...

Zakelijk winnen, zonder privé te verliezen! Dat is de kern en om hierin succesvol te worden, is het cruciaal om de juiste werk-privé balans te creëren. Echter, zonder deze balans wordt het dubbel zo lastig om zakelijk te winnen, zonder privé te verliezen.

Het is een hele klus om thuis alle ballen hoog te houden, op het werk optimaal te presteren én je sociale contacten te onderhouden. Jij kruipt elke dag in veel verschillende rollen zonder dat je erbij stil staat. Van moeder/ vader en echtgeno(o)t(e) tot werknemer of werkgever en van vriend(in) tot sportmaatje. En een beetje tijd voor jezelf zou ook wel fijn zijn. Het is belangrijk dat je uit al deze rollen onafhankelijk van elkaar energie blijft halen, zodat je in balans bent.

In deze blog geef ik je daarom 7 tips die een betere werk-privé balans creëren tussen deze verschillende dagelijkse rollen.

Lees meer: ga aan de slag met de gratis focus en energieBOOST checklist

¨balance is not something you find, it´s something you create.¨ – Jana Kingsford

werk prive balans

7 tips om een betere werk-privé balans te creëren

1. Zeg minder vaak “ja”

Begin met nee zeggen tegen afspraken die niet belangrijk zijn als jij voelt dat je dat energie gaat kosten op dat moment. Zoals bijvoorbeeld een gezellig avondje met vrienden.

Maar dit geldt ook voor overwerken of het overnemen van diensten van collega’s. Je hoeft niet altijd ‘ja’ te zeggen, ook al staat er op dat moment niets specifieks in jouw agenda. Op het moment dat je minder gaat doen, houd je meer tijd over. En die tijd zal je rust brengen. Deze eigenschap, het ‘nee’zeggen, zul je moeten trainen.

Train train train! En ontwikkel deze eigenschap. Want nee zeggen tegen een ander, betekent ja zeggen tegen jezelf. Mentale training is ook trainen en hier hoort ook spierpijn bij.

2. Stel prioriteiten

Werk is belangrijk, heel belangrijk. Maar het is ook belangrijk om de grens te weten. En de juiste prioriteiten te kunnen stellen tussen werk en privé. Als je je partner en/ of kinderen hebt beloofd op vrijdagavond lekker uit eten te gaan, doe dat dan ook! Ook al heb je je werk niet helemaal af. Dat komt later wel weer en het is niet het einde van de wereld (of van je baan).

Doe dingen die echt bijdragen aan je levensgeluk. Laat de rest voor wat het is. Zo houd je minder ballen over die je in de lucht moet houden.

Lees meer: pak de regie van je leven

3. Leef in het nu en geniet

Maak van het leven een feestje! Lach en schater erop los. Ook als je 60 bent! Leeftijd speelt geen rol, maar het plezier in je leven wel. Wanneer heb jij voor het laatst zo hard gelachen dat je het toilet niet meer haalde? Dát zijn de momenten die jou energie geven en waar je nog lang over napraat.
Doe maar bijzonder, in plaats van normaal!

4. Ga offline

Voor sommige mensen werkt het echt om letterlijk één dag in de week of in de maand offline te gaan. Dat wil zeggen, telefoon, laptop en alle andere mobiele apparaten uitzetten. Ervoor zorgen dat je niet bereikbaar bent.

Dit geeft rust en je energie gaat vanzelf daar naartoe waar jij het meeste van geniet. Daarnaast is dit vaak de perfecte manier om even helemaal los te komen van je werk en je volledig te kunnen focussen op je privé leven.

5. Geven jouw sociale contacten je energie?

Mensen die je energie kosten zijn namelijk niet de juiste mensen voor jou. In je vrije tijd moet je energie krijgen van je sociale contacten. Natuurlijk komt een vriendschap altijd van twee kanten en zal het ook wel eens energie kosten. Maar als het goed is, zijn deze momenten erg schaars.

Ook van een familie bezoekje moet je energie krijgen. Dit kan op allerlei manieren zijn; bijvoorbeeld alleen al doordat jij ziet dat je moeder of oma geniet van het samenzijn. Dit kan jou prima de energie geven die je nodig hebt om even helemaal weg te zijn van andere dagelijkse gebeurtenissen.

Lees meer: heb nog meer schijt!

werk prive balans doe je zo

6. Neem afscheid van je perfectionisme

Perfectionisme is je vijand. Dit is natuurlijk heel kort door de bocht en uiteraard is perfectionisme ook een goede eigenschap. Maar als het gaat om het creëren van de juiste werk-privé balans is perfectionisme vaak een boosdoener.

De grote lijnen zijn belangrijker dan alle kleine details. En aan deze kleine details besteed je vaak heel veel tijd zowel op je werk als in je privé leven. Die tijd kun je beter stoppen in de leuke activiteiten.

7. Begin met meditatie, yoga of ga mindful sporten

Voor de één werkt mediteren heel goed om tot rust te komen, voor de ander yoga of mindfulness. Het belangrijkste is dat je even NIETS doet.

Niet bezig zijn met het huishouden, niet bezig zijn met je werk, niet bezig zijn met gezellig een theetje drinken, niet bezig zijn met lekker bezweet worden tijdens het sporten, gewoon helemaal niets. Alleen jij en jezelf. Creëer die rust en plan dit ook zo in je agenda.

Ook het creëren van deze balans zul je moeten trainen. Dit zal niet van vandaag op morgen helemaal perfect verlopen. Zoals bij alles wat je traint, wordt je er door het te doen beter in. En ja, hier hoort ook (mentale) spierpijn bij! 

Creëer die balans en neem hierin kleine stapjes. Probeer verschillende kleine veranderingen uit in je verschillende dagelijkse rollen. Probeer bijvoorbeeld om thuis minder vaak ‘ja’ te zeggen als je partner of je kinderen je iets vragen op het moment dat je voelt dat je echt heel moe bent.

En als jij geniet van een heerlijk warm bad, zorg er dan voor dat dát je prioriteit wordt zodra je tijd voor jezelf hebt. Zo kun je het beetje bij beetje gaan uitbouwen, zodat jij jouw perfecte balans creëert.

Zorg dat je door de bomen nog altijd het bos blijft zien. Pak de regie in deze betere werk-privé balans. Misschien moet je een paar ballen bewust laten vallen, zodat je meer controle hebt. Doseer je energie en neem op tijd rust. Want dit leven heeft een deadline, dus maak keuzes!

Luister meer: de podcast over mindful cycling of sportrusten met Koen de Jong

Antwoorden vind je in beweging

Neem de regie en bepaal je eigen koers! Wil je nog meer zakelijk winnen, zonder privé te verliezen? Bestel dan mijn boek ‘het leven, dat is pas topsport!’ Of wil je graag persoonlijke begeleid worden al bewegend in de natuur? Al mijn coachsessie vinden buiten plaats omdat ik geloof dat letterlijk bewegen ervoor zorg dat je ook figuurlijk in beweging komt.

Laten we bellen!

Wij kunnen je helpen door:

Pin voor later

werk prive balans

Download de preview van de bestseller
HET LEVEN, DAT IS PAS TOPSPORT

Voorkom dat je jezelf opgebrand door niet dezelfde fout te maken als 70% van de ambitieuze mensen……

HIGH PERFORMANCE IS ONZIN! GA VOOR PEAK PERFORMANCE

Nee, dank je! Ik mis liever focus.

× Hoe kan ik je helpen? Available from 08:00 to 18:00