De moet-modus is de volgende grote mindfuck. Ofwel het excuus ik moet zoveel. Is dat echt zo, of is dat zogenaamde ‘moeten’ iets dat jij jezelf oplegt?

Excuus ik moet zo veel

Als je mijn vorige blogs hebt gelezen, is je ondertussen duidelijk dat de manier waarop je tegen jezelf praat, het verschil maakt met welke vibe je naar je doel toewerkt. Moet je veel van jezelf? Voel je wel eens druk of werkstress? Wat doet het met je als je in de ‘moet-modus’ tegen jezelf praat? Je hebt namelijk de keuze om het anders te doen.

Lees ook: Herken je mindfucks

Zeg niet meer ‘ik moet’, maar ‘ik wil’ of ‘ik kies’

Herken vanaf nu wanneer je het woordje ‘moeten’ tegen jezelf zegt. Wanneer dat gebeurt, vervang je dit door ‘wil’ of ‘kies’. Hoe zou het voelen als je niet meer zoveel moet, maar juist van alles wilt? Of dat je er gewoon voor kiest om bepaalde dingen te doen?

Check de verschillende nuances bij deze zinnen:

Ik moet nog verschillende schrijfopdrachten afmaken voordat het weekend is.

Ik wil nog verschillende schrijfopdrachten afmaken voordat het weekend is.

Ik kies ervoor om deze schrijfopdracht af te maken voordat het weekend is.

Of deze:

Het is bijna kerst, ik moet mijn werk afmaken en ik moet de boodschappen doen voor het kerstdiner.

Het is bijna kerst, ik wil mijn werk afmaken en ik wil de boodschappen doen voor het kerstdiner.

Het is bijna kerst, ik kies ervoor om mijn werk af maken en daarna ga ik de boodschappen doen voor het kerstdiner.

Zie je het verschil?

excuus ik moet zo veel

De 10 meestvoorkomende mindfucks

Het excuus ‘ik moet zoveel’ is een van de meestvoorkomende mindfucks. Wat houdt je tegen om te doen wat je werkelijk wilt doen? Welke beren zie jij op de weg? Herken deze mindfucks om ze vervolgens te doorbreken.

Blader maar eens terug in mijn vorige artikelen om de eerste 4 mindfucks te bekijken.

Lees meer: In mijn boek ‘het leven, dat is past topsport’ deel ik nog meer praktische tips hoe jij op jouw manier nog meer zakelijk kan winnen, zonder privé te verliezen. Download hier gratis het eerste hoofdstuk van het boek en luisterboek of bestel hier meteen het boek!

Ben jij niet van het lezen? Maar wil je meteen echt in actie komen? Laten we dan bellen en plan een gratis kennismakingscall.

Laten we bellen!

Wij kunnen je helpen door:

Download de energieBOOST en focus checklist

Voorkom dat je jezelf opgebrand door niet dezelfde fout te maken als 70% van de ambitieuze mensen……


Nee, dank je! Ik mis liever focus.

× Hoe kan ik je helpen? Available from 08:00 to 18:00