% van de ambitieuze mensen……

HIGH PERFORMANCE IS ONZIN! GA VOOR PEAK PERFORMANCE

Nee, dank je! Ik mis liever focus.

× Hoe kan ik je helpen? Available from 08:00 to 18:00