Interview Femke Heemskerk: Femke Heemskerk is een Nederlandse topzwemster. Ze wist een gouden en zilveren olympische medaille te veroveren op het onderdeel estafette (resp. in Beijing (2008) en Londen (2012)). In de aanloop naar de Olympische Spelen van Rio de Janeiro maakte Femke een opmerkelijke keuze: ze besloot niet in Nederland te blijven trainen, maar haar voorbereiding te gaan doen in Frankrijk. Is dit achteraf gezien wel de beste beslissing geweest? In dit interview vertelt Femke ons hoe je belangrijke keuzes maakt. Ook als je hier achteraf misschien spijt van hebt.

[toc]

Interview Femke Heemskerk

‘Om me optimaal voor te bereiden op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro had ik begeleiding nodig van een coach die zich honderd procent aan mij kon wijden,’ zei Femke. ‘Mijn huidige coach Marcel Wouda kon dit niet garanderen omdat hij ook het openwaterzwemmen coacht.’ Daarom kiest ze anderhalf jaar voor de Spelen voor een andere trainer: Philippe Lucas. Maar in Rio de Janeiro behaalt ze niet de resultaten waarop ze had gehoopt. Ze verscheen zelfs enorm uitgeput aan de start van de Olympische Spelen. Had ze wel de juiste keuze gemaakt?

Heb je spijt van de keuzes die je hebt gemaakt?

‘Het is natuurlijk makkelijk om achteraf te zeggen dat je spijt hebt van dingen die je hebt gedaan, omdat je dan weet wat de resultaten zijn. Maar op dat moment geloofde ik dat het de juiste keuze was. Ik wilde graag getraind worden door iemand die 100% de randvoorwaarden kon borgen voor mijn voorbereiding op de Olympische Spelen. Ik was ervan overtuigd dat hij de beste keuze was.

In Frankrijk trainden we intensief en op Spartaanse wijze. Voor mijn lichaam waren de trainingen te zwaar en daardoor stond ik uitgeput aan de start van de Olympische Spelen. Achteraf gezien ben ik te veel een labrador geweest, juist toen had ik een pitbull moeten zijn. Destijds gaf ik aan Philippe aan dat ik vermoeid was, maar hij was ervan overtuigd dat ik gewoon moest blijven doortrainen. Daardoor zou ik juist nog sterker worden. Dus ik negeerde mijn gevoel en bleef doorgaan. Ik had veel meer op mijn strepen moeten staan en de signalen die mijn lichaam gaf echt serieus moeten nemen. Maar ik had een keuze gemaakt…

Nu in mijn voorbereidingen op Tokyo is het heel waardevol gebleken dat ik destijds deze keuze heb gemaakt. Ik heb er enorm veel van geleerd, zoals de signalen van mijn lichaam serieus nemen, duidelijker communiceren en op mijn strepen staan. Dit helpt me om een nog betere zwemmer te zijn.’

interview femke heemskerk

Wat heb je nodig om een topprestatie te leveren?

‘Als je een topprestatie wilt leveren, moet je het simpel maken. Keep it simple, gewoon hard zwemmen. Maar dit is niet makkelijk, want Johan Cruijff zei niet voor niets: “Voetbal is simpel. Wat moeilijk is, is simpel voetballen”.’

Op het moment dat ik op het startblok sta, besef ik: “Het werk is al gedaan. Ik hoef er alleen maar vol overgave in te gaan”. Als je tijdens een Olympische Spelen iets te graag wilt, dingen te belangrijk maakt, dan ga je te gespannen en met ballast de wedstrijd in. Dat is heel logisch, maar het zorgt voor verkramping in je lichaam waardoor je allesbehalve harder gaat zwemmen. Het gaat erom dat je ontspannen, maar vastberaden en vol vertrouwen de wedstrijd in gaat. Ik focus me niet op de prestatie, maar geniet en doe gewoon mijn ding.

Om keer op keer topprestaties te leveren is het belangrijk dat je in jezelf als mens blijft investeren juist op de momenten dat het goed met je gaat. Want als je je gelukkig voelt, betekent dat niet dat “alles” opgelost is. Er zijn altijd dingen die beter kunnen. Als je je slecht voelt, heb je geen andere keuze dan met jezelf aan de slag te gaan. Maar dit is wat we vaak vergeten als we ons gelukkig voelen Als je juist in jezelf investeert op de momenten dat het goed gaat, word je mentaal nog weerbaarder.’

Lees ook: Interview Sanne Voets: ‘Blijf vertrouwen, ookal zit het tegen’

Hoe pas je deze gedachtegang toe in het dagelijks leven?

‘Net voor de Olympische Spelen van Rio zat ik op het terras met een groepje vrienden en toen besefte ik: “Wat er ook gebeurt tijdens de Spelen, dit verandert niet.” Daarom heb ik besloten om nooit meer ongelukkig het water uit te komen. Het is het niet waard om spijt te hebben van dingen die ik gedaan heb, of ongelukkig te worden van het zwemmen. Er is meer in het leven dan alleen zwemmen. Het is belangrijk dat je de topprestatie die je wilt leveren – ook in het dagelijks leven – niet te belangrijk voor jezelf maakt.

Lees meer: In mijn boek ‘het leven, dat is past topsport’ deel ik praktische tips hoe jij op jouw manier nog meer zakelijk kan winnen, zonder privé te verliezen. Download hier gratis het eerste hoofdstuk van het boek en luisterboek of bestel hier meteen het boek!

Ben jij niet van het lezen? Maar wil je meteen echt in actie komen? Laten we dan bellen en plan een gratis kennismakingscall.

Laten we bellen!

Wij kunnen je helpen door:

 

Download de energieBOOST en focus checklist

Voorkom dat je jezelf opgebrand door niet dezelfde fout te maken als 70% van de ambitieuze mensen……


Nee, dank je! Ik mis liever focus.

× Hoe kan ik je helpen? Available from 08:00 to 18:00