...

Je hebt jarenlang keihard gewerkt, en nu staat de volgende generatie klaar om het roer over te nemen. Een spannend moment en een moment waarop ook vaak familieruzies kunnen ontstaan. Waarschijnlijk heb jij ook wel eens verhalen uit je omgeving gehoord waar het juist bij de opvolging is misgelopen. (Ik ken zelfs verhalen waardoor het bedrijf uiteindelijk niet door de volgende generatie werd overgenomen). In deze blog neem ik je mee hoe jij een familieruzie voorkomt in opvolging van het familiebedrijf

Lees snel verder over ‘hoe voorkom je een familieruzie in opvolging’.

7 tips over ‘Hoe voorkom je een Familieruzie in Opvolging’

Tip 1: communiceer echt

Oké, laten we gelijk de olifant in de kamer aanpakken: communicatie. Het is niet slechts een belangrijk onderdeel van een succesvolle bedrijfsoverdracht, het is de heilige graal. Stel jezelf deze vraag: wanneer heb je voor het laatst echt diep en open met je familie gesproken over de toekomst van het bedrijf?

Nee, even snel overleg tijdens het kerstdiner telt niet mee. We hebben het over serieuze, gestructureerde gesprekken. Zorg ervoor dat elke familielid, of ze nu betrokken zijn bij het bedrijf of niet, de kans krijgt om zijn of haar visie te delen. Het voorkomt niet alleen misverstanden, maar het geeft ook een gevoel van betrokkenheid.

De valkuil waardoor juist familieruzies vaak ontstaan is dat de oudere generatie denkt dat alles is besproken en gecommuniceerd, maar dat  de jongere generatie dit anders ervaart. Voorkom familieruzie in opvolging door tijdig momenten in te plannen om gestructureerd te praten over de toekomst.

Tip 2: Duidelijke doelen en verwachtingen

Deze tip sluit aan op de vorige tip communiceren. Waarover moet je dan communiceren? Als het om opvolging gaat, is vaagheid de vijand. Duidelijke doelen en verwachtingen zijn je beste vrienden. Begin met het opstellen van een gedetailleerd plan voor de overdracht. Wie neemt welke rol op zich? Hoe worden de beslissingen genomen? Wat is het langetermijnplan voor het bedrijf? Als je eenmaal antwoorden op deze vragen hebt, deel ze dan met de hele familie.

Het vermijden van aannames is cruciaal. Jouw idee van een soepele overgang kan heel anders zijn dan die van je neef, die altijd al gedroomd heeft van een leidinggevende rol. Wees specifiek en zorg ervoor dat iedereen op één lijn zit. Niemand wil later verrast worden door onverwachte wendingen in de overname.

Tip 3: Professioneel advies – neutrale partij

Als je denkt dat je alles alleen aankan, dan heb je het mis.  Professioneel advies geeft juist rust in de bedrijfsoverdracht – het komt altijd van pas. Schakel een ervaren adviseur in die gespecialiseerd is in opvolgingsplanning. Ze hebben niet alleen de kennis, maar ook de objectiviteit die nodig is om de beste beslissingen te nemen. Door aanwezigheid van een neutrale partij voorkom je dat je in de familiedynamiek terecht komt.

Stel je dit voor als een investering in de toekomst van je bedrijf en je familie. Een onafhankelijke adviseur kan helpen bij het oplossen van geschillen, geeft rust en overzicht in de communicatie en voorkomt dat je in de familiedynamiek verzand tijdens zakelijke gesprekken in relatie tot de overname van het bedrijf.

Tip 4: Opvolging en voorbereiding

Een familielid inwerken in het bedrijf zonder de juiste opleiding en voorbereiding is als een leeuw in het diepe gooien zonder zwemlessen. Niet slim, toch? Zorg ervoor dat de opvolger alle nodige vaardigheden en kennis heeft om het bedrijf met succes te leiden.

Dit betekent niet alleen praktische training in de dagelijkse gang van zaken, maar ook inzicht in de markttrends, leiderschapsvaardigheden en de kunst van het omgaan met werknemers. Een goed voorbereide opvolger vergroot niet alleen de kans op succes, maar vermijdt ook onnodige spanningen binnen de familie.

Tip 5: Eerlijkheid Duurt Het Langst

Laten we eerlijk zijn – we zijn allemaal mensen, en emoties kunnen hoog oplopen als er grote veranderingen op til zijn. Eerlijkheid is de sleutel tot het behouden van het vertrouwen en het voorkomen van familieruzies. Als er andere verwachtingen zijn, andere doelen, financiële uitdagingen zijn of als het bedrijf niet zo soepel loopt als het lijkt, deel dit dan met de familie.

Het kan moeilijk zijn om de minder rooskleurige kant van het bedrijf te bespreken, maar het verbergen van problemen kan leiden tot diepere problemen in de toekomst. Een eerlijke communicatie over uitdagingen en kansen helpt bij het creëren van een teamgevoel binnen de familie en bevordert begrip.

Tip 6: Houd rekening met de gehele familie

Tijdens een overname proces wordt er vaak alleen gekeken naar degene die rechtstreeks betrokken zijn bij de bedrijfsovername. Maar neem juist ook alle kinderen in het overname proces mee, zo voorkom je een familieruzie in opvolging. Want juist het overname proces heeft op de gehele familie een enorme impact. Het familiebedrijf heeft vaak op de gehele familie impact en ik zie vaak dat ook de andere kinderen loyaal zijn aan het familiebedrijf.

Tip 7: Erken emoties

Het overnameproces van een familiebedrijf kan een rollercoaster van emoties zijn, zowel voor de huidige eigenaren als voor de beoogde opvolgers en andere betrokken familieleden. Hier zijn enkele van de emoties die vaak voorkomen tijdens dit complexe proces:

 1. Trots:
  • Eigenaren: Trots op hetgeen ze hebben opgebouwd en de mogelijkheid om hun nalatenschap door te geven aan de volgende generatie.
  • Opvolgers: Trots op de erfenis van de familie en de kans om in de voetsporen van voorgaande generaties te treden.
 2. Angst:
  • Eigenaren: Angst voor het loslaten, angst voor het onbekende na de overdracht, en angst voor mogelijke conflicten binnen de familie.
  • Opvolgers: Angst voor de verantwoordelijkheden en de druk om te voldoen aan de verwachtingen. Angst voor het beheren van het bedrijf op een manier die aansluit bij de visie van de oprichters.
 3. Onzekerheid:
  • Eigenaren: Onzekerheid over hoe de nieuwe leiding het bedrijf zal sturen en of het zal floreren onder het nieuwe management.
  • Opvolgers: Onzekerheid over hoe de werknemers en andere familieleden zullen reageren op hun leiderschap en beslissingen.
 4. Vreugde:
  • Eigenaren: Vreugde over het feit dat het bedrijf in de familie blijft en mogelijk succesvol wordt voortgezet.
  • Opvolgers: Vreugde over de kans om deel uit te maken van het familiebedrijf en het voortzetten van een traditie.
 5. Stress:
  • Eigenaren: De stress van het regelen van alle juridische, financiële en operationele aspecten van de overdracht.
  • Opvolgers: De stress van het leren beheren van een bedrijf en het omgaan met de hoge verwachtingen die aan hen gesteld worden.
 6. Verdriet:
  • Eigenaren: Verdriet over het loslaten van iets waar ze vaak hun hele leven aan hebben gewijd.
  • Opvolgers: Verdriet over de mogelijkheid van veranderingen in de bedrijfscultuur en het omgaan met eventuele weerstand van oudere werknemers.
 7. Frustratie:
  • Eigenaren: Frustratie over mogelijke tegenstand van familieleden of onvoorziene obstakels in het overnameproces.
  • Opvolgers: Frustratie over bureaucratische hindernissen en het gevoel van onbegrip van familieleden die niet direct betrokken zijn bij het bedrijf.
 8. Opluchting:
  • Eigenaren: Opluchting na een succesvolle overdracht, wetende dat het bedrijf in goede handen is.
  • Opvolgers: Opluchting na het doorstaan van de uitdagingen van het overnameproces en het vestigen van zichzelf als de nieuwe leiders.

Het is heel normaal dat deze emoties erbij horen tijdens de opvolging van het familiebedrijf. Het is heel belangrijk tijdens het overname proces dat er ruimte is voor deze emoties. Dat deze erkend, gehoord en gezien worden. Alleen dit is vaak makkelijker gezegd dan gedaan en vaak zijn we dit ook niet gewend. Mocht dit lastig zijn, schroom niet om hulp in te schakelen.

Conclusie Hoe voorkom je een Familieruzie in opvolging

Voorkomen is beter dan genezen, zeker als het gaat om het vermijden van familieruzies bij opvolging. Communicatie, duidelijke doelen, professioneel advies, opleiding, eerlijkheid en erkennen van emoties vormen de bouwstenen van een succesvolle overgang. Met deze actiegerichte benadering kun je niet alleen een soepele opvolging garanderen, maar ook de harmonie binnen de familie behouden.

Dus, ondernemers, neem het heft in handen en zorg ervoor dat jouw bedrijfsoverdracht een succesverhaal wordt dat niet alleen de zakelijke continuïteit waarborgt, maar ook de banden binnen de familie versterkt. Dit is natuurlijk waar de familie erfenis recht op heeft. Het is tijd om te schitteren en te laten zien dat de overdracht van generatie op generatie geen nachtmerrie hoeft te zijn.

Willen jullie hier hulp bij gebruiken? Laten we dan even bellen of lees hier alle informatie wat ik voor jullie kan betekenen. 

Download de preview van de bestseller
HET LEVEN, DAT IS PAS TOPSPORT

Voorkom dat je jezelf opgebrand door niet dezelfde fout te maken als 70% van de ambitieuze mensen……

HIGH PERFORMANCE IS ONZIN! GA VOOR PEAK PERFORMANCE

Nee, dank je! Ik mis liever focus.

× Hoe kan ik je helpen? Available from 08:00 to 18:00