...

Hoe cool is dat! Mijn eigen geschreven artikel is gepubliceerd in het blad Feminin dat nu in de winkel ligt. Dit was een onderdeel van mijn bucketlist, maar dat deze nu al zou uitkomen had ik niet verwacht. Echt super gaaf! Het hele artikel zoals het gepubliceerd is in het blad kan je hier zien: Voel je Bioteaful. Hieronder mijn verhaal en het lekkere recept van de cranberry reep! Ow ja, dit recept is detoxproof 😉

cranberryreep

Op dit moment heb ik het geluk dat ik aan het trainen ben in Spanje. Met mijn nieuwe ploeg ben ik op. Heel frustrerend, ze rijden mij het snot in de ogen. Maar ook weer heel fijn. Ik rijd namelijk weer pijnvrij de heuvels op. Ik ben bezig met mijn comeback en daarbij is geduld enorm belangrijk. Geblesseerd zijn is enorm balen, maar het heeft mij ook weer mogelijkheden gegeven. Tijdens mijn blessure ben ik gestart met mijn blog Bioteaful. Mijn motto is: Eat en Feel Bioteaful! Wat een energie krijg ik als ik over eten blog en praat! Voeding is gewoon mijn passie en natuurlijk super belangrijk als je snel wilt herstellen van een training en natuurlijk ook bij een blessure.

Voordat ik afgereisd ben naar dit trainingskamp heb ik eerst een dag in de keuken gestaan om een voorraad sportrepen en een verrukkelijk bananenbrood te maken. Jullie zullen misschien wel denken, daar hebben ze toch ook goede voeding? Dat klopt. Maar de afgelopen jaren heb ik gemerkt, dat mijn lichaam niet blij wordt van gluten en daarnaast vermijd ik liever geraffineerde suikers. Hier krijg ik wel enorme boost van, maar uiteindelijk ook weer een energie dip. Mijn voorkeur gaat uit naar natuurlijke suikers, natuurlijke pure voeding. Daarom neem ik altijd zelf een voorraad van mijn geliefde producten mee. Tijdens het trainingskamp vraag ik sinds lange tijd weer veel van mijn lichaam. Daarom is het belangrijk dat ik goede voedingstoffen tot me neem om optimaal te herstellen.

Voeding&Sport

Tijdens het sporten ontstaat er oxidatieve stress, waardoor de kans op spierschade toe neemt. Door het sporten zijn er meer dan de normale hoeveelheid reactieve zuurstofverbindingen in de cel aanwezig, waardoor er vrije radicalen gevormd worden. Vrije radicalen worden tijdens het sporten gevormd door bijvoorbeeld verhoogde productie van melkzuur, intervaltraining of eiwit afbraak door zware training. Het lichaam kan zich beschermen tegen vrije radicalen door middel van antioxidanten. Door voldoende antioxidanten tot je te nemen, voorkom je overmatige ontstekingsreacties in het lichaam. Hierdoor dragen antioxidanten bij aan een beter herstel na inspanning. Om zo snel mogelijk te herstellen of een goede sportprestatie te leveren is het dus van groot belang om de juiste voeding met antioxidanten binnen te krijgen, en deze ook tijdens het sporten aan te vullen. Een lekkere zelfgemaakte sportreep natuurlijk!

Geraffineerde suikers?

Tijdens het sporten is het belangrijk dat je voldoende energie binnenkrijgt. Een veel voorkomende bron van energie zijn suikers. Jammer genoeg bevatten commerciële sportrepen vaak geraffineerde suikers. Geraffineerde suikers zijn ontdaan van vitaminen, mineralen, antioxidanten en vezels. Hierdoor kan je lichaam deze suikers niet goed opnemen. Normaal gesproken zorgen vezels ervoor dat suikers langzaam in je lichaam worden opgenomen. Zonder vezels worden de suikers niet langzaam opgenomen, maar krijg je een enorme suikerkick. Vaak dit gevolgd door een suikerdip. Tevens helpen de vitamines en mineralen bij het verwerken van suiker in je lichaam. Doordat geraffineerde suikers zijn ontdaan van deze hulpstoffen, worden deze uit het lichaam zelf ontrokken. Juist ook deze vitamines en mineralen zijn belangrijk voor jou herstel.

Geraffineerde suikers komen in veel producten voor. De gewone witte suiker, is een geraffineerde suiker. Dit komt voor in bijvoorbeeld, peperkoek, zoet broodbeleg, koekjes, cake en dus ook in veel sportrepen. Geraffineerde suiker kan je herkennen op de ingrediëntenlijst aan bijvoorbeeld de volgende omschrijving: glucose-fructosestroop, fructosestroop, sacharose, glucosestroop, maltodextrine, sucrose en sucranaat.

Nu zul je vast denken, ik kan niets meer eten. Dat kan natuurlijk wel! Er zijn voldoende sportrepen  te verkrijgen op basis van natuurlijke suikers. Deze zijn vaak verkijgbaar in de natuurwinkel. Een van mijn favoriete merk is Roobar. Of je kan zelf je sportrepen maken, zoals het onderstaande cranberry repen. Als natuurlijke suiker, zoetmaker, kan je  honing, rijstestroop, dadelstroop, agavesiroop of gedroogd fruit (dadels zijn mijn favoriet) toevoegen.

Eiwitten

Een belangrijke functie van eiwitten is het herstel van het lichaam. Door het sporten treedt er spierschade op. Als sporter wil je zo snel mogelijk hersteld zijn van een wedstrijd of training, om weer voor een volgende wedstrijd of training hersteld te zijn. Het eten van eiwitrijke producten na de inspanning bevordert het herstel. Uit onderzoek is tevens gebleken dat door het innemen van eiwitten tijdens de inspanning het herstel na het sporten bevorderd. Daarom gebruik ik in het onderstaande recept voor een sportreep bruine bonen als basis. Het klinkt misschien gek, dat vond ik tenminste wel de eerste keer, maar ze zijn echt super lekker! Daarnaast is het ook belangrijk dat je meteen na het sporten eiwitten inneemt om je herstel te bevorderen. Dit kan in de vorm van een hersteldrank, maar ook gewoon met kwark.

Optimaal herstel

Ben je aan het trainen naar een doel toe, aan het revalideren of gewoon aan het sporten om mooie prestaties neer te zetten, dan wil je natuurlijk optimaal herstelt zijn voor de volgende training. Het  is belangrijk om optimaal te herstellen na het sporten dat je voldoende eiwitten tot je neemt, je vocht en energie aanvult. Tevens is rust super belangrijk om te herstellen. Uit ervaring spreek ik, dat rust de lastigste factor is voor een optimaal herstel. Maar zo belangrijk!  Ook bevorderd de voeding die je tot je neemt tijdens het sporten jou herstel. De cranberry reep kan je hier goed voor gebruiken. Een lekker reep, snel te maken vol goede natuurlijke voedingstoffen die je veel energie zullen leveren.

cranberryreep

Ingrediënten Cranberry sportreep

  • 1,5 cup gekookte bruine bonen
  • 1,5 cup gemalen havermout
  • 2 bananen
  • 1,5 etl kokosolie
  • 1/3 cup honing
  • Snuf keltisch zeezout
  • 1 cup gekookte cranberries
  • ½ cup walnoten
  • 1tl kaneel

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Kook de cranberries 10 minuten totdat ze zacht zijn. Maal de havermout met de staafmixer fijn tot meel. Voeg vervolgens de bonen toe en maal deze ook fijn met de staafmixer.  Verwarm de kokosolie op een laag vuur. Voeg de kokosolie, honing en geprakte bananen toe aan het mengsel.  Voeg vervolgens de cranberries, walnoten en kaneel aan het mengsel en meng het goed door. Vet het bakblik in met kokosolie en doe het mengsel hierin. Plaats de repen 15-20 minuten in de oven. Laat de repen vervolgens afkoelen en snijd deze dan in repen.

Smullen maar tijdens het sporten!

Tip: je kan de sportrepen invriezen en net uit de diepvries halen voor de training.

Heb je vragen over voeding&sport? Laat het mij weten via twitter @sannevanpaassen

VOLG DEZE BLOG VIA BLOGLOVIN | TWITTER | INSTAGRAM | GOOGLE+| FACEBOOK

Download de preview van de bestseller
HET LEVEN, DAT IS PAS TOPSPORT

Voorkom dat je jezelf opgebrand door niet dezelfde fout te maken als 70% van de ambitieuze mensen……

HIGH PERFORMANCE IS ONZIN! GA VOOR PEAK PERFORMANCE

Nee, dank je! Ik mis liever focus.

× Hoe kan ik je helpen? Available from 08:00 to 18:00