In mijn laatste artikelen heb ik het gehad over je dromen formuleren en manieren om doelen te stellen. Maar misschien denk jij: ‘Doelen stellen werkt niet, Sanne. Ik heb zo’n mooie resultaten voor ogen, maar er komt niks van.’ Je bent verkrampt en in deze blog vertel ik wat je daaraan kan doen, om te zorgen dat je wél in beweging komt.

[toc]

Doelen stellen werkt niet

Waarom doelen stellen ook níet kan werken…

Stel je voor dat je op de mountainbike zit. Je fietst op een schitterende berg in de Alpen en staat op het punt om voor de eerste keer in je leven een technische afdaling in te gaan. Je kijkt omlaag en je ziet meteen een enorme diepte. Eigenlijk kun je het pad niet eens zien en je voelt de spanning in je lichaam toenemen. Je denkt: hoe kom ik ooit levend beneden? Je bent met het resultaatdoel bezig en je voelt de angst opborrelen. Die verkramping is letterlijk zichtbaar en/of voelbaar in je schouders, armen en nek.

Als jij met dit gevoel bovenaan de berg staat, wat denk jij dat er dan gaat gebeuren? Helpt dit om veilig beneden te komen of zal het juist averechts werken? Ik kan je vertellen dat deze verkramping ervoor zal zorgen dat jij vroeg of laat in deze afdaling op je snufferd gaat. Of dat je misschien wel heelhuids beneden komt, maar dat je armen door het krampachtig vasthouden aan je stuur helemaal verzuurd zijn en je totaal niet van de afdaling genoten hebt. Daarom is het zo belangrijk om op de juiste manier doelen te stellen.

Als je jezelf blindstaart op het resultaat, schiet je in de verkramping.

doelen stellen werkt niet

Focus niet teveel op het eindresultaat

Een veelvoorkomende fout die ik vaak tegenkom bij het begeleiden van ambitieuze mensen is dat ze te veel focussen op het eindresultaat. Ze hebben het gevoel dat ze iets moeten bewijzen, aan zichzelf of aan hun omgeving, of vanuit een tekortkoming of angst. Maar als je je blindstaart op het resultaatdoel – en dus vergeet te focussen op je procesdoelen – schiet je in de verkramping.

Tijdens het sporten merk je meteen verschil als je te veel gefocust bent op het resultaat. Je sport dan niet soepel en behaalt niet de gewenste resultaten. Ik weet nog dat ik allerlei foutjes gingen maken als ik op de winnende positie in een cyclocross lag en alleen aan winnen dacht. Mijn techniek ging achteruit en het voelde veel meer verkrampt. Juist wanneer ik met mijn aandacht bij het proces bleef en focuste op de taken die ik moest uitvoeren, bleef ik in mijn flow.

Dat is in het dagelijks leven ook zo. Als je gefocust bent op het proces, is de kans vele malen groter dat je het gewenste resultaat behaalt dan als je bezig bent vanuit het ‘moeten’. Ook zul je ervaren dat je zonder die focus minder geniet van de reis. En die is natuurlijk net zo belangrijk! Zorg er daarom voor dat plezier maken een van je procesdoelen is!

Lees ook: Wat zijn procesdoelen (en waarom heb je ze nodig?)

Focus op je procesdoelen

Het is dus essentieel dat je je gaat focussen op je procesdoelen: hoe zorg ik ervoor dat ik veilig beneden kom? De procesdoelen waarop je je focust bij een afdaling zijn: ik ga achter mijn zadel hangen en blijf ver vooruitkijken zodat ik de juiste lijnen kan pakken. Ik glimlach en geniet van de afdaling. Mijn schouders en handen zijn ontspannen. Ik gebruik mijn handremmen om pompend mijn snelheid aan te passen. Dat is focussen op het proces. Plezier maken is het geheim van zakelijk winnen, zonder privé te verliezen.

Doen: 1x per maand je resultaatdoelen en procesdoelen bekijken

Sta één keer per maand stil bij je resultaatdoelen en procesdoelen. Plan daarvoor een vast moment in, zodat je op koers blijft. Dus: je schrijft maandelijks je resultaat- en procesdoelen op. Je resultaatdoelen leg je vervolgens weg, stop ze ergens in een la of verbrand ze voor mijn part.

De rest van de tijd focus je op je procesdoelen en het gevoel dat bij het gewenste resultaat hoort. De procesdoelen zorgen ervoor dat jij weet hoe je dit gaat aanpakken, zodat je vanuit de juiste vibe je resultaten bereikt.

Wat is de reden dat jij je doelen niet haalt?

Lees meer: In mijn boek ‘het leven, dat is past topsport’ deel ik nog meer praktische tips hoe jij op jouw manier nog meer zakelijk kan winnen, zonder privé te verliezen. Download hier gratis het eerste hoofdstuk van het boek en luisterboek of bestel hier meteen het boek!

Ben jij niet van het lezen? Maar wil je meteen echt in actie komen? Laten we dan bellen en plan een gratis kennismakingscall.

Laten we bellen!

Wij kunnen je helpen door:

Latest posts by Sanne van Paassen (see all)

Download de preview van de bestseller
HET LEVEN, DAT IS PAS TOPSPORT

Voorkom dat je jezelf opgebrand door niet dezelfde fout te maken als 70% van de ambitieuze mensen……

HIGH PERFORMANCE IS ONZIN! GA VOOR PEAK PERFORMANCE

Nee, dank je! Ik mis liever focus.

× Hoe kan ik je helpen? Available from 08:00 to 18:00