Vroeg toen ik klein was, bakten wij iedere week iets. Ik mocht samen met mijn zusjes bepalen wat we gingen bakken. Dat was echt een feest voor ons! Een van mijn favoriete was ontbijtkoek. We hadden zo’n lekker recept voor ontbijtkoek. Met basterdsuiker, honing en koekkruiden. Dit op smikkelen met een laagje boter, was voor mij echt een feest. Hier moest ik toch echt een gezonder alternatief voor vinden!
Sinds ik mijn passie voor gezonde voeding heb, eet ik eigenlijk nooit meer ontbijtkoek. Ooit bij hoge uitzondering op de fiets, als er niets voor handen is. Dat noem ik zelf functioneel eten. Tijdens het sporten moet je toch energie binnen krijgen en kan je niet altijd de keuze maken om sportvoeding te gebruiken zonder geraffineerde suikers! Trouwens ik heb een onderzoek gelezen dat het nuttigen van geraffineerde suikers tijdens het sporten niet slecht voor je is. In tegenstelling wanneer je de hele dag geraffineerde suikers blijft eten.
Dit recept komt goed in de buurt van mijn lekkere ontbijtkoek die ik vroeger maakte. Oke, als je dit gaat maken moet je niet echt ontbijtkoek verwachten. Maar het is gewoon een lekkere cake! Gezond, het bevat geen geraffineerde suikers. Lekker als tussendoortje of als lunch!
Ingrediënten Appel Kruidcake:
- 100 gram havermoutmeel
- 150 gram speltmeel
- 1 etl koek en speculaaskruiden
- 2 tl kaneel
- 2 grote appels
- 1 ei
- 2 etl honing
- 2 tl wijnsteenbakpoeder
- 1 hand gepelde walnoten
- 250 ml plantaardige melk
- Roomboter om de cakeblik mee in te vetten.
Zo maak je het.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de appels in kleine stukjes.
Meng het havermoutmeel en speltmeel samen met de speculaaskruiden, kaneel. Voeg vervolgens hier de honing, ei en de plantaardige melk aan toe en meng alles tot een goed geheel.
Roer de appelstukjes, noten en de wijnsteenbakpoeder door het deeg. Vet de cakeblik in met roomboter en doe het beslag in de een cakeblik en plaats alles 30 minuten in de oven.
PS. Je kan ook rozijnen toevoegen om het nog lekkerder te maken!
WIL JIJ JE OOK BIOTEAFUL VOELEN? MELD JE AAN VOOR DE WEKELIJKSE TIPS VAN BIOTEAFUL VOLG DEZE BLOG VIA BLOGLOVIN | TWITTER | INSTAGRAM | GOOGLE+| FACEBOOK
- patronen doorbreken met familie opstellingen - 20 oktober 2021
- Intelligent bewegen – Interview met fabio d’agata - 2 maart 2021
- Investeren voor vrijheid – Interview met Susanna Thakoeri - 12 februari 2021
Yes!! Een gezond tussendoortje!! (misschien laat ik de honing weg en doe er wat extra kruiden en rozijnen bij)
Kan ik ook gewoon bakpoeder gebruiken ipv wijnsteenbakpoeder? ( ik hoop dat je ja zegt:-) )
Ik zeg JA! hihi dat kan 😉 Ik ben benieuwd of je het lekker vond. Liefs
Lijkt me heerlijk, ga ’t snel uitproberen !
Kan baking soda ook i.p.v. wijnsteenbakpoeder?
Hi Jannie, dat kan ook! Geniet ervan. Liefs
Ik had hem ondertussen al gemaakt op goed geluk en ik vond hem heerlijk. Wel erg nat ( moest echt eerst even goed kijken of de cake wel gaar was) dus volgende keer misschien wat aanpassingen.
Ook goed gekeurd door mijn collega die mindert met suikers. Zeker een aanrader!
Leuk dat je laat weten dat de cake lekker was! Dat heb ik zelf ook af en toe dat ik zeker moet checken of ie klaar is (aan de binnenkant). Als ik twijfel dan leg ik aluminiumfolie over de cake heen en laat ik hem nog langer in de oven. Hierdoor wordt de bovenkant niet te hard. Succes ermee!
Ik zocht een lekker, verantwoord recept (met iets van speculaas) voor de herfst! Dit lijkt me perfect, ga het snel eens proberen!
Leuk! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt!
Jaa, ik heb hem getest (een helft met appel en een helft met studentenhaver), erg lekker! Wel 20 minuten langer in de oven, maar toen was ‘ie perfect!
Leuk om te horen Evelien! Dank je wel!