Veel mensen vinden het spannend om met iets nieuws te beginnen. Het excuus heb het nog nooit gedaan schiet dan bijna automatisch door het hoofd. Deze belemmerende gedachte is een van de meestvoorkomende mindfucks. Doorbreek dit door een eerste kleine stap te zetten.

Excuus heb het nog nooit gedaan

Zal het mij wel gaan lukken? Ik heb het nog nooit gedaan! Deze gedachten spoken bij veel mensen door hun hoofd als ze aan iets nieuws beginnen. Sommigen laten zich hierdoor uit het veld slaan. Maar om toch in actie te komen, kun je beter denken: ik geef mezelf de tijd om te leren en te experimenteren. Welke kleine stap kan ik vandaag zetten om wel in actie te komen? Iedereen is namelijk een keer begonnen. Weet: ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.

Herken je mindfucks

Wat houdt je tegen om te doen wat je werkelijk wilt doen? Welke beren zie jij op de weg?
Wat zijn je obstakels of, beter gezegd, wat zijn je mindfucks? Op het moment dat jij iets nieuws gaat doen, is dat vaak spannend. Misschien komt er onzekerheid om de hoek kijken, mis je zelfvertrouwen of weet je niet waar je moet beginnen waardoor je in de verkramping komt. Je hoort stemmetjes in je hoofd – maar van wie zijn die? Van jezelf? Of is je zoogdierenbrein aan het woord: je ego, je kritische ik of ‘Henk’ – de naam die jij je ego hebt gegeven?

In dit artikel vertel ik je waarom het zo belangrijk is dat je deze mindfucks leert herkennen.

excuus heb het nog nooit gedaan

Belemmerende gedachten: je zoogdierenbrein aan het woord

Ik noemde al even het ‘zoogdierenbrein’. Als je wil gaan werken aan je mindfucks dan is het handig dat je leert herkennen welk deel van jouw brein aan het woord is. In mijn boek leg ik je dit uitgebreid uit, maar hier kun je er ook een artikel over lezen.

Begin met de eerste stap

Jij weet stiekem ook wel dat alle nieuwe dingen beginnen met een eerste stap.

Wat kun jij doen om actie te nemen, al is het nog zo klein?

Lees meer: In mijn boek ‘het leven, dat is past topsport’ deel ik nog meer praktische tips hoe jij op jouw manier nog meer zakelijk kan winnen, zonder privé te verliezen. Download hier gratis het eerste hoofdstuk van het boek en luisterboek of bestel hier meteen het boek!

Ben jij niet van het lezen? Maar wil je meteen echt in actie komen? Laten we dan bellen en plan een gratis kennismakingscall.

Laten we bellen!

Wij kunnen je helpen door:

Download de energieBOOST en focus checklist

Voorkom dat je jezelf opgebrand door niet dezelfde fout te maken als 70% van de ambitieuze mensen……


Nee, dank je! Ik mis liever focus.

× Hoe kan ik je helpen? Available from 08:00 to 18:00