kz0z8y370yry86npy73qc55j2i7fcr

Ons brein produceert de hele dag hersengolven, oftewel brainwaves. Dit is de elektrische activiteit van onze hersenen en het zorgt ervoor dat onze hersencellen met elkaar communiceren en informatie aan elkaar doorgeven. Onze hersengolven worden beïnvloed door onze emoties, maar ook door de omgeving waarin jij je bevindt. Andersom kun jij je hersengolven beïnvloeden door af en toe gas terug te nemen, door te ontspannen of te rusten. Over het algemeen kan er gezegd worden dat ieder brein dezelfde hersenactiviteit heeft bij verschillende taken, zoals slapen, creativiteit, eten, focus of stress.

Daarom is het zo belangrijk om even de tijd te nemen voor jezelf. Dat beïnvloedt namelijk je hersengolven.

Hersengolven

Uit onderzoek is gebleken dat we verschillende hersengolven kunnen onderscheiden tussen een frequentie van 0 – 42 Hz: delta, thèta, alfa, bèta en gamma. De hersengolven hebben ieder een eigen trillingsfrequentie en wordt uitgedrukt in hertz (Hz). Dit is de trilling per seconde. Hieronder leg ik de verschillende soorten hersengolven uit en wat jij als mens ervaart als je je in deze hersengolf bevindt.

Deltagolven 0,5-4 Hz = diepe slaap

Deltagolven worden geproduceerd als je slaapt en vormen de meest trage staat van hersengolven. In deze staat vindt er in ons lichaam herstel plaats, zodat je je overdag weer helder, fit en energiek voelt. Als je erg gestrest bent overdag, kan het zijn dat je ‘s nachts deze staat van zijn niet bereikt. Daarom zijn mind-bodyoefeningen zo belangrijk. Ze helpen je bewust te schakelen tussen deze frequenties, waardoor je niet in een hogere trillingsfrequentie (zoals bèta of gamma) blijft hangen, je meer ontspant en makkelijker in slaap valt.

Thètagolven 4-7 Hz = diepe ontspanning en meditatie

Deze hersengolven worden geproduceerd voordat je in slaap valt of als je aan het dagdromen bent. In deze staat ben je volledig ontspannen, heb je de meest creatieve ideeën en is je intuïtieve vermogen op zijn sterkst. Als je deze staat van zijn bewust oproept, door bijvoorbeeld te mediteren of door ‘s morgens tijd vrij te maken voor je ochtendroutine zodat je rustig de dag begint, zul je merken dat je geest tot nog meer creativiteit in staat is dan je dacht.

Alfagolven 7-14 Hz = ontspannen en helder

Wanneer je brein alfagolven produceert, heb je een ontspannen maar heldere geest. Je bent creatief, gefocust en je voelt je relaxt. Je hebt dus geen stress of spanningen.

Lees ook: Basis breinkennis: zo werkt het brein

Bètagolven 14-40 Hz = alert en waakzaam

Bètagolven zorgen ervoor dat je alert, helder en energiek bent. Hierbij ben je extern gericht en gefocust op een taak, zoals tijdens het werk, het autorijden, wanneer je praat, presenteert of beslissingen maakt. In deze staat kun je lagere en hogere bètagolven onderscheiden.

Wanneer je stress of spanning ervaart, is er een hoge mate van bètagolven aanwezig. Een goede verhouding tussen hoge en lage bètagolven kan goed voor je zijn: het helpt je bij het snel uitvoeren van je taken op een heldere manier, zonder fouten te maken en zonder dat je je aandacht verliest. Maar bij een verkeerde bètaverhouding wordt je brein een chaos van gedachten. Focussen op één ding lukt dan niet meer waardoor je je onrustig voelt. Daarom is het zo belangrijk dat je je bewust bent van hoe je je voelt en dat je vervolgens actie onderneemt. Mind-bodyoefeningen helpen je hierbij.

Binaugural beats

Als je ‘s avonds moeite hebt om in slaap te vallen, kan het zijn dat je hersenen nog te veel bètagolven bevatten. Het is daarom belangrijk dat je een avondroutine ontwikkelt, waardoor je letterlijk terugschakelt en je hersenen tot rust komen. Zo kun je bijvoorbeeld naar binaural beats luisteren om een bepaalde hersenactiviteit te stimuleren. Dit zijn bepaalde rustige audiofrequenties en door hiernaar te luisteren, passen je hersenen zich aan deze frequenties aan. Voor mij persoonlijk werkt dit erg goed! Op dit moment, tijdens het schrijven van dit boek, luister ik binaural beats. Zoek het eens op op YouTube en kijk of het voor jou werkt. Je hebt ook binaural beats die fijn zijn om te ontspannen of om je energieker te voelen.

hersengolven

Gammagolven 40-100 Hz = zeer waakzaam en gefocust

Ons brein produceert gammagolven op momenten dat je zeer waakzaam en gefocust bent. Je verkeert dan in de hoogste staat van het bewustzijn en je bent zeer alert, oftewel: je bent in opperste staat van paraatheid. Dit gebeurt als we een topprestatie neer moeten zetten waarbij je in staat moet zijn om snel nieuwe informatie uit je omgeving op te nemen en je snel moet kunnen schakelen. Maar ook tijdens stress en geweld zijn er gammagolven.

Je kent nu de basis over hersengolven. Nu is het zaak dat jij regie neemt over jouw hersenactiviteit! Daarover meer in mijn volgende artikel.

Lees meer: In mijn boek ‘het leven, dat is past topsport’ deel ik nog meer praktische tips hoe jij op jouw manier nog meer zakelijk kan winnen, zonder privé te verliezen. Download hier gratis het eerste hoofdstuk van het boek en luisterboek of bestel hier meteen het boek!

Ben jij niet van het lezen? Maar wil je meteen echt in actie komen? Laten we dan bellen en plan een gratis kennismakingscall.

Laten we bellen!

Wij kunnen je helpen door:

Latest posts by Sanne van Paassen (see all)

Download de preview van de bestseller
HET LEVEN, DAT IS PAS TOPSPORT

Voorkom dat je jezelf opgebrand door niet dezelfde fout te maken als 70% van de ambitieuze mensen……

HIGH PERFORMANCE IS ONZIN! GA VOOR PEAK PERFORMANCE

Nee, dank je! Ik mis liever focus.

× Hoe kan ik je helpen? Available from 08:00 to 18:00